#ExperienceRomania: Explorator de gusturi în Vama Veche

mancare Vama Veche

Vama Veche, faimoasă cândva pentru plajele sale sălbatice și atmosfera boemă, poate fi considerată un mic pol culinar, cu de toate. Ca în orice loc de distracție, e nevoie de energie pentru nopțile lungi, iar pentru asta trebuie să mănânci și să bei corespunzător.

La fel de bine, în ultimii ani, Vama Veche s-a aliniat cu restul stațiunilor în ceea ce privește serviciile oferite în materie de cazare, plajă, mâncare și distracție. Plătești mai mult decât știai tu că trebuie.

Nu e chiar destinația idilică, subiect al cronicarilor din trecut, în care aromele Mării Negre se împletesc armonios cu influențe mediteraneene și românești, dar e locul în care îți poți satisface poate chiar și cele mai pretențioase gusturi în materie de preferințe culinare.

Festin marin cu preparate preferate de cei ce vizitează Vama Veche

Ei, bine, 70% din cei care ajung pe litoralul românesc, inclusiv în Vama Veche, vor vrea să mănânce pește proaspăt. Se îmbată cu apă rece în cele mai multe cazuri, dar să trecem peste asta. De multe ori, peștele e adus din Bulgaria, Grecia sau Italia … direct din galantarul de la supermarket.

Rapane*

Rapanele sunt melci marini cu proprietăți afrodiziace, zic șefii cunoscători într-ale bucătăriilor asiatice, ele fiind de origine din Marea Japoniei, Marea Chinei sau din Marea Galbenă. Și ce altceva ți-ai dori când vii la Vama Veche, dacă nu să-ți iei elan împreună cu partenera/partenerul?

Ia, totuși, aminte că rapanele merg mai mult ca aperitiv, deci nu te baza doar pe asta. Că le preferi la grătar, în sos sau pane, te vei bucura de o explozie de savoare marină de fiecare dată. Asta dacă nu îți amintești de melcii din filmul Senatorul Melcilor. 🙂
Dacă îți e greu să le identifici, doar gândește-te la cochiliile în care asculți marea. Acelea sunt casele în care sălășuiesc acești melci marini.

Eu le-am încercat gătite pe plită, stropite cu lămâie și sos de usturioi. Deși am avut pe masă și alte preparate perscărești, am revenit de câteva ori la bolul cu rapane.

Midii*

Aceste moluște marine cu cochilia solidă în nuanțe de albastru, verde, maro sau gri cresc și în Marea Neagră în aglomerații ce stau bine prinse de stabilopozi sau pietre marine. Midiile se consumă, de preferat, fierte.

Midiile conțin acizi grași Omega-3, compuși antiinflamatori, calciu, vitamina B12, precum și o concentrație ridicată de fier, betaină și glicozaminoglicani, ceea ce le face benefice pentru menținerea stării de sănătate, mai ales dacă suferi de inimă (și se știe că din Vama Veche pleci fie cu inima frântă, fie cu inima împlinită), nu dai speranțe la familie că ai avea moștenitori, ai probleme cu articulațiile și țesuturile, stai prost cu nervii, ești anemic/ă.

Cu siguranță peste toate astea primează foamea, că nu vei sta suficient în Vama Veche să mănânci într-atât de multe midii încât să vezi și beneficiile consumului regulat. Dacă vrei să-ți încânți papilele, combină-le cu vin alb rece.

Eu le-am încercat de nenumărate ori în sos de vin alb servite îmreună cu pâine prăjită sau în combinație cu spaghete.

Guvizi*

Guvidul este o specie de pește populară din Marea Neagră și Marea Azov. Are carnea albă și, ca majoritatea peștilor, este o sursă bogată de vitamine și acizi grași Omega-3. Prăjit în crustă de mălai sau la cuptor este un deliciu pentru gurmandul amator de pește. N-ai cum să nu-l recunoști când îl vezi în farfurie, are cap mare cu dinți proeminenți, de te face să te gândești la peștii preistorici.

Personal, nu mă dau în vânt după peștele prăjit în baie de ulei, dar nici nu zic nu dacă mi se oferă. La fel de bine, nu știu unde este gustul divin al cărnii de gudiv, căci eu m-am pierdut printre oase și l-am simțit … subtil. 🙂 Acum, fiecare după preferințe!

