Sosia lui Matt Damon și-a petrecut 1 zi de vacanță pe o locuință plutitoare în Kerala Backwaters

houseboat, kerala, kerala backwaters, delta, rauri, india, lac, barca, ambarcatiune

Statul Kerala are multe de oferit pentru iubitorii de activități outdoor, activități ce s-au regăsit fără rețineri în tot programul Kerala Blog Express și care au variat de la plimbările locuințele plutitoare (houseboats), la drumeții în munți, prin plantații de ceai sau prin rezervații naturale și activități extreme, precum tiroliană.

O.K., știu că te-a intrigat titlul și că din chapeau nu deduci care-i treaba cu Matt Damon, așa că nu te mai țin mult în suspan. Nu știu cât de mult ești tu familiar/ă cu cultura hip-hop, dar în cultura asta MC-ii adevărați primesc nume de scenă din partea fanilor, nu se autointitulează precum maneliștii. Așa și eu, pentru că am participat la o ediție KBE a celebrităților, am primit numele de șcenă Matt Damon. Asta din cauza privirii de bad boy. 😀

kerala, backwaters, houseboat

Un loc promovat intens turiștilor este ceea ce keralezii numesc Backwaters, un sistem de canale și lagune, insule naturale și artificiale, ce s-a format înainte de vărsarea celor 32 de râuri, ce și alimentează acest sistem, în Marea Arabiei.

Am ajuns în Alappuza sau Alleppey cu autocarul KBE din Ernakulam (Cochin), dar tu te poți orienta către autobuzele KSRTC, KURTC sau cele private, iar apoi către o motorișcă. Pentru cursa cu autobuzul vei plăti între 50 și 100 RS pe o cursă cu companiile de stat și de la 500 de RS în sus pe o cursă cu companiile private, prețul variind în funcție de orarul cursei și clasa de confort, iar pentru o cursă cu motorișca vei plăti 20 RS startul, apoi 6 RS per km. E dificil să îți planifici călătoriile cu autobuzul online, dacă nu ai un număr local de mobil, așa că orientează-te la fața locului.

Din cauza canalelor navigabile din zonă, Allapuza e denumită Veneția Estului și e tranzitată zilnic de numeroase bărci-casă (houseboats), tradițional numite Kettuvallom, bărci care în trecut erau doar barje ce transportau orezul.

Cum am fost 30 de bloggeri plus staff, am fost împărțiți în mai multe bărci-casă, eu nimerind într-o barcă a celor de la Rainbow Cruises cu un grec, Kostas, colegul meu de cameră pe toată perioada info-trip-ului, și Rishab, unul dintre băieții din staff-ul agenției ce s-a ocupat de organizarea evenimentului.

Barca-casă pe care am fost găzduiți era din categoria luxury, cu două dormitoare deservite de câte o baie proprie și o zonă de luat masa.

house boate

Am ajuns la barcă după o cursă nebună cu motorișca, iar aici am fost întâmpinați cu suc de nucă de cocos în … ambalaj original.

După formalități, am ieșit în largul Lacului Punnamada, am navigat pe canale printre insule până la Lacul Vembanad, unde am și acostat peste noapte.

kerala, backwaters, hauseboat

kerala, backwaters

kerala, backwaters

kerala, backwaters, hauseboat

kerala, backwaters, hauseboat

 

Pentru că îmbarcarea s-a făcut puțin înainte de prânz, la scurt timp după plecare ni s-a servit prânzul, care a constat din orez, sambar (tocăniță de legume ce are la bază un soi de linte galbenă), thoran (un fel de mâncare pe bază de nucă de cocos mărunțită și amestecată cu alte legume și condimente), mezhukupurathy (fasole păstăi), Bitter Guard Fry, pește prăjit (Pearl Spot Fish), Banana Kalan (banane în lapte de nucă de cocos), pappadam (un substituient pentru pâine ca niște chips-uri din făină de fasole neagră), murături, Payasam (tăiței cu lapte), fructe tropicale, ceai negru și cafea.

kerala fish, food, mancare, peste prajit

kerala food, food

kerala, food, kerala food

Mi-a plăcut nespus peștele prăjit, un peste cu oase săbiuță și carnea albă și gustoasă.
Prânzul s-a consumat pe măsură ce barca spărgea luciul apelor din Backwaters, lunecând spre universul simplu dar exotic al locuitorilor ce-și întrerupeau activitățile pentru a vedea cine le calcă pe meleaguri.

banane pane, kerala

kerala, backwaters, hauseboat

kerala, backwaters, hauseboat

Puțin înainte de apus, barca a acostat pe un canal, în buza unui câmp de orez străjuit de palmieri, ocazie cu care ne-am reunit cu încă un grup de bloggeri și o parte din echipa locală de fotografi și-am mai povestit despre noi, despre Bolywood, despre artiștii indieni și am mai asistat la neprețuitele momente artistice oferite de Indra. Evident, n-au putut lipsi snacks-urile locale și berea comandată înainte de plecare.

