Litoralul nu este al meu, e al altcuiva

Eforie Nord, litoral

Pentru că în Mallorca nu am avut timp de plajă, am recuperat într-un week-end prelungit în Eforie Nord.

S-a tot vorbit vară asta de litoralul românesc. Unii şi-am spus părerile de pe margine, alţii de la faţa locului. Eu am fost unul dintre cei care au fost la faţa locului.

Aşa cum a fost satul bunicilor pentru vacanţa de vară de când eram copil, pot să spun că Eforie Nord a fost staţiunea copilului ce se pregătea să facă tranziţia la adolescenţă şi încă mai mergea în concedii cu părinţii. Cam de pe atunci am început să merg la Eforie Nord.

Plaja Y, Plaja Fara Nume, Portul Belona

Ne plăcea să mergem cu cortul, ne închipuiam nomazi, liberi de orice fel de obligaţii, deşi efortul ieşirii era considerabil. Cu toate acestea nu a fost vară fără mare şi munte.

Staţiunea şi-a luat numele după organizația care administra spitalele din zona Moldova și Muntenia, Eforia Spitalelor Civile, care a construit aici, în 1894, un sanatoriu balneoclimateric.

Unde stai în Eforie Nord?

Anul acesta am revenit după un car de ani în Eforie Nord. De data asta am preferat un hotel de 3 stele, destul de decent pentru tarifele pe care le practica. Cam la nivelul unei pensiuni de 4 margarete dintr-o staţiune montană. Bine, dacă erai în criză de cameră la rezervarea telefonică, te salva Booking.com pentru doar 30 de lei în plus. La acelaşi hotel, da!

Staţiunea nu duce lipsă de turişti pe timp de vară, deşi după atâţia ani am regăsit-o dezolantă. Neîngrijită, neadaptată la turismul de masă din prezent.

Eforie Nord, litoralul românesc

Chinuit, cu răbdare, te chinui să îi găseşti frumosul … printre toate bombele ce îţi oferă cazare, printre restaurantele cu manele şi vânzătorii ambulanţi de pe plajă şi de pe şoseaua de promenadă, dacă îi putem spune aşa, printre ateacţiile care lipsesc cu drsăvârşire.

Alo, alo, ambulanţa, ăsta-i Gică din Constanţa

Apoi ajungi la plajă, plajă împărţită în alte plaje mai mici, după cum au fost concesionate. Şi pentru că administratorii sunt puşi pe profit imediat, deh, doar vorbim de un sezon pe an, 3/4 din fiecare plajă sunt ocupate de şezlonguri. Sfertul ce face întregul e destinat celor ce preferă plaja la cearşaf. Şi asta tocmai în spatele plajei, lângă faleză, printre coşurile de gunoi şi mucuri de ţigară.

Limbile de ciment deranjate de furiile mării, flancate de stabilopozi, încă fac cu mâna epocii de aur. Cel puţin aşa mi se pare mie. Crabii care mişună pe acolo, printre crăpături … deliciul copiilor şi adulţilor deopotrivă, te fac să uiţi de acest aspect, eşti în concediu, ce dracu’, nu are rost să te stresezi pentru un trecut de care nu te leagă nimic.

Crabi pe Plaja Y din Eforie Nord

Să revenim la plajă. Eforie Nord se bucură de 3 km de plajă. Cum vii dispre Constanța, prima plajă din stațiune e Steaua de Mare, urmează apoi plaja Acapulco, cea din dreptul singurului hotel de pe partea abruptă a falezei. Plaja se continuă cu Plaja Debarcader, cea din dreptul T-ului ce intră în mare, plaja pe care îmi amintesc că stăteam pe vremuri; îmi plăcea pentru că mergeam pe unul din brațele T-ului și făceam sărituri în apa limpede a mării până nu mai puteam de oboseală.

Eforie Nord, litoralul românesc

După plaja Debarcader, cum mergi spre sud, urmează plaja în formă de Y, cu mici golfulețe, apoi plaja care nu are un nume anume, plaja administrată de cei de la Hotel Europa.

Eforie Nord, litoralul românesc
Eforie Nord, litoralul românesc

Portul și Lacul Belona

Plaja se termină în dreptul micului port pentru vase de agrement, portul Belona, port în administrarea hotelului Belona, de aici începând și plaja cu același nume.

Eforie Nord, litoralul românesc

Cred că e singurul colţ de plajă care arată mai decent. De aici, toată partea de faleză sau, mai degrabă, limba de nisip ce desparte marea de lacul Belona e de-a dreptul dezolantă într-un mix de autoserviri, gherete, bombe în care te poţi caza şi cluburi ce se vor de lux.

Eforie Nord, litoralul românesc


În partea de sud a micului lac Belona, exista acum mulţi ani o mică plajă cu nisip fin, atracţie principală pentru copii. Acum e loc de depozitare şi grădină pentru hotelul ce s-a construit în apropriere.

Peste toată partea asta de Eforie veghează luxosul Hotel Europa, unde funcționează un centru de tratament Ana Aslan.

