Despre voucherele de vacanță pe card (pe suport electronic)

voucher electronic vacanta, romania

La cum arată Piața Victoriei zilele acestea, tind să cred că lumea e chiar în vacanță, motiv pentru care azi vă vorbesc puțin despre o modalitate de plată ce vă poate facilita achiziția de vacanțe: voucherele de vacanță, bonurile de vacanță sau cum erau cunoscute până mai acum 2 ani, tichetele de vacanță. Focusul va fi pe voucherele de vacanță în format electronic, cele pe card.

Pe lângă a fi o primă liberă de taxe, voucherele de vacanță sunt un instrument de promovare indirectă a României, asta pentru că sunt limitate la cazări sau pachete turistice de minim o noapte de cazare plus servicii precum transport, masă, agrement sau tratament în unitățile clasificate/autorizate de pe teritoriul României care acceptă vouchere sau care se regăsesc în portofoliu unei agenții de turism care acceptă vouchere.

Voucherele de vacanță înlocuiesc primele de vacanță pe care le primești indiferent de unde lucrezi, la stat sau la privat.

Plătește cu vouchere/card vacanță pe travelminit.ro

Dacă lucrezi la stat ca funcționar public sau în sectorul bugetar, anul ăsta, până pe 30 noiembrie 2018, vei primi doar o singură indemnizație de vacanță sub formă de vouchere de vacanță, în valoare de 1.450 lei, pe care va trebui să o cheltuiești în următorul an, indiferent dacă vacanța ta va avea loc în a doua jumătate a lui 2019 sau în 2020.

La privat primești primă de vacanță doar dacă există un contract colectiv de muncă și sunt negociate și alte beneficii. Voucherele de vacanță sunt oferite la cerere și înlocuiesc prima.

Angajatorul tău îți poate oferi această primă de vacanță în vouchere doar dacă ai și un contract de muncă individual, contravaloarea primei putând fi până la 6 salarii de bază minime brute, respectiv 8.700 de lei pe an per angajat.

Indiferent că lucrezi la stat sau la privat, în luna în care vei primi voucherele de vacanță, salariul tău va fi mai mic cu 10% din valoarea voucherelor, valoarea impozitului pe venit suplimentar, conform noii legislații în vigoare de la 1 ianuarie 2018. Nu ți se vor reține CAS și CASS.

La privat, angajatorul tău ți-ar putea acorda sub formă de primă suma reprezentând impozitul pe venit de 10%, astfel încât să nu resimți deloc, financiar, respectiva impozitare.

În ambele situații, ce nu cheltuiești va trebui restituit angajatorului, voucherele sunt nominale și nu pot fi transmise altcuiva. În cazul cardurilor cu voucherelor de vacanță, unitatea emitentă va fi cea care va restitui valorile nominale către angajator.

Vouchere de vacanță sub formă electronică sau cardurile cu vouchere de vacanță au același scop ca cele pe hârtie cu mențiunea că acestea sunt carduri pre-paid emise sub licența Mastercard. Sunt prevăzute cu CIP și tehnologie contactless pentru plăți sigure și rapide. Nu presupun comisioane de administrare sau alte costuri specifice cardurilor bancare.

Poți folosi voucherele de vacanță electronice pentru a achiziționa cazare sau pachete turistice în oricare dintre combinațiile menționate mai sus în rețelele de unități turistice din România, partenere ale emitenților, unități dotate cu POS și autorizate conform legislației. Teoretic, conform legislației în vigoare, poți plăti inclusiv online, dacă operatorii din turism au implementate sisteme de plată adaptate pentru voucherele de vacanță electronice. Eu n-am auzit de o astfel de soluție.

CITEȘTE ȘI: Cum plătești cu voucherele de vacanță pe card direct de pe telefonul mobil

Actualizare din 8.07.2020 (!) Operatorii Eximtur, Litoralul Românesc, HaiȘiTu, Ocazii Turistice, Plaja, Holiday Shop, Rezervare, Rebel Travel și True Travel oferă posibilitatea de a plăti online cu cardul Edenred Vacanță

CITEȘTE: Doar 8% din voucherele de vacanță emise în 2018 au fost emise pe suport electronic

Printre cei mai cunoscuți emitenți de vouchere de vacanță pe carduri se numără (la click ajungi pe lista unităților partenere care acceptă vouchere emise de aceștia): Cheque Vacances (UP Romania), Edenred Romania sau Sodexo. Tu vei opta pentru emitentul care lucrează cu angajatorul tău.