Nu există alcool în ofertele de prânz/cină, așa că dacă vrei să bei o bere locală, un King Fisher, ori îți cumperi de la unul din magazinele speciale de băuturi dintr-un oraș mai mare, ori ceri la îmbarcare. La o astfel de comandă vei scoate din buzunar 300 RS per sticla de bere de 0.75 ml. Dacă ai nenorocul să nimerești într-o cursă pe 1 ale luni, nu vei avea parte de alcool deloc, fiecare 1 ale lunii e declarat Dry Day, comercializarea alcoolului fiind interzisă.

A, să nu uit. Apusul oferă un spectacol extraordinar peste apele din Backwaters, motiv pentru care mulți dintre noi l-am urmărit mai degrabă prin vizorul și display-ul aparatelor foto/video decât cu ochiul liber.

kerala backwaters, sunset, sundown

kerala backwaters, sunset, sundown

Nici n-am simțit când a fost gata cina, motiv pentru care țin să menționez aici cele de-ale gurii de ne-au fost puse pe masă de gazde: Chappati (pâinea cea de toate zilele a keraliților, dintr-un amestec de orz, mei și grâu), Dal Curry, pui prăjit, fasole păstăi, orez și raita (un aperitiv pe bază de iaurt și legume mărunțite) și salată.

După cină ne-am aventurat iar pe barca vecină, căci acolo sălășuiau niște sirene :P, nu pentru mult timp, căci oboseala mi-a dat ghes mai ceva ca foamea și am fost nevoit să revin la barca pe care eram găzduit. Surpriză, ancorată doar la pupa barca se îndepărtase de la mal, iar echipajul se culcase ceva. Am făcut haz de necaz cu gașca (via Whatsapp, căci eram singur în întuneric, eu și-un câine ce mă lingea pe picioare) și până la urmă am avut noroc.

Pentru că inclusiv noapte e zăpușeală în Kerala, m-am perpelit în bătaia aerului condiționat, fiind nevoit să-l închid destul de des că bătea fix pe mine. Da, camerele de pe barca-casă sunt dotate inclusiv cu aer condiționat. Dacă te bate gândul să faci scene sub duș ca-n filme, cu slow motion-uri de dat parul pe spate în timp ce apa ce țâșnește din duș îți relaxează tenul, mai bine nu, apa e sălcie și ți-ar putea mătui oglinda vieții. 😀 Hai că poți trece peste asta, ești in a trip of a life time, fii mai relaxat. 😉

Dacă vrei să te încarci cu energie pozitivă și sentimente de artist, cu inspirație, trezește-te la răsărit. Spectacolul e fascinant și te plasează în romane de călătorii nescrise încă.

După ce-ai gătat pachetul inspirațional, îți poți consuma liniștit ceaiul negru cu lapte și mirodenii, clătitele (dosa) și restul micului-dejun.

Dacă ai noroc, dar ce spun eu aici, cere celor de pe barcă, vor fi fericiți să te servească cu banane pane, un snack foarte popular printre keraliți.

kerala, backwaters, boats, water

kerala backwaters

La final de cursă este recomandat să lași un bacșiș de 200 RS și-ai să o faci fără să strâmbi din nas, pentru că plimbarea în această deltă a Keralei îți va rămâne în albumul de amintiri ca un tatuaj, vorba cântecului.

Prețul unei nopți pe o astfel de barcă începe de la 6000 RS și poate ajunge la 25000 RS, în funcție de gradul de confort ales (premium, luxury sau deluxe).

Am mai experimentat, de data asta doar o plimbare cât pentru un snacks (ceva ardei iuți cu ceapă pane) și-un ceai, houseboat-urile celor de la Bekal Ripples, câteva sute de km mai la nord, în propiere de Nileshwar, pe Râul Tejaswini.

Cum am navigat până aproape de Marea Arabiei, la un momentdat am văzut chiar și delfini. Bine, aripioare de delfini. 😀

Dacă ai noroc, pe uscat, înainte de îmbarcare, poți asista inclusiv la o reprezentație Poorakkali. Găsești mai multe despre asta în articolul dedicat.

Mai multe detalii despre aventura indiană, în articolele de mai jos:

Total
1
Shares
1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Article
camasa drumetie, bermude cargo, McKINLEY, BigFoot

Cei mai mulți români își fac planurile de călătorie în luna ianuarie

Next Article

Noi reguli pentru companiile de taximetre: aplicații proprii, staţii şi aparate de taxat

Related Posts
Total
1
Share