Eforie Nord, litoralul românesc

Plajele care închid fâșia de plajă a stațiunii sunt Vraja Mării, care începe imediat ce se termină lacul Belona, plaja La Nudiști și plaja Taberei Luminița.

Eforie Nord, litoralul românesc

Ce (nu) poți face în Eforie Nord?

Reîntorcându-te pe faleză, cea de deasupra mării, ai să rămâi mut de câtă nepăsare zace în autorităţi. Nu mai poţi să îţi savurezi liniştit shaorma estivală, că privirea îţi e violată de un amestec de boscheţi şi gunoaie.

Dacă laşi faleza pe altă dată, ieşi numaidecât în bulevardul Tudor Vladimirescu, unde ai să găseşti relicve a ceea ce a fost un traseu turistic între staţiunile Constanța și Mangalia. Plăcuţa informativă a liniei turistice de autobuz te anunţă că în zonă se găsește baza de tratament Efosan, centrul de spa din cadrul hotelului Europa, câteva restaurante, teatrul de vară şi … cam atât.

Eforie Nord, litoralul românesc
Eforie Nord, litoralul românesc
Eforie Nord, litoralul românesc

A, mai e şi fauna! 🙂 Aveţi toate şansele ca de undeva, dintre dărăpănături, să iasă la iveală arici, pe seară, în căutare de pradă. În rest, păsărele, pescăruşi …

Nu ştiu în ce condiţii se desfăşoară aici turismul balneoclimateric şi pe unde este el promovat, dar calitatea turismului de relaxare e la pământ.

Poate tu, cititorule, vei reuşi să îţi faci o altă idee asupra staţiunii. Poate ai alte aşteptări faţă de mine sau o altă perspectivă asupra staţiunii. Cum ar fi cea de biciclist pentru bere, un oportunist punându-ţi la dispoziţie un atelaj menit să schimbe perspective. 🙂

Eforie Nord, litoralul românesc

Unde mănânci?

Şi dacă de atâta plimbat de răzbeşte foamea, nu dispera, printre atâtea bucătării tradiţionale, pescăreşti, orientale etc. se găseşte ceva şi pentru tine.

Eu am încercat un mic-dejun decent la restaurantul hotelului Complex Grand şi ceva gustări, repetitiv, la pizzeria Pizza Corner.

Ce altceva mai poți face?

Evident o tură la recent deschisele Băi Reci din Eforie Nord, o tură de o zi în Constanța sau Mamaia sau mai poți alege ca destinație de plajă sau distracție Vama Veche.

Concluzia? Litoralul nu e al meu, e al altcuiva.

Total
0
Shares
5 comments
 1. Buna ziua. Pana acum cativa ani statiunea Eforie era una din preferatele mele, insa in ultimul timp nu imi mai place sa imi petrec vacanta in aceasta statiune. Spun acest lucru deoarece oamenii ce vin acum in Eforie nu mai au deloc respect pentru plaja, mare si tot ce ii inconjoara. Pacat! Apa insa este minunata si perfecta pentru distractia impreuna cu familia.

 2. Eforie nord mi se pare un loc absolut minunat pentru vacanta in familie. Dar in ultima vreme plajele nu mai sunt la fel de curate ca pe vremuri… Sper ca acest lucuru sa se schimbe pentru ca ador sa imi petrec vacanta in aceasta statiune!

 3. Gasesc ceva in descrierea autorului , pe partea degradarii dar cand dupa un numar de ani in care i-am dus dorul ( la propriu ) , regasind-o ( pe ea ….Marea ) – cu acelasi albastru inchis , inspumata la mal …acelasi miros si aceleasi valuri …digul neschimbat am spus in mintea mea cat am putut de tare DAAAAAAAAAAAAAA , in sensul ca defapt eu asta vroiam si asta vreau de cate ori ma voi intoarce in Eforie Nord :
  Sper sa o gasesc aceeasi ! ! !
  Gasesc ca parte a jignirii pretentiilor tale ceva “vinovati ” de prin primarie , dar na` , chiar tu spuneai despre cat de scurt e sezonul …insa , eu prefer buruienile crescute mai mari sau sa vad o punga aruncata-ntr-un gard decat sa ajung intr-un fel de “nou nout ” pentru ca defapt , “tigania ” pe gare o descrii tu acum , exista de ani de zile iar eu pot sa-ti comfirm clar in 1986- 2003 a fost tot asa > an de an .
  in incheiere spun asa : Iubesc Eforie Nord si chiar as vrea sa ramana asa cum e ! ! ! 🙂 – cand am vizitat-o anul trecut era si ea ( Eforia ) ….aproape neschimbata , nu doar marea asa ca , am avut parte de-o calatorie in timp
  ( un timp pe care-l ador ) la un pret mi mult decat acesibil .
  Sa auzim de bine !!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Article

iPad-uri pentru info-desk-urile din punctele de interes turistic din Sibiu

Next Article

Price Radar, căutare inteligentă pe siturile Tripsta

Related Posts
Total
0
Share