Concerte în biserici și brunch-uri cu preparate din rabarbăr la săptămâna Haferland

Roades

Știi ce au satele Criț, Viscri, Meșendorf, Cloașterf, Roadeș, Saschiz, Rupea, Archita, Homorod și Bunești în comun? Comunități de sași care an de an se organizează în cadrul Săptămânii Haferland pentru a scoate în evidență valorile și tradițiile săsești. Evident, și bisericile fortificate au un rol aparte în acest eveniment, întrucât acestea rămân în mijlocul evenimentelor, așa cum au fost proiectate să fie în mijlocul satelor săsești, rolul lor religios și militar (de odinioară) fiind completat de cel cultural, căci acestea găzduiesc concerte inedite pe toată perioada Festivalului Săptămâna Haferland.

Ce este, când și unde se desfășoară Săptămâna Haferland

Festivalul Săptămâna Haferland este un festival ce există la inițiativa Fundației Michael Schmidt, împreună cu Fundația Tabaluga, și susținerea Fundației Adept, a Fundației Mihai Eminescu Trust, a Asociației Sașilor Transilvăneni în Germania și Vecinătatea Femeilor din Saschiz. Toți acești actori se implică activ în promovarea patrimoniului, tradițiilor și obiceiurile săsești, atât în rândul celor ce locuiesc acum în satele săsești, al sașilor strămutați în străinătate, dar și în rândul sașilor care au migrat către țara de origine.

Așa cum ai citit și la începutul articolului, Festivalul Săptămâna Haferland se desfășoară în satele Criț, Viscri, Meșendorf, Cloașterf, Roadeș, Saschiz, Rupea, Archita, Homorod și Bunești, pe o perioadă de câteva zile, fiecare sat având o zi dedicată.

Satele fac parte din regiunea săsească Țara Ovăzului (Haferland), dintre Rupea și Sighișoara, numită așa întrucât cei ce locuiau aici cultivau cu precădere ovăz, acesta fiind mai adaptat climatului mai asupru. Azi nici ovăz nu se mai cultivă cum se cultiva odinioară, nici clima nu mai e așa de aspră, încălzirea globală făcându-și simțită prezența și aici. Toate celelalte lucruri, patrimoniul și obiceiurile, au supraviețuit cât de cât vremurilor, iar acum renasc cu ocazia acestui festival.

Anul acesta, Săptămâna Haferland se va desfășura în perioada 25 – 29 iulie. Poți vedea programul în detaliu aici.

Vizită în Ținutul Ovăzului pre-eveniment

În urmă cu câteva zile am avut ocazia să particip la un pre-eveniment al Săptămânii Haferland, ocazie cu care am vizitat satele Roadeș, Criț, Cloașterf și Archita și am experimentat parte din activitățile din cadrul festivalului, festival care-și propune să-i facă pe cei ce îi vor trece pragul #partedincomunitate.

Călătoria noastră a început de la showroom-ul Automobile Bavaria, ce are în comun același nume cu Fundația Michael Schmidt, Michael Schmidt fiind principalul acționar al importatorului.

N-am înțeles inițial cum de o mână de influenceri (me not! :)) primesc pe mână BMW-uri X1, X3 și Seria 4, dar după un pic de documentare m-am lămurit, unde mai pui că era super important să #ajungimaideparteinhaferland în siguranță. Eu am avut partenere de road trip pe Laura și Angela, două influencerițe ce cochetează cu fashion-ul și travel-ul, de la care am mai aflat una alta despre Instagram și parteneriate, dar cărora le-am împărtășit și nebunia mea cu #RoTravelApps. Pe scurt, ele cu Bravo, ai stil!, eu cu șapcă, blugi și hanorac pentru cunoscătorii într-ale culturii urbane.

Trebuie să menționez că un astfel de road trip prin Haferland nu-i pentru cei pe diete și alte cure de detox, căci bucătăria locală e pe bază de mâncăruri serioase și gustări bogate în carbohidrați și grăsimi, eu fiind pus în situația de a face un compromis ?, atât în pauza de pe drum, cât și la fața locului. Alegerea e-n farfuria ta.

Roadeș

Roades

Dar să revenim, căci primul contact cu Țara Ovăzului a fost la Fundația Tabaluga, în Roadeș, unul dintre satele gazde ale Săptămânii Haferland.

Prăjitură cu rubarbăr

Socata și prăjitura de bezea cu rubarbăr n-au lipsit din mica pauză de revigorare în care am aflat despre refugiul pentru copiii din familiile defavorizate, ridicat de Peter Maffay, și activitățile pe care copiii le pot face în zonă și vecinătate, la Casa Agricolă.

