Înnisiparea plajelor pentru reducerea eroziunii costiere continuă în acest sezon estival în sudul litoralului românesc. Sunt vizate plajele începând de la Costinești și până la Mangalia. În situația dată, Plaja 23 August e o alternativă bună dacă ajungi în sudul litoralului românesc.
Cum plajele din Neptun, Jupiter și Venus sunt încă în șantier pe alocuri, majoritatea celor ce ajung aici sunt nevoiți să se reorienteze pentru plajă în altă parte.
Cum noi mergem anual cu cortul în Jupiter, am fost și noi nevoiți să ne reorientăm în privința mersului la plajă.
După câteva interacțiuni limitate cu oamenii din camping, am înțeles că plajele din stațiunea Olimp sunt o soluție, sau, de ce nu, Krapets, în Bulgaria. Dar știind de anul trecut că plajele din Olimp sunt pline de șezlonguri, am zis pas. Iar Krapets era planificat pentru una din zilele ce se anunțau urâte, dar aici nu prea ne-a ieșit planul.
- CITEȘTE ȘI: Kit complet de mers la plajă
Cum se prezintă plaja (zona Lacul Tătlăgeac)
Ca alternativă pentru plaja Jupiter am ales totuși plaja 23 August, cea din zona Lacul Tătlăgeac – Popasul Pescarilor.
Am remarcat porțiunea asta de plajă anul trecut, în tura de bicicletă din lungul litoralului. Mi-a plăcut vederea spre faleza 23 August și faptul că nu părea sufocată de șezlonguri dintr-un capăt în altul.
Sunt și aici două zone de șezlonguri, una rezervată celor cazați la Blaxy Premium Resort și alta administrată, probabil, de cei de la Popasul Pescarilor.
După cele două zone de șezlonguri, urmează o zonă largă de plajă pentru cei cu cearșafuri. Singurul dezavantaj aici e că, în afara celor 2-3 metri de la malul mării, unde nisipul e afânat, restul plajei are nisip cu scoici tasat. Așa că, succes cu instalarea umbrelei de soare sau a cortului de plajă.
Intrarea în mare e lină, fundul mării e nisipos, fără pietre prea multe.
Față de anul trecut, plaja e flancată acum de două diguri de protecție la actiunea valurilor: unul în nordul plajei, după Cherhanaua Împăratul Romanilor, și altul în sud, chiar în dreptul locației Casa de Mare.
Cu excepția faptului că mai auzi și vezi actiune de șantier spre Olimp, plaja e liniștită, nu ai muzică ambientală, radio sau cine știe ce playlist estival.
Doar chicotele copiilor fericiți de bălăceală se mai adud din când în când.
Din ce am observat, e o plajă preferată de familii.
În caz că te plictisești de atâta soare și bălăceală, poți face câte o plimbare de relaxare pentru a vedea cazematele din Zidul de Foc al Mării Negre, din Al II-lea Război Mondial. Una este în zona Olimp, acum, probabil inaccesibilă din cauza șantierului, iar alta este pe plaja sălbatică 23 August. Plaja sălbatică 23 August e și ea o alternativă bună de plajă, dacă vii pregătit cu tot ce trebuie la tine: lichide, mâncare etc.
Unde mănânci
Deși pare deconectată de Olimp sau 23 August, n-ai să mori nici de sete, nici de foame, sunt câteva opțiuni care să mulțumească pe toată lumea. Ca idee de prețuri la barul de pe plajă (într-o barcă cu acoperiș pe care n-ai cum să nu o remarci): 9 lei o apă, 13 lei o bere la drought, 15 lei un suc.
În ceea ce primește mesele mai copioase, ai la îndemână terasa Popasul Pescarilor, Pescăria La Babai și Cherhanaua Împăratul Romanilor.
Popasul Pescarilor e genul de locație în care prețurile sunt per 100 de grame, deci atenție la pofte. Se fac rezervări în prealabil, căci este tot timpul plin începând cu ora 12:00. Altminteri, te anunți la recepție cu nevoile tale și aștepți până se eliberează o masă. Până vine mâncarea aștepți vreo 40-45 de minute, mănânci, te lingi pe degete, dacă n-ai fost atent la prețurile per 100 de grame începi cu scandal, altfel plătești liniștit și pleci.
De la terasă ai priveliște spre mare, pe care o mai și vezi dacă nu e aglomerată zona de șezlonguri. În fața terasei îți poți face poze de Instagram în balansoar sau în inima din stuf.
Poți mânca aici de la meniul clasic de litoral la fel de fel de preparate pe bază de pește. Dacă vrei să știi cu câți bani să vii la tine, iată câteva prețuri orientative: 15 lei Tuborgul la 500 ml, 21 lei o limonadă la jumate, 22 lei un Nenea Iancu la sticlă, 150 lei porția de calcan, 60-90 lei porția de pește, 31 lei porția de hamsii, 44 lei porția de rapane, 30 lei o porție de zacuscă.
La Babai n-am mâncat, iar la Cherhanaua Împăratul Romanilor a ajuns doar o parte din familie :). Prețurile sunt tot ca pe la Popasul Pescarilor, iar denumirile mâncărurilor sunt copiate sub diverse forme și combinații.
Dacă prețurile ți se par exagerate, aici nu te vânează nimeni dacă vii cu lada frigorifică după tine cu ce consideri tu că ai nevoie pentru o zi de plajă.
Cum ajungi la Plaja 23 August din Venus, Jupiter sau Neptun
Ca să ajungi la plaja 23 August dinspre Venus, Jupiter sau Neptun trebuie să mergi pe DN39B, iar înainte de Restaurantul Lacul Racilor să faci dreapta spre Blaxy Premium Resort. Când ajungi la calea ferată, cauți un loc de parcare, apoi treci calea ferată spre plajă. Din păcate, dacă stai în baza transportului între stațiuni, va trebui să te bazezi pe linia de autobuze electrice Mangalia – Olimp, iar de la capătul de linie din Olimp vei mai face o plimbare de vreo 25 de minute pe faleza Olimp sau pe drumul de piatră ce merge în paralel cu calea ferată.