În vizită la Palatul Brâncovenesc de la Potlogi

Palatul Brâncovenesc de la Potlogi

Dacă vreodată vrei să scapi de aglomerația urbană și să-ți oferi o lecție de istorie, poți da o fugă până la Potlogi, la doar 47 km de București, pentru a vizita Palatul Brâncovenesc din localitate, primul construit de Constantin Brâncoveanu din seria celor patru destinate fiilor săi.

Noi am profitat de ocazie, fiind deja în zonă într-o escapadă de week-end cu punte la Insieme Grand Resort, în Pitaru, satul în care s-a născut Nicolae Grigorescu.

Fiind zi de sărbătoare, Sfânta Maria – Adormirea Maicii Domnului, târg local de meșteșugari și Zilele Comunei Potlogi, pe străzile Potlogiului își intersectau drumurile femei cu panere cu colivă, ce se întorceau de la biserică, mușterii ieșiți la târgul învăluit în fum de mici și turiști bezmetici ce căutau proaspăt restauratul Palat Brâncovenesc de la Potlogi.

Palatul Brâncovenesc de la Potlogi

Ansamblul Brâncovenesc Potlogi
Str. Crovu, Potlogi
Jud. Dâmboviţa
Tel: 004 0245 613 946; 004 0245 612 877

Program de vizitare:

 • 8 – 16 program de iarnă
 • 9-17 program de vară

Tarife (tururi de palat cu ghid):

 • 10 lei/ adulți
 • 5 lei/ elevi, studenţi, grupuri organizate
 • gratuit pentru preşcolari, persoane cu dizabilităţi, personalul din muzee
 • gratuit de zilele orașului Potlogi

Curtea Domnească de la Potlogi a fost construită între anii 1683-1698, pentru fiul cel mare al domnitorului, Constantin, fiind considerată de arhitecții vremii reper arhitectural de valoare pentru arhitectura rezidenţială din secolul al XVIII-lea. Lucrările au fost încheiate de Sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, iar Palatul Domnesc a fost dat în folosință în anul 1699.

Odată cu stabilitrea familiei domenști la Potlogi, acesta s-a transformat dintr-un sat oarecare într-un important nod comercial între București și fosta capitală a Valahiei – Târgoviște.

La fel ca și la Mogoșoaia, curtea palatului este de formă rectangulară. În spatele curții, la nord, se găsește o grădină cu flori străjuita de albia fostului heleșteu, iar pe celelalte trei laturi de un zid de incintă.

Curtea de primire, cea cu care iei primul contact ca și vizitator, leagă poarta principală de incinta palatului și curtea de serviciu, unde se pot vedea fragmente de la fundația cuhniei (colțul de sud-est), precum și ruinele casei vechi.

Palatul Brâncovenesc de la Potlogi

Palatul Brâncovenesc de la Potlogi

Palatul Brâncovenesc de la Potlogi

Palatul Brâncovenesc de la Potlogi

Palatul din incinta Curții Domnești este o clădire cu pivniță boltită, parter și etaj.

Palatul Brâncovenesc de la Potlogi

Turul ghidat începe cu parterul, dar pentru a intra în călădire trebuie să urci pe scara monumentală până în foișorul dantelat din piatră de Albești, unde deasupra intrării poți vedea pasărea heraldică a Țării Românești, stemă pe care ai să o regăsești pe veștmintele domenști expuse în incintele de la parter. Dacă vei studia veștmintele cu atenție, vei constata că toți erau scunzi și îndesați.

Ansamblul Brâncovenesc de la Potlogi Ansamblul Brâncovenesc de la Potlogi

Ansamblul Brâncovenesc de la Potlogi Ansamblul Brâncovenesc de la Potlogi

Tot în aceste încăperi poți vedea câteva evanghelii tipărite de Antim Ivireanul, scrisori oficiale sau armuri.

Palatul Brâncovenesc de la Potlogi

Palatul Brâncovenesc de la Potlogi Palatul Brâncovenesc de la Potlogi

La etaj vei ajunge prin foișorul deschis de pe partea de sud a palatului și vei ajunge în camera ce separa apartamentul doamnei de al domnului.

Palatul Brâncovenesc de la Potlogi

Tot aici era sala de oaspeți, acum mobilată doar cu masa din lemn masiv fără scaune și camera tezaurului.

Tavanele acestor încăperi sunt acoperite de bolți mănăstirești cu lunete și pereți ce pe alocuri încă mai păstrează frumoase stucaturi cu motive florale.

Palatul Brâncovenesc de la Potlogi

Atât pe interior, cât și pe exterior, pereții erau ornați cu ștucaturi specifice renașterii italiane târzii, dar și cu influență orientală sau picturi murale, astăzi inexistente. Azi doar fragmentar mai există pe exterior decor în stuc.

De la etaj se coboară în pivnița formată din patru compartimente cu tavane sferice ce converg într-un stâlp central, spațiu unde se mai pot vedea obiecte din ceramică reconstituite folosite în trecut de familia domnească.

