Review Orbea Alma H20 2024, 1×12 viteze

Orbea Alma H20 2024
Orbea Alma H20 2024

Pentru mine Orbea Alma H20 2024 e un upgrade de performanță de la Devron Riddle M3.7. Aveam nevoie de acest upgrade pentru a-i putea da pedală prin paduri, când mă aleargă pădurarii ca să mă prindă că deranjez manevrele speciile rare din fondul forestier. 🙂

De ce Orbea Alma H20 2024

Glumesc! A fost, mai degrabă, un upgrade social, pentru că pe asfalt rămâneam tot timpul ultimul din formație, pentru că … 27.5″ și pentru că … under 5′ 10″. O palmă mai înalt de eram, făceam prăpăd și la competiții și prin discoteci.

A fost o întreagă epopee în acest upgrade, în miez de Black Friday, căci îmi picase cu tronc un Vulcan Uni 1.9 pe 29″ tot de la Devron, care, precum discul diamantat Vulcan Universal de la Norton, ar fi trebuit să se descurce bine în mai toate mediile. Întâmplarea a făcut ca stocul de Black Friday să aibă defecte și așa am ajuns la ofertele Orbea de pe trisport.ro. M-am gândit, m-am răzgândit, am comandat o mărime nepotrivită (standover prea mare), am returnat-o și, într-un final, am optat pentru Orbea Alma H20 din colecția 2024, mărimea S. Vechiul Devron Riddle M3.7 este mărimea M, cu dimensiuni apropiate.

Echipare Orbea Alma H20

Orbea Alma H20 are echipare Deore, cu schimbător spate din gama SLX, furcă Rockshox pe aer și frâne Deore MT-200. Roțile marca proprie Orbea, OC, au butuci Shimano, HB-TC500-B față și FH-MT410-B spate, sunt tubeless ready și vin cu cauciucuri Maxxis Rekon Race 2.35″ 120 TPI Exo TLR. Restul accesoriilor sunt din gama OC de la Orbea (ghidon, manșoane, pipă, tijă șa etc.).

Specificații complete găsești în lista de mai jos. Nu o să le analizez pe toate în parte, că nici n-aș ști cum să le evaluez individual. Mă voi focusa pe feeling-ul per ansamblu în pedalatul bicicletei Orbea Alma H20.

CADRU

  • Cadru Orbea Alma Hydro Alloy, Boost 12×148, BSA BB, Internal cable routing, BT-1709 23 SNARA22L 000969
  • Furcă RockShox Judy Silver TK Remote Solo Air 100 QR15x110 Boost, offset 51 mm, 29″ wheel, sn 24T22076455
  • Blocare furcă Rock Shox PopLoc
  • Șa Selle Italia Model X FecAlloy Rail 145x248mm
  • Tijă șa SP01, Alloy, forged head, 27.2mm, Setback 0

COCKPIT

  • Headset Acros Alloy 1-1/8 – 1-1/2″ Integrated
  • Pipă OC Alloy forged, -7º, 70 mm
  • Ghidon OC Alloy, 31.8mm, Flat, 740mm, Sweep 9
  • Manșoane Orbea

ROȚI 

  • Roți  Oquo wheels: Alloy, Tubeless, 25c, 32H
  • Jante OC 25c, 32H
  • Anvelope Maxxis Rekon Race 2.35″ 120 TPI Exo TLR
  • Butuc față Shimano HB-TC500-B, 32H, CENTER LOCK disc brake, Over-Lock-nut Distance: 110 mm, 15 mm E-THRU skewer system
  • Butuc spate Shimano FH-TC500-MS-B, 32H, CENTER LOCK disc brake, 12 mm E-THRU skewer system, OLD: 148 mm, rear speeds 12

FRÂNE

  • Disc frână Shimano BL-MT201 Hydraulic Disc 180 front /160 rear
  • Manete frână Shimano BL-MT201 for Hydraulic Disc w/ Mineral Oil

TRANSMISIE

  • Lanț Shimano M6100
  • Manete schimbător pinioane Shimano Deore M6100
  • Schimbător pinioane Shimano SLX M7100 SGS Shadow Plus
  • Pinioane Shimano Deore CS-M6100 10-51t 12-Speed
  • Angrenaj pedalier Shimano MT511 12s 32t, 170 mm
  • Pedalier BB-MT501

Impresii Orbea Alma H20 2024

Dacă de Devron Riddle M 3.7 ziceam că e un Logan al MTB-urilor, Orbea Alma H20 e o Skoda Rapid a MTB-urilor, e fâșneață sau mai jucăușă, cum am citit pe un forum de bicicliști.

Voiam să zic că am fost impresionat, dar cum eu sunt construit genetic să fiu impasibil la evenimente fericite reformulez și spun că mi-am dat seama că chiar am făcut un upgrade consistent de calitate numai când am văzut manșoanele. Oh, aceste mici detalii care îți iau ochii!

Am bifat apoi mental toate dotările și-am rămas blocat în șa. Și la dimensiunea M și la S, șaua Selle Italia e scurtă (25 cm), pentru mine nefiind potrivită. A ajuns direct pe bicicleta copilului. Am încercat tot o Selle Italia X-Bow Superflow scurtă într-o tură mai lungă și nu am găsit-o confortabilă (apropos, e de vânzare). Vârful șeii mă apăsa … în spatele punguței cu doi bani.

Prea cross country, prea ca la concurs

Orbea Alma H20 2024 are o geometrie de cross country, deci pentru un stil de padalat mai agresiv, motiv pentru care a cerut și încă mai cere câteva schimbări pentru a fi mai pe placul meu.

