Excursie în Delta Dunării, la Muzeul Ivan Patzaichin din Mila 23

Muzeul Ivan Patzaichin, Mila 23

Deși am ajuns de câteva ori în Delta Dunării, n-am ajuns niciodată la început de toamnă. De data asta am venit special pentru Muzeul Ivan Patzaichin, deschis publicului în luna mai.

În dimineața de după evenimentul Vinuri și bucate Dobrogene, ne-am prezentat în Tulcea Port Aval, unde ne-au așteptat cei de la Descoperă Delta Dunării, organizatori de tururi foto și nu numai cu barca în Deltă.

Deși pregătiți sufletește pentru plimbarea pe barcă și înfruntarea cu Eol, realitatea dintre ape ne-a sficuit prin toate straturile tehnice și nu prea, îngrămădite pe noi ca foițele de ceapă. Cea mai directă recomandare pe care ți-o pot face e să vii echipat ca de schi în Delta Dunării, inclusiv ochelari, odată cu luna octombrie.

Excursie cu barca pe canalele din Delta Dunării

Traseul nostru a urmat Canalul Lung și Canalul Șontea, cu traversare prin Lacul Nebunu și Lacul Băclăneștii Mari și ieșire în Canalul Vișina spre Mila 23. A fost un traseu care ar fi încântat orice pasionat de bird watching, căci până la Mila 23 am tot văzut păsări ce-și fac încă veacul pe aici. Cum nu sunt pregătit tehnic pentru astfel de instantanee, trebuie să îți imaginezi cum barca aluneca pe luciul de apă și din copacii de pe marginea canalelor ne priveau sau se fereau de noi egrete, cormorani gri, șirecari, cod albi, porumbei gulerați sau corcodei mici.

Odată intrați pe Canalul Șontea, vegetația abundă în viță de vie sălbatică ce se împreletește cu crengile copacilor într-o coloană a diversității atât florale cât și faunistice. Canalul Șontea este unul reprezentativ în Delta Dunării din punct de vedere al densității viței de vie sălbatice. Cum am avut parte de un octombrie relativ echilibrat din punct de vedere meteorologic, natura abia începuse să-și afișeze pastelurile de toamnă. Mai colorat a fost Bucureștiul în octombrie decât Delta și muntele la un loc.

Odată intrați pe Canalul Vișina, întrezărirea turnului – observator al Muzeului Ivan Patzaichin din barcă ne-a dat speranță precum un far maritim unei bărci în derivă plină de naufragiați.

După ce am ajuns în Mila 23, a fost nevoie de câteva căni de ceai de izmă cu gutui și ceva tonifiant de la Horincie ca să ne revenim în simțiri pentru a putea simți cum se cuvine vizita la Muzeul Ivan Patzaichin.

Muzeul Ivan Patzaichin, Mila 23

Muzeul este turnul – observator în sine. Că îl percepi ca pe un far maritim sau ca pe prora unei nave, e pur la latitudinea ta la baza căreia stau cărțile de aventuri răsfoite în copilările sau mai târziu.


Turnul este organizat pe 4 nivele și te poartă prin viața canoistului român, de etnie lipoveană, Ivan Patzaichin, campion olimpic la caiac-canoe și promotor al Deltei. Lângă turn ai să zărești negreșit Columna lui Ivan, sculptura originală dedicată carieri lui Ivan Patzaichin, pe care o poți vedea reprodusă la o scară mai mare pe Faleza din Tulcea.

Tezaurul

Parterul este locul unde este organizat Tezaurul. Două uși masive din lemn de nuc te introduc în spiritul competițional al carierei lui Ivan Patzaichin, medaliile câștigate de-a lungul carierei sale fiind nucleul acestui spațiu.

Copilăria lui Ivan Patzaichin

Odată atitudinea pregătită, urci spre primul etaj unde ești introdus în paradisul idilic al Deltei, locul unde Ivan Patzaichin a copilărit și a cunoscut tainele vâslitului și ale pescuitului dimpreună cu tradițiile în jurul cărora s-au dezvoltat comunități.

Activitatea competițională

Un etaj mai sus intri iar în universul competițional și ești conectat direct cu activitatea de sportiv a lui Ivan Patzaichin. Amintiri în imagini alb-negru și color, alături de mostre de echipament dau contur, te fac să îți dorești să cuprinzi cât mai mult din această bucățică de istorie sportivă.