Palatul Brâncovenesc de la Potlogi

Palatul Brâncovenesc de la Potlogi

După uciderea lui Constantin Brâncoveanu şi a fiilor săi, la Istanbul, în ziua Adormirii Maicii Domnului (15 august 1714), turcii au devastat palatul, căutând aurul lui Constantin Brâncoveanu.

Abia în anul 1791, palatul reintră în posesia moștenitorilor lui Constantin Brâncoveanu, mai exact în posesia nepotului său, Manolache Brâncoveanu. După moartea acestuia, palatul a intrat în posesia familiei Bibescu, care nu s-a mai ocupat de întreținerea acestuia. O încercare de restaurare a avut loc în timpul răszboiului ruso-turc, 1848, reșii care şi-au stabilit cartierul general aici făcând unele reparații la acoperiș.

Palatul Brâncovenesc de la Potlogi

Palatul Brâncovenesc de la Potlogi

Palatul Brâncovenesc de la Potlogi

Doamnele care ne-au ghidat prin palat nu erau în cele mai bune zile ale lor, probabil și din cauza fluxului mare de turiști. Nu îți recomand să mergi cu copii mici după tine, supraveghetoarele vor sta tot timpul cu ochii pe voi ca nu care cumva micuții să tragă de exponate sau să facă firimituri în urma lor. E loc de mers doar adulți sau copii suficienți de mari încât să aibă măcar răbdare să asculte ce zice ghidul muzeului.

În caz că ajungi acolo cu mașina personală, află că Ansamblul Brâncovenesc de la Potlogi dispune de o parcare pentru câteva zeci de mașini. Dacă vrei să ajungi cu autocarul/microbuzul, află că sunt plecări din 2 în 2 ore din Autogara Filaret cu Autotrans Călători Filaret.

Total
0
Shares
6 comments
 1. Superb! Desi am locuit ani multi in Targoviste, nu am stiut de existenta acestui palat. Cinste celor care l-au restaurat si l-au introdus in circuit turistic. Bineinteles, si dumneavoastra, celor care descoperiti si promovati astfel de locuri.

  1. Salut, Radu! Mulțumesc pentru vizită și comentariu.
   Mi-a plăcut ce am văzut pe site-ul tău, sper să-mi folosească pentru inspirație cât mai curând.
   Nu știu unde te încadrezi tu, din punctul meu de vedere ești creator de conținut pe zona travel, așa că te aștept în grupul Blogosfera de turism @ Facebook. E un grup unde discutăm despre know how în alte călătoriilor și blogging-ului și mai puțin despre ce scriem.

  1. NU! Noi am mers la Hanul Dragodana, langa Gaesti! Aproximativ 60 km de Potlogi! Mai repede ajungeam in …. Bucuresti!

 2. De acord cu comentariile unui antevorbitor:
  “Doamnele care ne-au ghidat prin palat nu erau în cele mai bune zile ale lor, probabil și din cauza fluxului mare de turiști. Nu îți recomand să mergi cu copii mici după tine, supraveguzahetoarele vor sta tot timpul cu ochii pe voi ca nu care cumva micuții să tragă de exponate sau să facă firimituri în urma lor. E loc de mers doar adulți sau copii suficienți de mari încât să aibă măcar răbdare să asculte ce zice ghidul muzeului.”.
  Doamnele care ne prezentau muzeul (ghizii), i-am gasit tot in zilele lor proaste!
  Personalul muzeului au stat tot timpul cu ochii si gura pe vizitatori!
  “Nu calcati pe covoare!”, “Nu atingeti exponetele!”, “Nu atingeti mesele, scaunele …. nimic’!
  Raspunsurile la intrebari erau facute cu raceala, nedocumentate si in … raspar!
  Am intrebat de ce nu se realizeaza un loc de joaca pentru copiii, un loc de degustare a vinului in cramele domnesti, bine reconditionate, un loc pentru servirea mesei sau macar a unui suc, apa etc! Mi s-a raspuns, de aceleasi “doamne amabile”, ca ele fac un “act de cultura” care nu se amesteca …. cu alte activitti!
  Oare cei din MINISTERUL culturii stiu de aceste atitudini!
  Am iesit in parcul conacului muzeu! Nici o bancuta, nici un foisor! Aceeasi atmosfera apasatoare, creata de niste “lucratori ai statului” exigenti!
  Am plecat impreuna cu prietenii mei din acest loc neprietenos neprietenos!
  Voi scrie si pe site-ul ministerului!
  Pacat!

 3. Am vizitat împreuna cu soția Palatul duminica 11.10.2021 și am avut un ghid amabil care ne-a furnizat multe informații utile despre palat și împrejurimi. Cred că am avut noroc față de ceilalți vizitatori. În ce privește observația a unui vizitator precum ghizi au stat cu gura pe ei să nu atingă exponatele mi se pare că acei ghizi erau precauți și responsabili. Mulți români nu au educația vizitării unui muzeu, platind la intrare un bilet cred că le apartine muzeul si pot face orice acolo.Sanatate tuturor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Article

Fly Go estimează o creștere cu 25% a cifrei de afaceri în 2018

Next Article
Wizz Air, Tel Aviv

Sibiu - Tel Aviv cu Wizz Air, din 12 iulie

Related Posts
Total
0
Share