Parcul și Palatul Mogoșoaia în prag de sărbători

Palatul Mogosoaia, Ansamblul Brancovenesc

De câțiva ani, Parcul și Palatul Mogoșoaia se număra printre destinațiile preferate de week-end ale bucureștenilor, fiind relativ accesibile acestora datorită curselor de microbuz (508 de la Chibrit) și linii preorășenești (460 B din Cartierul Dămăroaia sau din zona Parcului Bazilescu).

Parcul Mogoșoaia

Spre deosebire de alte parcuri Bucureștene, Parcul Mogoșoaia e mult mai atrăgător, fiind bine amenajat, aerisit, deși cu destul de multă vegetație (salcâmi japonezi, pini, frasini, arţari, stejari, fagi, carpeni, glădiţe şi trandafiri), astfel încât te îndeamnă la plimbări liniștite, picnicuri și alte activități în aer liber. În timpul verii am văzut chiar tabere de cercetași în parc, iar iarna găzduiește un mini-târg de Crăciun și chiar ambasada lui Moș Crăciun, bucurie pentru cei mici. Evident, pe timp de iarnă nu lipsesc luminițele din niciun copac de pe aleea principală.

Pe malul lacului Colentina, în zona parcului, e amenajat chiar și un ponton, de pe care cei mai curajoși se pot aventura într-o tură de wakeboarding … pe cablu. 🙂

Evident, la momentul vizitei noastre activitățile estivale erau în hibernare, spiritul sărbătorilor de iarnă fiind cel care domnea peste parc, motiv pentru care nu vă pot da mai multe detalii despre acestea.

La intrarea în parc dinspre șoseaua București – Târgoviște sunt câteva construcții ce îi transpun pe cei mici într-o lumea a poveștilor – căsuțe din lumea piticilor, unde chiar activează ceva ce pare a fi bar/terasă, și chiar o căsuță în copac.

ansamblul-brancovenesc-mogosoaia (1)

Înspre partea din spate a parcului, cea care este flancată de lac și Palatul Mogoșoaia, aleile se transformă în alei de pietriș, lucru care te trece din universul parcurilor în cel al grădinilor pentru meditație, deși e greu de meditat în vacarmul sezonier. Această parte a parcului face, de fapt, parte din Domeniul Brâncoveanu și este amenajată ca o grădină englezească, cu spații deschise cu gazon și arbori rari.

Ansamblul Brâncovenesc de la Mogoșoaia

În fine, ca orice parc și Parcul Mogoșoaia are o coloană vertebrală, o alee principală care vă va ghida pașii către drumul (de fapt, o altă alee) ce intră în Palatul Mogoșoaia pe sub poarta cu turn, înainte de care, pe partea stânga, se află Biserica cu hramul Sf. Gheorghe, biserică ridicată de Constantin Brâncoveanu la scurt timp după ce s-a terminat o altă biserică ctitorită sub numele sau, Mănăstirea Hurezi (sec. al XVII-lea).

ansamblul-brancovenesc-mogosoaia (4)

Palatul Mogoșoaia este o clădire construită la sfârșit de secol XVII – început de secol XVIII, în stil brâncovenesc (renascentist românesc), de către Constantin Brâncoveanu. Palatul face parte din ceea ce este cunoscut ca și Ansamblul Brâncovenesc de la Mogoșoaia, ansamblu ce mai încadrează și alte construcții ridicate după ce domeniul a trecut în proprietatea familiei Bibescu, după lungi ani de transformări pe fondul războaielor cu turcii: cuhnia (bucătăria, acum spațiu expozițional), casa de oaspeți, ghețăria, serele și cavoul familiei Bibescu.

ansamblul-brancovenesc-mogosoaia (5)

Palatul și-a luat numele după cel al văduvei boierului Mogoș care deținea pământul pe care a fost construit. El a fost făcut cadou de către domnitor unuia dintre cei 4 fii ai săi, Ştefan Brâncoveanu.

ansamblul-brancovenesc-mogosoaia (2)

După mai mult de un secol în posesia familiei Brâncoveanu, palatul a trecut în proprietatea familiei Bibescu, după ce acesta a revenit lui Zoe Mavrocordat, fica adoptivă a ultimul moștenitor al familiei Brâncoveanu, banul Grigore Brâncoveanu, palatul revine fiicei sale adoptive, Zoe Mavrocordat. Aceasta a luat numele de Bibescu după căsătoria cu Gheorghe Dimitrie Bibescu.

La începutul secolului XX, palatul a fost vândut prinţului George-Valentin Bibescu care l-a făcut cadou de nuntă soţiei sale Martha Lahovary, scriitoare și prima femeie mason din România, ce a redat gloria artistică și culturală a palatului.

Intrarea în Ansamblul Brâncovenesc este liberă, se achită taxă de vizitare doar dacă vreți să vizitați palatul. De asemenea, pentru o privire de ansamblu asupra stabilimentului puteți urca în turnul porții.

ansamblul-brancovenesc-mogosoaia (6)

Noi ne-am mulțumit cu o plimbare prin curtea palatului, până în grădină cu trandafiri dintre palat și Lacul Colentina. Dintr-o logie cu arcade în stil venețian domnitorul avea vedere peste podgoriile de pe celălalt mal al lacului, azi asediat de vile și viluțe, care mai frumoase, care mai hidoase, fără a păstra vreun specific și a da vreun aer nobiliar zonei.

58. Palatul si Lacul Mogosoaia

ansamblul-brancovenesc-mogosoaia (8)

ansamblul-brancovenesc-mogosoaia (7)

ansamblul-brancovenesc-mogosoaia (9)

Recomand destinați tuturor celor ce caută o oază de verdeață pentru plimbări în aer liber în week-endurile de primăvară, vară, toamnă sau celor care vor să iasă la picnic sau caută evenimente culturale.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Article

Utilizarea dispozitivelor mobile în România și impactul asupra turismului

Next Article

Agentul de turism 2.0

Related Posts
Total
0
Share