Fundația Tabaluga din Roadeș

Casa principală a fundației e fosta casă parohială, acum restaurată, și se găsește imediat lângă biserica fortificată din Roadeș. Și încă ceva, nu cred să existe biserică fortificată în Transilvania fără cuib de berze. 🙂

Trobairitz at the Church, Criț

Pregătiri în biserica fortificată din Criț pentru reprezentația Trobairitz at the Church

Din Roadeș ne-am continuat traseul spre Criț, principala atracție din timpul Festivalului Haferland, unde pregătirile erau în toi pentru concertul The Archive Ravens din Biserica Fortifică. Auzisem de concerte și expoziții în bisericile din Praga, unde culturile religioase au pierdut teren, am asistat la evenimente corale în biserici ortodoxe, dar niciodată la un concert ce îmbină stiluri muzicale de la balade și cântece de leagăn la Samba și jazz.

The Archive Ravens în concert în biserica fortificată din Criț

Am asistat cu plăcere la prestația celor de la The Archive Ravens, Trobairitz at the Church, iar la final chiar am avut ocazia să-mi exprim admirația pentru această deschidere experimentală către un însoțitor al trupei venit tocmai din zona New York, și el la fel de încântat de o asemenea experiență. La fel ca mai peste tot în lume, în comunitatea lor biserica e un loc sacru, unde numai Dumnezeu poate glăsui prin vocea slujitorilor Lui, iar astfel de manifestări sunt puțin probabile, orice alt glăsuitor fiind redus la tăcere cu dojane venite de la bătrânii din comunitate. Știți cum se zice: Nu se face, maică! Nu-i frumos, te vede Dumnezeu! 🙂

Biserica fortificată din Criț

Pe scurt, despre biserica fortificată din Criț îți pot spune că este datată din secolul al XIII-lea, este o biserică cu ziduri de incintă fortificate, găzduiește o orgă construită la început de secol XIX de Johann Thois și are 2 balcoane pentru enoriași, cel de jos pentru femei și cel de sus pentru bărbați tineri. Și, evident, are cuib de berze. Pentru că am amintit de un concert, află că în această biserică s-au descoperit partituri ale compozitorului Joseph Haydn.

După așa o reprezentație artistică terapeutică pentru suflet, a urmat un festin pentru trup sub forma unui brunch. Nu mi-am putut refuza un rachiu, o sălățică de vinete, zacuscă, cartofi țărănești sau nelipsitele gogoși cu gem și câte cele.

Poți experimenta și tu evenimente similare pe data de 27 iulie 2019, ziua de festival dedicată satului Criț, la care poți adăuga celebrul bal săsesc din Criț.

În mai toate satele participante la Săptămâna Haferland activitățile se vor desfășura lângă bisericile fortificate, în Piața Centrală sau Tanzplatz.

Casa Kraus, Criț

Lângă biserica fortificată din Criț se găsește Casa Kraus, fosta casă parohială, acum pensiune. Cu siguranță te poți bucura aici de servicii pe măsură și ospitalitate săsească, ca să nu mai vorbim de peisaje.

Vei întâlni în mai toate camerele mobilier cu motive săsești și picturi ce aduc aminte de îndeletnicirile sașilor se odinioară. De asemenea, în Casa Kraus funcționează un after school pentru copiii din sat.

Biserica fortificată din Cloașterf

Surpriza zilei a venit printr-o deplasare la Cloașterf, unde am vizitat biserica fortificată din sat, una dintre cele mai omogene biserici fortificate din Transilvania, aceasta trecând printr-o singură perioada de construcție. Atât biserica, cât și zidurile de apărare prezintă ferestre de tragere și guri de aruncare. Ca lucru de ținut minte, în spatele orgăi din biserică s-a păstrat una dintre cele mai vechi semnături de meșter zidar din Transilvania, a aceluiași meșter care a lucrat și la Turnul cu Ceas din Sighișoara.

Și încă ceva despre bisericile evanghelice din Transilvania, în special cele cu ziduri de incintă, unde există anexe, pe lângă cuiburile cu berze mai au câte o cameră de împăcare. În camera asta stăteau peste noapte cuplurile care intenționau să se despartă, având posibilitatea să se răzgândească. ? Mai multe info despre acest lucru găsești în articolul despre biserica fortificată de la Prejmer.

M-am despărțit de grup și am urcat în turnul clopotniței, de unde se vede întreg Cloașterful. Am nimerit la momentul în care vacile satului se întorceau de la păscut, cireada de vaci coborând dealul din nordul satului. Mi-au trecut prin cap toate pasajele din romanele interbelice și postbelice în care peisajul era romanțat de tălăngi și apus.