Deși majoritate gustărilor de mai sus merg asociate cu vin alb, eu am preferat să fac pairing cu un rose sec 1000 de Chipuri, cu un pic de aciditate. Nu recomand vinuri cu aciditate ridicată în combinații cu sosuri pe bază de usturoi.

Zargan, peștele cu oase verzi

Carnea de zargan este bogată în Vitamina D și acizi grași Omega-3. Este singurul pește din Marea Neagră cu oasele verzi, fosforescente noaptea, datorită prezenței de biliverdină. E lung și are ciocul alungit, de unde și numele de țiparul de mare. Poate fi servit la grătar, pe plită, sub formă de frigărui lăsate în sos de vin, în saramură sau afumat.

Calcanul de Marea Neagră

Este un pește plat cu carnea albă foarte groasă. Nu e ceva după care e înebunită toată lumea, dar e o experiență. Nu îți bați capul cu oasele, ci mai degrabă cu excrescențele conice de pe burta sa.

Eu l-am încercet pregătit pe plită, pe pat de cartofi dulci și legume la grătar.

Hamsii și șprot prăjite

Duduie litoralul de dorința turiștilor de a mâncă clasica hamsie cu mămăligă și mujdei de usturoi sau alături de clasicii cartofi prăjiți. Merge ca aperitiv.

Se confundă cu șprotul, ba chiar și la preț. 2 aspecte ce le diferențiază: hamsiile sunt mai lungi, șprotul mai scurt; hamsia are gura arcuită până sub branhii, iar șprotul are gura oblică orientată în sus.

Prețul variază de la 33 lei 200 de grame la chioșcurile cu servire rapidă, până la 59 lei porția la restaurant.

Mie nu îmi place neam, mi se pare că damful de hamsie și șprot îți omoară orice altă dorință culinară, plus că mânânci mai mult oase frăgezite decât carne.

Mâncăruri din bucătăria românească și internațională, după gustul fiecăruia

Spaghete cu fructe de mare

Mă declar fan, nu există ieșire pe litoralul românesc în care să nu încerc spachetele, asta pentru că știu că încerc câte puțin din cele enumerate mai sus. Combinațiile de paste, sosuri și fructe de mare sunt nelimitate, satisfacând orice gust.

Porcușor de lapte la proțap cu legume la grătar*

Nu este exclus să-l găsești prin meniurile de pe la restaurantele din Vama Veche. Eu îl asociez mai degrabă cu festivaluri câmpenești sau evenimente folclorice.

Mici cu muștar

Spune drept, cât de mult îți stârnește litoralul pofta de mici cu muștar?

Eu am văzut recent o familie care a preferat micii peștelui. Ar fi fost un lucru banal, dacă nu i-aș fi văzut cu câtă poftă lichidau micul suculent dat prin muștarul împrăștiat pe caserolă.

Mie litoralul nu mi-a deschis niciodată apetitul pentru mici. Micul pentru mine e ocazie de șpriț cu familia, prietenii, fastfood-ul românesc după o zi plină de lucru prin curte sau la birou.

Burger omletat

Asta e o invenția locală din Vama Veche marca Liana, ce îți asigură un mic-dejun copios pentru o zi lungă la plajă. Chifteaua de burger este înlocuită de o omletă împăturită într-o chiflă pufoasă alături de o fâșie de șuncă prăjită și castraveți murați.

Gustări tradiționale și deserturi

Fără să pun prea mult accent pe originea gustărilor, nu pot să nu-ți amintesc că Vama Veche lasă loc și pentru deserturi și gustări tradiționale românești sau cu origini pe la vecinii noștri turci, maghiari sau sârbi.

Șuberec*

Înainte să mă pui la colț în baza a ceea ce ai citit mai sus :D, află că, deși nu îmi plac în mod special mâncărurile în baie de ulei, asta nu înseamnă că nu fac excepții. Zi-mi că tu te poți abține să nu mănânci gogoși de la bunica și n-am să te cred.

