Pe lângă geometria bicicletei, confortul în timpul unei plimbări cu bicicleta este asigurat și de piesele și accesoriile instalate pe bicicletă, de la tije cu suspensie, la șei și manșoane pentru ghidon. Soluțiile existente pe piață te pot ține conectat la un nivel suportabil sau poate chiar mai bine cu pasiunea pentru pedalat, chiar și în condițiile în care ai recomandări să eviți șocurile sau să nu stresezi anumite părți ale corpului.
Piese de bicicletă și accesorii pentru plimbări cu bicicleta fără dureri
Cred că cele mai bune schimbări pe care le-am făcut eu de când pedalez au fost achizițiile a unei șei ergonomice, a unei tije de șa cu suspensie/amortizor și a manșoanelor ergonomice.
Pentru că recomandarea de a mă limita la pedalat pe asflat mă deprima maxim, după ceva documentare din mai multe surse, am concluzionat că o șa ergonomică cu tijă cu amortizor și o pereche de manșoane ergonomice mi-ar schimba experiența plimbărilor off-road cu bicicleta.
Șa ergonomică
Șaua de bicicletă ergonomică este șaua care se mulează pe anatomia șezutului. Modelele mai moderne vin cu crestătură anatomică care reduce presiunea în zona perineală și pe coccis sau osul coccigian. Este important ca atunci când alegi șaua să ții cont de cum se așează oasele ischiatice pe suprafața șeii.
O șa prea mică (a se citit îngustă) ar redirecționa presiunea spre perineu și coccis. Același lucru este valabil și pentru șeile prea scurte.
Pentru a verifica care este dimensiunea potrivită pentru tine așează-te pe o foaie subțire de hârtie și identifică centrul celor două adâncituri ce rămân după ce te ridici. Distanța dintre acestea este lățimena minimă pe care o cauți la o șa.
În materie de inserții și căptușeală, producătorii vin cu tehnologii diverse ce lasă clasicul gel în urmă. Aici e pur și simplu de preferințe: unii preferă o șa mai moale, alții mai rigidă, alții undeva între și tot așa.
Șaua ergonomică sau cum confortul nu mai este chiar o iluzie
Experiența mea cu șeile de bicicletă ergonomice a început prin 2014, după ce am achiziționat un RockRider 5.2, acum bicicletă de navetă. Fără prea multă bătaie de cap am ajuns la o Selle Italia cu inserții generoase de gel, genul de șa de moș. Și-a făcut treaba, inserțiile de gel încă rezistă. Au atenuat șocuri atât din mediul urban, cât și off-road.

Devron Riddle M3.7 a venit cu o șa Selle Bassano Reko R2 E-Sport, o șa cu șezut rigid. Deși îmi era relativ potrivită, ceva nu pușca cum trebuie la turele mai lungi.
Am schimbat-o cu o șa puțin mai lată, cu inserții mai moi și crestătură anatomică, o Selle Italia SPORT GEL FLOW. Din păcate, s-a dovedit a fi prea scurtă. Vârful șeii, deși drept, mă presa în zona perineală și îmi crea disconfort.
După asta am mai încercat un Wittkop Medicus Air, la fel de lată ca și șaua cu care a venit bicicleta, dar am înstrăinat-o rapid către cineva care a găsit-o protrivită, căci avea muchiile în pantă și mă presa prea tare pe oasele ischiatice.


Am mai făcut o încercare și am mărit puțin bugetul pentru a ajunge la șaua care mi s-a potrivit cel mai bine, un Ergon SMC ER-44030041. Aceasta îmi e potrivită atât pe lățime, cât și pe lungime și am adoptat-o și pe bicicleta nouă.


Orbea Alma H20 2024 vine cu o șa de gravel, Selle Italia Model X Superflow, și îngustă și scurtă, indiferent de mărimea bicicletei. Asta pentru că bicicleta este gândită pentru cursele de XC, unde în majoritatea timpului stai mai degrabă ridicat și aplecat spre spate/față pentru a manevra bicicleta cât mai bine pe teren accidentat.
După experiențele de mai sus, pentru bicicleta de navetă, un RockRider 5.2 cu ceva îmbunătățiri față de echiparea originală, am ales fix șaua potrivită: RFR Trekking Standard.
Tijă șa cu suspensie/amortizor
O altă piesă de bicicletă care pe mine m-a ajutat să mă bucur de pedalat în toate mediile, în condițiile în care mi s-a recomandat să mă limitez la doar la asfalt, este tija de șa cu suspensie/amortizor.
Fie că este un cilindu cu un arc ce se ajustează în funcție de greutatea biciclistului, fie că este un elastomer în capătul dinspre șa al tijei, amortizorul ajută la diminuarea șocurilor ce ajung în coloana lombară.
În clipul de mai jos găsești o comparație între mai multe tipuri de suspensii pentru șa pentru a îți face o idee mai bună despre cum te poate ajuta așa ceva.
Tija de șa cu suspensie, mai puține oportunități de a-ți testa rezistența la durere
După ce am vizionat analiza comparativă de mai sus, am mai făcut puțină documentare, iar articolul de pe freerider.ro m-a convins să achizționez o tijă cu suspensie de la XLC. Am optat pentru o tijă de șa cu suspensie pe arc XLC Comp SP-S08, pe care am montat-o pe Devron Riddle M3.7 (țeavă tijă șa de 31.6 mm).