Dacă vrei să vizitezi biserica și nu o găsești deschisă, apelează cu încredere numărul de telefon de pe poarta bisericii și Nea Aurel, păstrătorul cheilor bisericii, va veni să-ți deschidă și, dacă-l stârnești, poate să-ți și povestească despre slana uitată în podul bisericii de mulți ani, slană care în loc să ajungă săpun a ajuns să hrănească multe guri ale satului. Da, la sași, multe alimente erau păstrate la comun în podul sau anexele bisericii și fiecare se servea la nevoie din cota sa parte.

Ți-am zis că Țara Ovăzului și dietele nu fac casă bună. ?

Dominic Boutique, Cloașterf

În ultimii ani, zona a început să fie căutată, așa că și antreprenorii zonali au reconstruit sau recondiționat case vechi săsești și le-au introdus în circuitul turistic. Un exemplu în Cloașterf este Dominic Boutique, unde vei găsi scene de poveste și arhitectură autentică săsească. Poți dormi într-una din camerele din vechile case săsești și poți lua masa în ceea ce a fost odată șura gospodăriei. Dacă gazda îți spune că te așteaptă la masă cu mămăligă cu gâscă, nu veni cu așteptări mari, e doar mămăligă cu brânză.

Seara ne-am încheiat-o la Casa Kraus, la un pahar de vorbă despre minunatele comunități săsești și Săptămâna Haferland.

Vânătoarea de trufe la Archita

A doua zi a press tripului ne-a dus la Archita, sat cunoscut pentru acțiunile de căutare a trufelor.

Deși și Archita are o biserică fortificată, centrul atenției a fost micul dejun cu trufe, gazdă fiindu-ne un antreprenor local ce activează în domeniul căutării trufelor și nu numai.

Recunosc că mi-am scăzut glicemia cu un rachiu cu trufe și mi-am potolit foamea ce-mi dădea ghes cu ouă ochiuri cu trufe. Presărate cu trufe, asta pentru că trufele au un gust foarte concentrat și se servesc în cantități mici, altminteri vezi experiența mea cu piureul de trufe de când am vizitat Târgoviște.

În Archita a locuit un aghiotant al Prințului Charles, iar Prințul Charles are el însuși a casă aici. Investitorii străini au început să apară în sat, mici pensiuni fiind în pregătire, deși satul este legat de drumul principal printr-un drum pietruit.

Atelierul de ceramică și Vecinătatea Femeilor din Saschiz

Ultima noastră oprire în press trip-ul #SaptamanaHaferland a fost în Saschiz.

Aici l-am vizitat pe Marinel, meșter în ceramică, care ne-a făcut o demonstrație de olărit modern cu tehnici învățate de la vechii sași. Este nelipsit de la evenimentul Săptămâna Haferland cu colecția lui de vase ceramice, gata să te inițieze în tainele olăritului și al ceramicii.

ceramica saschiz

După ce am văzut cum lutul vorbește de sub mâinile meșterului, am poposit la Ceainăria cu tei din Saschiz, unde ne-am familiarizat cu vecinătățile săsești, asocieri similare clăcilor muntenești, în cadrul cărora cei din comunitate se ajută reciproc, ca obligație față de comunitate. Zic ca obligație căci orice refuz era sancționat, după 3 abateri cei ce nu puteau contribui la bună-starea și sprijinul celorlalți erau excluși din vecinătate. Fiecare vecinătate avea propriul său însemn, ce era preluat de cel ce coordona activitățile de sprijin comunitar.

În prezent, Vecinătatea Femeilor din Saschiz încearcă să antreneze în activitățile de valorificare a patrimoniului și obiceiurilor săsești locuitorii localității Saschiz, încercând să coaguleze o relație de sprijin reciproc între antreprenorii locali. De urmărit proiectul Bucate din Vecinătate.

Ceainăria este și ea un exemplu de bune practici în ceea ce privește integrarea în circuitul turistic a patrimoniului săsesc.

Toată această experiență mi-a reamintit faptul că A. are ceva legături cu cultura săsească, casa în care stăm aparținând unui sas de la care ne-au rămas câteva piese de mobilier tradițional săsesc, pe care îl folosim inclusiv în ziua de azi.

Dacă ajungi sau ai ajuns în ultimii 6 ani la Săptămâna Haferland, lasă-mi, te rog, impresiile tale în comentarii. Feedback-ul pe care l-am obținut în urma postărilor mele pe canalele social media pe care activez a fost pozitiv, locurile și lucurile pe care le-am experimentat stârnind curiozitatea oamenilor, pitorescul acestora fiind principalul atuu.

Total
0
Shares
3 comments
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Article
Mănăstirea Dreanovo

Studiu momondo: 66% dintre cei ce călătoresc în afara țării ies din țară cel puțin o dată pe an

Next Article

În 2018, grupul eSky a înregistrat o creștere de 44% a rezervărilor de zboruri

Related Posts
Total
0
Share