Plătește cu vouchere/card vacanță pe travelminit.ro

Indiferent de suportul pe care sunt emise, voucherele de vacanță sunt valabile 1 an de la data emiterii. În cazul voucherelor de vacanță pe card, voucherele sunt valabile 1 an de la data alimentării cu contravaloare lor.

Actualizare din 8.07.2020 (!)

Dacă ai primit vouchere de vacanță pe suport electronic în perioada martie – decembrie 2019, le poți folosi până la finalul lui 2021, conform OUG 35/2020.

Începând cu acest an (2020), voucherele de vancanță vor fi emise exclusiv în format electronic și se vor emite atât pentru perioade de extrasezon (aprilie-mai și octombrie-noiembrie), valoarea acestora fiind de 2.080 lei, cât și pentru cele de sezon (iunie – septembrie), valoarea acestora rămânând neschimbată – 1.450 lei. Vei putea opta doar pentru una din aceste două opțiuni, urmând să utilizezi voucherele de vacanță strict pentru pachete de servicii turistice în perioada specifică (de sezon sau extrasezon). Abia după data de 1 noiembrie îți poți schimba opțiunea. Voucherele de vacanță se vor emite până la finalul lui 2025.

Plătește cu vouchere/card vacanță pe travelminit.ro

Voucherele de vacanță pentru extrasezon nu pot fi utilizate pentru achiziția online a pachetelor de servicii turistice, exceptând situația în care unitatea afiliată (agenție de turism, hotel, pensiune) implementează procese și proceduri operaționale pentru identificarea acestora în momentul efectuării plății. În aceste cazuri, unitatea afiliată trebuie să înştiinţeze unitatea emitentă să configureze caracteristicile suportului electronic în sensul efectuării de plăţi online.

Printre avantajele pe care le ai dacă optezi pentru voucherele de vacanță pe card se numără:

 • în primul rând, reducerile pe care le ai la achiziționarea pachetelor turistice, operatorii din turism aliniindu-se la astfel de modalități de plată cu reduceri ce merită luate în seamă;
 • debitarea din suma de pe card cu suma exactă a pachetului turistic sau al cazării, fără rotunjiri ca în cazul voucherelor de vacanță pe hârtie;
 • suport prin call center;
 • acces la soldul cardului, istoricul tranzacțiilor și alimentărilor;
 • posibilitatea de a bloca cardul prin platformele puse la dispoziție de emitentul acestuia;
 • posibilitatea de a gestiona toate cele de mai sus dintr-o aplicație mobilă.

Îți poți utiliza tichetele de vacanță pe format electronic la POS în agențiile EximturParalela 45, TUI TravelCenter, Turist Center etc. sau online pe site-urile operatorilor Eximtur, Litoralul Românesc, HaiȘiTu, Ocazii Turistice, Plaja, Holiday Shop, Rezervare, Rebel Travel și True Travel.

Plătește cu vouchere/card vacanță pe travelminit.ro

Total
29
Shares
37 comments
 1. BUNA ZIUA. As dori sa stiu daca cardul a fost alimentat in luna iunie 2018 mai este valabil si in iunie 2019?

   1. Cardurile de vacanță se pot folosi doar pentru achiziționarea de pachete turistice (cazare + masă, cazare + transport, cazare + tratament, cazare + transport + masă etc.).

    1. Ok, dar nu s-a gândit nimeni că acest tip de ‘ofertă’ și de “recompensare” a angajatului limitează drastic opțiunile acestuia? Dacă merg la o pensiune situată la periferia Clujului sau a Iașului, pentru ca apoi să merg să vizitez respectivului oraș, nu pot să iau doar cazarea la pensiune, pentru ca apoi să mănânc unde am chef eu în oraș. Sau pot să fac asta cu plata cash. Deci cardurile nu fac decât să ridice mingea la fileu agențiilor de turism. Total inutile în toate celelalte cazuri.

 2. Buna ziua. As dori sa stiu daca putem achita masa cu cardul de tichete, cazarea fiind achitata cu vouchere. Si in ce condiții se poate face plata. Mulțumesc.

  1. Dacă aveți un card dedicat pentru tichete de masă, iar restaurantul acceptă tichete de masă da. Dacă vă referiți la cardul de tichete ca fiind cardul cu vouchere de vacanță (electronice), nu.