Am mâncat șuberec, preparat tradițional dobrogean în formă de semicerc, la Vama Veche, și din ăla cu umplutură de carne tocată cu ceapă și din ăla cu umplutură de iaurt și usturoi. De asemenea, am mai servit șuberec și în mica escapdă cu yahtul pe Lacul Limanu organizată împreună cu cei de la Set Sail Nautic School. Sunt gustări care te ajută să sări pentru micul dejun sau peste masa de prânz, la îndemână mai ales când vrei să iei tu tot soarele de pe plajă. Sper doar că o faci în cunoștință de cauză.

Langoși

Dacă preferi să vezi conținutul înainte de a-l consuma pe o bucată de cocă, poți încerca un langoș cu topping de brânză rasă cu cașcaval și șuncă, smântână cu usturoi sau dulceață.

Covrigi

Vama Veche nu te lasă să mori de foame sau poftă nici dacă ești amator de cocă coaptă la cupotor. Tradiționalul covrig românesc este omniprezent și în Vama Veche. Strămoșul lui este simit-ul, covrigul turcesc cu susan, preparat reinterpretat în fel și chip în România, Grecia, Bulgaria și Serbia.

Că-l faci mic dejun rapid, în drum spre plajă, sau gustare între mese, nici nu mai contează. El există și-ți dă un răgaz atunci când foamea îți dă ghes.

Papanași

Papanașul își face loc în meniu mai la toate restaurantele din Vama Veche. Nici aici nu scapi de prepartul scufundat în ulei, dar pofta de dulce îți va fi alinată de gogoșile pufoase umplute cu brânză dulce și acoperite cu smântână și dulceață de fructe.

Degustări de vin în Vama Veche*

În Vama Veche, în timpul evenimentului Tiny House Festival Vama Veche de la Pura Vida Seaside Tiny house village, am avut ocazia să participăm la o degustare de vinuri de la Novak Winery din Republica Moldova. Deși un eveniment restrâns, nu a rămas străin outsiderilor. Oamenii care vin în Vama Veche caută în continuare experiențe și sunt atenți la social media, la afișele de pe străzi sau, pur și simplu, explorează Vama în căutare de noi experiențe.

Am avut parte de o seară plină de povești despre vin, despre tehnici de degustare și experiențe olfactive. Mi-au plăcut vinurile albe Novak, toate mai parfumate decât cele pe care le beau eu de obicei, dar vinuri bune, lejere, blânde, numai bune de gustări și mese cu pește. Degustarea a mers de minute cu brânzeturile maturate de la Artesana.

CITEȘTE ȘI: Vinul este o artă, nu o beție

În loc de concluzie, este sau nu Vama Veche o experiență culinară? Te-a surprins Vama cu gusturi noi? Te-ai pierdut în atmosfera vibrantă a acestui mic pol culinar al litoralului românesc?

Și pentru că ai ajuns până aici, am să te rog ca, pentru fiecare fel de mâncare din lista de mai sus, să recomanzi un loc din Vama Veche unde platingul, calitatea mâncării și serviciile ți-au fost pe plac.

În caz că e de interes pentru istoricul prețurilor pe litoralul românesc, în iunie 2024, un mic dejun pentru 3 persoane ajungea pe la 120 lei, iar o masă de peste zi, tot pentru 3 persoane, varia între 250 lei și 300 lei, cel puțin un fel de mâncare și o băutură de persoană, plus desert.

Că este vorba de Vama Veche sau de orice loc de pe litoralul românesc, eu n-am să mă opresc în a căuta experiențe culinare noi. Tot timpul încerc ceva ce nu se regăsește în meniul meu de acasă. Câteodată am parte de experiențe frumoase, câteodată de dezamăgiri.

*Experiențele culinare din cadrul #ExperienceRomania, ediția 2024 dedicată litoralului și Deltei Dunării, ne-au fost oferite de Pura Vida Seaside Tiny house village, Restaurant Corsaru’ Vama Veche, Artesana și Novak Winery.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Article
Cazare si trai minimalist în tiny house

Tiny house, alternativă de cazare pentru vacanță sau opțiune pentru un trai minimalist?

Next Article
Plaja 23 August

Plaja 23 August, alternativă pentru plajele din stațiunile Neptun, Jupiter și Venus

Related Posts
Total
0
Share