Dacă e ceva ce mi-a rămas, așa, ca un ecou emoțional în minte din secțiunea asta, e o declarație imortalizată într-un balon de dialog de pe o bandă desenată folosită pentru a reda și celor mici povestea canoistului român, care sună așa: “Eu nu am plecat de acasă ca să fac sport, ci ca să devin campion.”. E genul de atitudine pe care ne-o dorim cu toții de la copiii noștri, atitudine ce trebuie șlefuită cu muncă și disciplină.

Antrenorat și promovarea Deltei Dunării

Un nivel mai sus e spațiul dedicat apogeului carierei lui Ivan Patzaichin, etapa de antrenorat și promotor al Deltei Dunării și a sporturilor cu vâsle.

Mila 23, micul sat din inima Deltei din care au plecat Ivan și alți canoiști ce au făcut cinste României în competițiile internaționale, s-a schimbat. Vezi asta din cuibul de barză simbolic intergrat în turn și de pe platforma de observare a muzeului.

Lotcile construite de marangozi, ce odinioară alunecau pe luciul canalelor Dunării, sunt azi înlocuite de bărci cu motor, pontoane-cafenele și alte improvizații ale lumii moderne.

Paradisul idilic al Milei 23 e acum o răscruce a vechiului cu modernul, în care încă mai dăinuie ritualuri și obiceiuri ancestrale. Acesta mai prinde viață, din când în când, pe armonii de garmoșcă sau cântece lipovenești, cu ocazia vreunui eveniment cultural.

Casa părintească

Odată gătată vizita în Turnul – Observator, iemdiat lângă turn poți vedea și frontispiciu casei în care a crescut Ivan Patzaichin, strămutat de pe locul casei părintești originale cu ajutorul celor de la Muzeul Astra, acum inundat de Dunăre, o bucătărie cu vatră și câteva obiecte folosite în viața de zi cu zi a lipovenilor.

Dacă ți-ai pus deja muzeul pe lista de atracții de văzut în Delta Dunării, trebuie să știi că este deschis publicului de miercuri până duminică, între 12:30 și 19:00. Accesul se face în baza unei programări, pe care o poți face din aplicația mobilă Delta lui Ivan (Android | iOS). Accesul este gratuit, dar este de preferat să faci o donație asociației care întreține muzeul din fonduri proprii.

Unde mănânci în Mila 23, Delta Dunării

Și dacă tot ajungi în Mila 23, vezi cum faci să experimentezi Delta și culinar, nu numai cultural, și poate prinzi o masă la un punct de gastronomie locală. Iar dacă astrele nu se aliniază, nu fi dezamăgit, are balta pește, ca să zic așa, imposibil să nu găsești vreo gazdă care să te încânte cu preparate de pește din Delta Dunării, așa cum am găsit noi la Pensiunea Alexandru și Alexandra.

Turism lent în Delta Dunării

Dacă programul și vremea îți permit, nu ezita să experimentezi o plimbare cu canotca, o combinație între lotcă și canoe, pe canalele mai mici de la lângă Mila 23. Canotca este o invenție a lui Ivan Patzaichin, menită să promoveze meșteșugul vechilor marangozi, sportul îndrăgit de Ivan și tot ce are Delta de oferit într-o plimbare lejeră pe canalele Dunării. Am tras cu urechea la ghidul nostru, Iliuță de la Descoperă Delta Dunării, și am aflat că urmează a se aproba cadrul legislativ pentru înființarea stațiilor de campare în Deltă. Acestea vor deservi turiștii ce vor să experimenteze Delta din canotcă pe parcursul mai multor zile pe traseul tematic Delta lui Ivan, inaugurat în septembrie 2024. E o experiență pe care eu, unul, am pus-o pe listă. Traseul are 52 km și va face conexiunea între Ansamblul Memorial Ivan Patzaichin, de pe Faleza Tulcea, și Muzeul Ivan Patzaichin de la Mila 23.

Am lăsat în urmă Mila 23 încrezător că, cu voință și suficient lobby pe lângă autorități, se pot face lucruri mărețe și pentru turismul românesc. Traseul de întoarcere, prin Brațul Sulina, a fost moment propice pentru a reflecta la valorile ce ne pot promova ca țară.

Infotrip-ul Vinuri și bucate dobrogene a fost posibil prin implicarea OMD Municipiul Tulcea, transportatorul de persoane AugustinaHotel EsplanadaDescoperă Delta Dunării, Muzeului Ivan Patzaichin și a partenerilor Domeniul BogdanLa LimanIvan PescarPensiunea Alexandru & Alexandra.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Article
Tulcea

La pas prin fostele mahalale ale Tulcei: mahalaua turcească și un colț de mahala grecească

Related Posts
Total
0
Share