Vizită fulger în Viscri

Când ne-am întors, în toamnă, de la Sighișoara am zis că e păcat să nu vedem și Viscri, satul care a dat praful de pe harta turistică a Transilvanei, după ce Prințul Charles a cumpărat aici o proprietate și a început să vorbească cu presa despre cât de frumoasă este natura prin părțile acestea.

Odată ajunși în Bunești, am făcut dreapta pe un drum comunal ce avea să ne ducă la Viscri. Nu cred că starea drumului e departe de autenticul locului, niște care cu boi pe ici pe colo ar mai fi lipsit ca să avem un peisaj cât mai aproape de autenticul promovat de Prințul Charles. Ah, mă scuzați, carele cu boi sunt specifice culturii românești, pe când aici avem de a face cu sași.

Vâsc în copacii de pe marginea drumului dintre Bunești și Viscri

Din loc în loc, gropile din asfalt erau astupate cu pământ bătătorit, cribura fiind, probabil, un lux, noroc cu tunelul de plopi în care atârnau ca niște candelabre buchete de vâsc, care ne ridicau privirile cât de cât de la drum, de parcă n-am fi văzut așa ceva în viața noastră.

Cum eram doar în trecere, am mers direct către biserica fortificată din sat, fiind unul din punctele de atracție ale satului, alături de arhitectura tradițională și produsele locale. Până acolo ne-am spălat ochii cu autenticul, dar și cu kitsch-ul, arătat cu degetul pe un panou la răscruce de drumuri. Și nici nu mă miră, oamenii de acolo trăiesc din mica agricultură, cu venituri nu tocmai potrivite să susțină restaurări ca la carte. Dacă greșesc în privința costurilor, cei ce s-au ocupat de restaurări în zonă sunt invitați să mă contrazică. Cât despre sprijinul din partea autorităților, acesta se lasă așteptat, autoritățile sunt interesate, mai degrabă, de cum pot înstrăina loturi din vatra satului pentru a lăsa niște investitori să facă acolo un complex de golf sau ceva de genul. Îmi pare rău că vă poluez ziua cu asta, dar asta e realitatea de la fața locului. Trustul Mihai Eminescu, patronat de altfel de Prințul Charles, e singurul care se implică în conservarea autenticului și asta nu numai în Viscri, ci și în sate ca Criț, Saschiz, Meșendorf sau Malancrav.

Viscri_02

Viscri_03

Revenind la biserică, fiind destul de frig, am urcat cu mașina pe drumul pietruit până la biserică, bucurandu-ne de casele specifice zonei. În afară de câteva gâște și câini, n-am văzut țipenie de om, fumul ce ieșea pe hornuri trădând confortul unei camere încălzite cu lemne în vatră sau în sobe, unde localnicii reflectau la cele de peste an sau împleteau la ciorapi și ilice.

Cred că într-o cameră încălzită stătea și persoana ce ne-ar fi putut facilita accesul în biserică și în muzeu, probabil, ca să fac povestea mai autentică, în fața unei mese cu bunătăți locale, căci era cam vremea prânzului.

Ne-am mulțumit cu a da o tură bisericii prin exterior, holbându-ne la pereți și la turnurile de veghe.

Viscri_04

Pe locul bisericii actuale a existat o capelă micuță, construită pe o bazilică romană de secol XII, datată de pe vremea când sașii au colonizat zona din care face parte și Viscri. Aceasta a suferit mai multe transformări în timp, până s-a ajuns la actuala biserică-sală în stil romanic, modificată la început de secol XVI pentru a forma o navă cu formă trapezoidală și a transforma biserica într-o biserică fortificată.

Azi, biserica evanghelică fortificată, inclusă în patrimoniul UNESCO în 1999, este un ansamblu format din incinta fortificată, cu drum de apărare, din biserică, două turnuri, două bastioane și un turn de poartă.

Viscri_06

Viscri_07

Viscri_09

Viscri_10

Viscri_11

După turul exterior am lăsat biserica în urmă, făcând calea întoarsă către Bunești, cu direcția Brașov și cu oprire stabilită la Rupea. În urma noastră, un copil apărut de nicăieri, lovea cu un băț pojghița de gheață ce se formase în adăpătoarea de pe strada principală, de parcă ar fi vrut să dea naștere unui ecou ce ar trebui auzit de cei ce încă mai cred în potențialul zonei.

Despre satul Viscri trebuie spus faptul că a fost întotdeauna un sat liber, nefiind niciodată parte dintr-o proprietate nobiliară, iar azi oferă adăpost pentru 500 de persoane, din care aproximativ 30 sunt sași.

Case săsești în Viscri

Viscri_14

Viscri_15

Viscri_16

În afară de pitorescul zonei, arhitectură și produse locale, cei ce ajung aici se pot bucura de natură parcurgând traseele de MTB construite de cei de la Transilvaia Bike Trails Network (TBTN ), trasee ce leagă satele Viscri, Buneşti, Meşendorf și Criţ, parte dintr-un circuit mai amplu ce leagă Braşovul de Mureş, cu traversarea orașului Sighișoara.

Mare parte din traseu trece prin pădure şi nu se intersectează în nicio zonă cu drumul naţional, iar pe parcursul acestuia se găsesc locuri de popas și panouri cu detalii despre floră și faună, precum și despre obiceiurile locului.

Total
0
Shares
1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Article

Accent Travel adoptă, sub licență de utilizare, aplicația mobilă TravList, aplicație de tip Travel Assistant

Next Article

Studiu PayPal: 42% dintre români folosesc internetul în vacanță

Related Posts
Total
0
Share