După câteva ture de oraș și câteva opturi prin Pădurea Băneasa, mi-am dat seamă că pipa de 70 mm cu unghi negativ nu e de mine. Cum simțeam nevoia să stau un pic mai întins, am schimbat-o cu una XLC de 75 mm și 0°. În acest punct tind să cred că nici ghidonul drept nu mi-e prieten. Mă gândesc că unul cu rise de 1-1.5 cm mi-ar fi mai potrivit.

Top tube-ul este mai scurt cu vreo 3 cm (562 mm) față de Devron Riddle M3.7 (565 mm), de unde și nevoia pentru schimbările de mai sus. Am făcut un pic de bikefitting cu PedalPro și am primit mesaj pe pager că anii ’90 au sunat și-și vor pipele cu reach mare înapoi pentru MTB! Neajunsul de a fi între mărimi!

Producătorul zice că bicicleta e potrivită bicicliștilor cu înățimi între 155 și 170 cm. Dacă eu, între cele două limite de înălțime, am problemele de mai sus, nu știu dacă bicicliștii de 170 cm vor găsi mărimea S potrivită, cu toată agresivitatea bicicletei pentru XC.

Din punctul meu de vedere, Orbea Alma H20 2024 este stabilă pe urcări, dar pe coborâri îmi dă emoții. Cadrul scurt și roata de 29″ dau senzația că te-ai putea bascula în față în orice moment (asta dacă nu iei poziția agresivă de coborâre).

Nu știu dacă dimensiunea cadrului sau încățările S-KARP Fun Trekker ar putea fi de vină, dar în timpul pedalatului mai agăț cu călcâiul brațul de jos ar roții din spate de pe partea stângă.

Cu Orbea Alma H20 pe cărări forestriere și la drum lung

Tot în privința cadrului mărimea S, dimensiunile lui nu îți permit foarte multe opțiuni în ceea ce privește borsetele sub cadru mai mari de 1.5 litri. Asta dacă te bate gândul să folosești bicicleta pentru deplasări pe mai multe zile și să și o folosești pentru a transporta cele necesare. Dar e bine că până și la mărimea S ai 2 prinderi pentru bidoanele de apă: una pe tubul șeii și una pe țeava de jos a cadrului.

Un aspect pe care l-am remarcat fără mare efort a fost comportamentul furcii pe aer, eu venind de pe RockShocks-ul pe arc al Devronului. RockShocks-ul pe aer nu mi se pare foarte receptiv, deși furca e la presiunea recomandată de producător pentru greutatea mea. Ar putea fi și din cauza temperaturii, căci furcile pe aer răspund mai greu la temperaturi mai scăzute, iar eu nu am testat bicicleta la mai mult de 13 grade. Nu încă!

Dacă până acum i-am găsit numai minusuri pe care încerc să le corectez, trebuie să spun că schimbătorul spate lucrează mult mai bine decât cel de pe Devron, schimbările de pinioane nu au întârzieri, sunt instante. Pe traseu cu noroi am pedalat fără efort semnificativ pe foaia 7 din 12, ca idee de raport de forțe.

Pe același traseu cu noroi cauciucurile Maxxis Rekon Race 2.35″ 120 TPI Exo TLR s-au dovedit inutile, pantinau prin noroi mai ceva ca un patinator profesionist pe gheață. Eh, știu că nu pentru asta au fost gândite, dar ce nu fac eu pentru un review numai bun de pus pe internet? Se comportă bine pe gravel (ex. porțiunea off-road de pistă de pe lângă Lacul Morii) și chiar au priză pe asfalt, fie el și ud.

Dacă îți face cu ochiul brandul Orbea, fii atent și la culori, ce vezi online nu e neapărat ce vezi în realitate. Maroul pe care îl vezi în pozele din articol e mai spre gri în imaginile de pe site-ul trisport.ro.

Sunt eu fericit cu bicicleta Orbea?

Rămâne de văzut dacă după ajustarea pipei și ghidonului ne vom consolida relația într-o zonă de confort, dacă nu, olx.ro scrie pe ea. Doamna Călătorul Digital zice că mi le face guler pe toate 3 (bicicletele) dacă nu încetez cu dilemele. 😀

Avantajele Orbea constau în echiparea pe partea de furcă și trasmisie, precum și în calitatea componentelor brand propriu. La un preț de până în 5000 lei, eu zic că este un deal bun.

În concluzie, dacă ești în căutarea unei biciclete cu care să te dai în mod agresiv prin pădure și pe drumuri de pământ sau să participi la concursurile de XC, Orbea Alma H20 este ceea ce cauți. Dacă vrei să te blimbi relaxat pe drumuri de pământ, prin paduri etc., ori va trebui să ajustezi la modelele de la Orbea, așa cum încerc să fac eu, ori te vei orienta către geometrii mai potrivite pentru explorări mai lungi, cum este RockRider Explore 540, Specialized Rockhopper Comp, Scott Scale 970 sau Cannondale Trail 5.

Dacă bugetul te ține departe de bicicletele Orbea, aruncă un ochi la Devron Riddle-ul vechi cu roți de 27.5″. Nu bate, nu trăncăne, abia așteaptă să-ți fie partener în aventuri la drum lung. Ai aici un review ca să vezi că a fost băiat cuminte. Și stătut pe deasupra, fără kilometraj dat peste cap. Mi-ai face un pustiu de bine și m-ai scote din colimatorul doamnei. Un guler din 2 biciclete e mai ușor de suportat. 😛

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Article
Muzeul Ivan Patzaichin, Mila 23

Excursie în Delta Dunării, la Muzeul Ivan Patzaichin din Mila 23

Next Article
Șa ergonomică pe tijă de șa cu suspensie

Plimbări cu bicicleta mai confortabile cu tijă șa cu suspensie, șa și manșoane ergonomice

Related Posts
Total
0
Share