   1. Nu.

    În ambele situații, ce nu cheltuiești va trebui restituit angajatorului, voucherele sunt nominale și nu pot fi transmise altcuiva. În cazul cardurilor cu voucherelor de vacanță, unitatea emitentă va fi cea care va restitui valorile nominale către angajator.

    1. Pentru acordarea voucherelor de vacanta statul opreste impozit 10%. In cazul sumelor nefolosite si a restituirii lor catre angajator primesti inapoi 10% din suma ramasa (nefolosita).

 3. Buna ziua. Soacra mea dispune de un card Voucher De Vacanta Electronic. A achitat un sejur cu mic dejun inclus, dar fara alte mese. Cu acelasi card poate sa achite mese de tip pranz sau cina la hotelul respectiv sau in alte unitati alimentare? Specific ca nu este vorba despre Tichet de masa electronic, ci Voucher de Vacanta Electronic! Multumesc frumos!

  1. Buna ziua,..am o pensiune in sl.moldova. Nu am POS. Daca mi as monta un POS de la BRD,as putea primi carduri de vacanta sau trebuie sa fiu afiliat la vreo societate? Pierd multi turisti care vor sa plateasca prin card de vacanta.
   Multumesc

   1. Buna ziua,
    Daca o pensiune unde vreau sa ma cazezi nu are POS, dar firma are un restaurant acolo este POS pot sa platesc cu cardul de vacanta?

 4. Prima utilizare a cardului electronic de vacanta Sodexo, trebuie să fie făcută direct, sau se poate trimite si fotografie a cardului, operandu-se in acest fel tranzactia ?
  Eu am putut plati ( e adevarat, ca inainte am facut tranzacții directe cu cardul) prin poza trimisă la pensiune, un avans pt concediu.

 5. Un card dedicat vacanței ar trebui să includă și facilități de plată precum transport și masă. Sigur că pot plăti cazarea, dar pentru a ajunge acolo e nevoie de bani, iar acolo ar trebui să pot supraviețui. Am nevoie de o sticlă de apă, de un sandwich, etc.
  Cum pot folosi cardul de vacanță pentru aceste situații? Mulțumesc.

  1. Cazarea, transportul și masa pot fi plătite cu cardul de vacanță doar dacă sunt achiziționate împreună de la o unitate afiliată (agenție de turism, de exemplu) a unui emitent de carduri de vacanță.
   Pentru micile cumpărături, transportul în destinație va trebui să folosiți alt card. Pentru mesele luate la restaurantele din destinație puteți folosi cardul de bonuri de masă, dacă restaurantul acceptă.

   1. Apai bravo si ce ai facut? NIMIC, hotie la drumu mare, atata timp cat voi va luati banii, ca acesti bani va revin tot voua intr-un anumit procentaj, nu ar trebuii sa am asemenea restrictii idioate, poate ma duc undeva unde hotelul e genial dar mancarea e mai buna la pensiunea de alaturi, nu poti merge acolo ca vai doamne nu e in pachet 😐

 6. Bună ziua! Se poate folosi cardul de vacanta în mai multe unități? De ex 3 zile ma cazez într-un loc, 3 zile în alt loc

 7. Buna ziua!
  Exista o platforma de unde se poate plati online cu cardul de vacanta in contul pensiunii/hotelului unde dorim cazarea? Sau cu cardul de vacanta se poate plati doar fizic prin POS?
  Va multumesc!

  1. Aveți informațiile complete în articol:

   Actualizare din 8.07.2020 (!) Operatorii Eximtur, Litoralul Românesc, HaiȘiTu, Ocazii Turistice, Plaja, Holiday Shop, Rezervare, Rebel Travel și True Travel oferă posibilitatea de a plăti online cu cardul Edenred Vacanță

 8. Buna ziua. Se poate plati contravaloarea primei nopti de cazare-echivalenta cu o confirmare ferma a rezervarii prin factura proforma ultilizand card Edenred?

 9. Bună ziua,
  Cum se procedează în cazul în care se pierd voucherele de vacanță emise pe suport de hârtie?
  Ce se întâmplă în acest caz?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Article
Malabar Express, tren, India, Kerala

Când Coca-Cola e mai bună decât Sprite-ul

Next Article
Zboruri Cluj-Napoca - Birmingham

Cluj–Napoca – Birmingham cu Wizz Air, din 16 decembrie

Related Posts
Total
29
Share