În prezent, pe Orbea Alma H20 2024 folosesc o tijă cu amortizor pe elastomer de la RFR (țeavă tijă șa de 27.2 mm), fiind singura într-un preț decent pe care am găsit-o pentru țevile de șa de 27.2 mm.

Tija RFR necesită 2 tipuri de ajustări: una a elastomerului cilindric și una a garniturii de la intrarea tijei glisante în cilindrul cu elastomerul. Asta doar pe varianta de 300 mm. Pe varianta de 400 mm pe care o folosesc pe bicicleta de navetă nu se regăsește această garnitură. Acea garnitură mărește un pic timpul de ajustare, căci dacă e foarte strânsă, acționează ca o frână cu saboți.
Deși în timpul pedalatului nu prea simți cum livrează aceste tije cu amortizor/suspensie, te asigur că pistonul lucrează (rămân urme de gresant la nivelul maxim până la care coboară tija de șa în piston, undeva la 30-40 mm cursă, de la model la model), iar pe termen lung îți vei da seama de beneficiile ei.
Manșoane ergonomice
Dacă vrei să reduci durerile de mâini, pe lângă ajustarea corectă a șeii, a ghidonului și alegerea unei pipe de dimensiuni corecte, poți opta și pentru o pereche de manșoane ergonomice (de moși și babe în cultura urbană contemporană). Acestea pot fi fie din spumă, din cauciuc, gel sau silicon.
Manșoanele ergonomice vin cu o suprafață dedicată în care îți sprijini partea dinspre regiunea carpiană a podului palemi. Cu ajutorul acestor aripioare de suport se reduce tensiunea din încheieturile mâinii, ceea ce reduce probabilitatea de a avea dureri de brațe sau degete amorțite, umeri și gât.
De la caz la caz, manșoanele ergonomice vin cu diferite texturi ce ajută la o mai bună prindere în timpul pedalatului, ceea ce duce la un control mai bun al bicicletei.
Un aspect foarte important de luat în calcul: atenței la mărimi; o mărime mai mare decât este necesar îți va scădea din manevrabilitatea ghidonului.
Manșoanele ergonomice ajută în special la drum lung, inclusiv cu denivelări.
Extensia aceea de cauciuc de sub încheietură preia și ea o parte din șocurile ce trec de furcă, iar ca urmare stresul este mai redus asupra încheieturilor.
Manșoane ergonomice, utilitate înainte de personalitate
Deși am fost impresionat de calitatea și aderența manșoanelor marcă proprie Orbea, am preferat o pereche de mașoane Ergon GS1 Evo din cauciuc patentat în Germania.

Fixarea acestora pe ghidon se face un inel metalic. Cu acestea m-am obișnuit eu pe bicicleta veche, și le-am achiziționat după ce am identificat o problemă în încheietura mâinii stângi. Deși semirigide dincolo de extensia pentru încheietură, sunt potrivite pentru tipul de activitate pe care îl practic eu cu bicicleta. Le-am testat și cu palmele goale și cu mănuși de ciclism și în amebele cazuri asigură aderența necesară a mâinilor și manevrarea corectă a bicicletei.
Pe bicicleta de navetă am început cu unele ieftine, pe care le-am schimbat cu o pereche XLC Comfort GR-S17. Mare brânză nu cred că am făcut, exceptând faptul că le-am împerecheat cu un ghidon de la același producător.
Nicio plimbare fără un nivel de confort acceptabil
M-am bucurat de beneficiile utilizării pieselor de bicicletă listate mai sus și prin oraș, și pe câmp și prin pădure și, ori de câte ori am ocazia, recomand și altora aceste schimbări.
Sper că te-am convins să-ți ții pasiunea activă la un nivel de confort cât mai ridicat, iar dacă deja faci deja asta, nu ezita să împărtășești și altor experiența ta, în comentarii.
CITEȘTE ȘI: Echipament pentru pedalat în trei sezoane