Ai putea crede că după luni și luni de muncă, birou și calculator, atunci când pleacă în vacanță românii uită voit că tehnologia permite accesul la internet direct de pe telefon și refuză conștient orice legătură cu tot ce aduce aminte de job. Asta când iau și tableta cu ei pentru un film sau pentru că jocurile preferate ale copilului sunt pe ea. Realitatea este însă că ne-am obișnuit atât de mult cu tehnologia, încât nu mai putem renunța la ea nici măcar în concediu.
Foto: Johan Larsson, SJ Passbook via Flickr, Creative Commons Attribution
Skype, Gmail, WhatsApp, Facebook
Mai ales pentru cei care aleg un concediu în afara țării, internetul devine una dintre cele mai ieftine modalități prin care se poate comunica și menține legătura cu prietenii și familia. Numai ca să vă faceți o idee legat de ce înseamnă puterea internetului, convorbirile Skype cresc de la an la an, în medie, cu 50% din total minute de convorbiri. Deși tarifele de roaming au devenit mai accesibile de la jumătatea lui 2014, dacă ai noroc și ești cazat la un hotel cu acces gratuit la Internet, ei bine … nici un preț nu se compară cu gratuitatea.
Foto: Martin, Street talk via Flickr, Creative Commons Attribution
Convorbiri lungi, peste media de ~2 minute a convorbirilor în roaming, în care entuziasmul unui concediu mult așteptat se transformă în descrieri detaliate și fără sfârșit pentru cei de acasă, nu pot avea un ton mai relaxat și mai degajat ca atunci când sunt realizate online, unoeri însoțite de poze și filmulețe amuzante.
Restaurante, muzee, atracții turistice
Foto: Tom Mascardo, 009 via Flickr, Creative Commons Attribution
Pentru că nu toată lumea petrece ultima lună dinaintea plecării în concediu căutând și învățând pe de rost cele mai importante puncte turistice pe care ar trebui să le viziteze, și pentru că uneori vrem să știm mai mult decât apare pe mica broșură găsită la recepție, cei mai mulți turiști folosesc internetul pentru a descoperi care este cea mai bună metodă de a-și petrece vacanța odată ajunși la destinație: restaurantul din Elveția în care poți gusta cele mai bune paste italiene, magazinul cu haine de marcă și reduceri incredibile din Milano sau minunile ascunse ale Vaticanului.
Unde suntem și pe unde mergem
Pe drumul către destinația de vacanță, la întoarcere și cel mai probabil pe toată durata concediului, telefonul mobil cu acces la internet se transformă de obicei în GPS. Indiferent că este vorba despre cărări de munte, străzi infinite în orașe gândite parcă anume pentru a te ține captiv și dezorientat, sau adresa unui restaurant aflat la două străzi depărtare, internetul ține loc de busolă, ghid și hartă în același timp. Cum ai putea să te descurci fără el?
Foto: Trailsource, Mountain Biking Klondike Bluffs, Moab via Flickr, Creative Commons Attribution
Puțin timp liber?
Oricât de ilogic ar suna, o vacanță include și ea la rândul ei timp liber și timp ocupat cu activități ce nu țin de scopul călătoriei. Timpul în afara vizitelor la muzeu sau în afara turelor prin grădina zoologică Tiergarten Schonbrunn din Viena sau în afara vizitei la Turnul Eiffle e timp liber. Și cum mulți turiști consideră internetul o bună metodă de petrecere a timpului liber, mulți vor simți că e momentul potrivit pentru o sesiune de smoasting (social media boasting, adică laudă de sine pe rețelele sociale), lucru imposibil fără acces la internet. Și pentru că am amintit de smoasting, știați că 42% din timeline-urile Facebook constau din aventuri din călătorii: selfies sau poze YOLA, food porn, check-in-uri?
Puțină muzică, un film și poate, de ce nu, un joc. Mai ales amatorii de jocuri care dau dependență nu vor ezita să-și ia doza: Angry Birds, Backgammon, poker, Zynga și alte aplicații strecurate voit în telefoul mobil sau cu datele de acces deja memorate pe tabletă. Chiar și începătorii se simt uneori tentați, mai ales dacă vacanța începe să prindă clipe de plictiseală.
Pentru pasionații de poker o conexiune bună de internet și legătura directă cu PokerStars, cea mai importantă cameră de poker online la ora actuală este un “must have” indiferent de sezon, locație și oră. Cu premii apetisante și mii de jucători online la orice oră din zi și din noapte, site-ul este pentru mulți o destinație mai atractivă decât Parisul. Cu ochii pe miză, încredere, talent și situl potrivit la îndemână, internetul poate deveni nu numai un prieten nelipsit în momentele de plictiseală, ci și o modalitatea interesantă pentru a pune la loc bani cheltuiți în vacanță.
Planuri făcute din mers
Indiferent că vorbim de persoane impulsive, care își fac bagajul și se urcă în tren fără a ști exact unde se vor caza în noaptea respectivă, sau de rarele ocazii în care o vacanță poate fi prelungită peste timpul stabilit inițial, cu schimbare de locație, internetul este prima sursă la care se apelează pentru identificarea celui mai bun hotel sau celei mai potrivite pensiuni din zona respectivă. Dacă cu mulți ani în urmă verificările se făceau prin telefon, printre prieteni și cunoștințe, astăzi accesul la internet ne permite o mobilitate mult mai mare în ceea ce privește adaptarea destinațiilor de concediu din mers. Conform unui studiu D’Avantage Consult, 76,7% dintre turiști consideră internetul ca principala sursă de informare când merg în vacanță.
Bună sau rea, legătura creată între oameni și Internet și obișnuința de a avea mereu și pretutindeni acces la orice tip de informație nu lipsește nici în concediu și nu se destramă în timpul liber. Acasă, la birou, în concediu, uneori și în tramvai sau tren, internetul și tehnologia sunt cu noi, chiar dacă conștientizăm sau nu acest lucru. Cât despre internet și concediu, ca în cazul oricărei resurse, folosit cu moderație poate fi de un mare ajutor.