Ultima săptămâmă din luna octombrie s-a încheiat și ne-a adus mult mai multe știri din sfera turismului online decât săptămâna trecută. National Geographic Traveler, bloggeri, vola.ro, paralela45.ro, Centrul de Informare Turistică Mediaș, Micro Mapper, UNTRR și alții fac subiectul știrilor din săptămâna 22-28 octombrie 2012.
Blogging
O știre pe care trebuia să vă fi adus-o în atenție încă de la începutul lunii e cea legată de publicarea unor articole ale celor mai citiți bloggeri de călătorii din România în National Geographic Traveler. În ediția din această toamnă vă puteți delecta cu articole scrise de Roxana și Alexandru Farca, Răzvan Pascu și Cezar Dumitru. Oare cât or primi pe un articol? Sau e doar un proces de construire a brandului personal? 🙂
Gianina și Răzvan sunt doi oameni simpatici care ne explică cum stau treburile cu rezervările online pentru hoteluri și bilete de avion, promovând astfel sisteme de rezervări online și programe de afiliere pe aceste nișe. Gianina e cu mult înaintea lui Răzvan, dacă mă întrebați pe mine, chiar s-a documentat serios :), chiar dacă serviciul pe care îl promovează face fix lucrurile pe care le condamnă în articol: doar intermediază relația dintre turist și unitatea de cazare printr-un email.
Agenții de turism online
Pentru al doilea an consecutiv, agenția de turism online vola.ro câștigă locul întâi în topul Deloitte Technology Fast 50 Central Europe, agenția înregistrând cea mai mare rata de crestere de la debutul crizei economice in regiune în ceea ce privește turismul.
Agenția de turism Paralela 45 a adoptat Netopia mobilPay ca procesator de plăți online.
Planificare online
Centrul de Informare Turistică Mediaș a lansat pe situl de prezentare un tur virtual al celor mai importante obiective (29 la număr) din Mediaș. De panoramare s-au ocupat cei de la Media Design (Indrea Lucian PFA).
Micro Mapper SRL, firma ce are în portofoliu situl harta-turistica.ro, și-a crescut numărul hărților prezentate pe sit cu încă 13 hărți ale stațiunilor Băile Turda, Băile Băiţa, zona Fîntînele şi zona Muntele Băişorii (judeţul Cluj), Băile Felix, 1 Mai, Stîna de Vale şi Tinca (judeţul Bihor), Sîngeorz Băi (judeţul Bistriţa-Năsăud), Tăşnad (judeţul Satu Mare), Borşa, Ocna Şugatag şi zona Şuior-Baia Sprie (judeţul Maramureş), acțiunea care se datorează proiectului Date spațiale exacte, actuale și complete, proiect co-finanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională în baza unui contract de finanţare încheiat cu Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului şi cu Agenţia de Dezvoltare Nord-Vest. Atenție! La momentul actual, programul antivirus Avira detectează toate hărțile (paginile web cu hărți) ca fiind infestate.
Mobilitate
Cum mulți turiști sunt legați de aplicații mobile sau situri de planificare pentru a descoperi locurile cele mai potrivite de vizitate, aceștia sunt dependenți de o conexiune la internet. Dacă mai punem la socoteală și faptul că folosirea aplicațiilor mobile și a internetului în roaming e destul de costisitoare, putem spune că aceast aspect este o adevărată problemă. Mai norocoși sunt turiștii ce intenționează să viziteze Timișoara începând cu luna noiembrie 2012. Ca urmare a unui parteneriat dintre Primăria Municipiului Timișoara și un operator de telefonie mobile, timișorenii dar și turiștii vor avea acces gratuit la internet în 11 din parcurile timișorene, după cum urmează: Parcul Copiilor, Gradina Zoologica, Parcul Rozelor, Parcul Central, Parcul Botanic, Parcul Karlsruhe de la Abator, Parcul Poporului, parcul din cartierul Soarelui, Parcul Alpinet, Carmen Sylva si cel din Girocului.
Șoferii își pot cumpăra acum rovinieta prin intermediul unei aplicații mobile lansată de Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România. Ironia e că aplicația e promovată doar pe situl de companie, dar nu și pe e-rovinieta.ro, platforma ce stă la baza aplicației. Aplicația este disponibilă pentru dispozitivile mobile cu Android, IOS și Windows Mobile.
În cază că mai aveți nevoie de sfaturi legate de felul în care vă organizați călătoriile din mers, nu ratați sfaturile legate de securitatea dispozitivelor mobile și navigării online ale echipei turism.acasa.ro sau sugestiile de aplicații ale redactorului evz.ro, Ionuț Fantaziu (știu că o să mă blamați pentru genul ăsta de trimiteri, dar trebuie să atragem și novici în ale turismului online pe blog :)).
Locuri de muncă
Conform studiilor, poziții ca agent de turism sunt în decădere, în ultimii 5 ani înregistrându-se o scădere cu 14% a numărului de cereri pentru agenți de turism în rândul firmelor ce fac recrutări și asta datorită apariției siturilor și blogurilor ce educă turiștii în călătoria pe cont propriu. Din acest motiv, un CV Premium (link afiliat) poate fi salvarea unui om cu experiență de agent care vrea o schimbare. Și cică numai bloggerii de călătorii se fac vinovați pentru asta, cel puțin în .ro, zic voci din industrie. Dar pentru a vedea cum stă treaba în turismul din România, o invit pe Oana Diaconu de la Recrutare Turism și Training să ne liniștească și să ne confirme că e loc de agenți de turism pe lângă atâția consultanți.
Bancul săptămânii
Cei ce călătoresc cu nașul pot cotiza acum online pe farabilet.ro. 🙂