Câteva considerații personale despre cum călătorești mai mult

momondo, plan calatorii, avion, apus, vacanta

Cu un ochi pe sugestiile celor de la momondo.ro și cu altul pe ce au mai scris a-listerii din travel am analizat câțiva pași care te vor purta către destinațiile pe care ți le-ai pus în bucketlist sau care te vor ajuta să te reorientezi către ceea ce îți e cu adevărat util.

Cuibușorul tău de nebunii sau plimbare brambura prin lume?

Eh, dacă ai colindatul prin țări străine în sânge, e clar care e prioritatea ta. În schimb, dacă ești undeva între ciocan și nicolvală, fă-ți o listă de priorități și vezi de ce ai nevoie mai întâi. Știu, e demodat să faci liste, dar e eficient, numai așa conștientizezi de ce ai cu adevărat nevoie.

Obstacole, obstacole peste tot

Ai plecat din start cu un scop clar în minte, că vrei să călătorești cât de mult posibil, iar următorul pas după prioritizare e să lucrezi la obstacolele care te țin departe de acestea. Evident, trecând peste motto-urile scremute cum că contează călătoria, nu destinația, e clar că pentru orice ai vrea să faci ai nevoie de bani.

Ce poți să faci cu ce câștigi? Câte un city-break solo la câteva luni? Câte 2 vacanțe mai mari pe an în cuplu? Dacă le ai cu matematica sau știi să numeri cărțile și reacțiile altora sau, știu eu, îți palce strategia atât de mult de poți intui mișcări și evoluții în evenimentele sportive, sau pur și simplu ești un jucător, îți poți încerca mâna într-un cazinou online sau live. Ai o selecție pe această pagină. Unde mai pui că poți ajunge cu ce câștigi sau poate chiar sponsorizat prin destinații precum San Remo, Madrid, Praga, Bahamas, Australia sau Brazilia.

În mare, rețeta e următoarea: un loc de muncă bine plătit plus un buget decent pentru călătorii.

Jumătate tu, jumătate nu 😀

Fii, totuși, cu băgare de seamă, mai ales dacă ai intrat în hora care se cheamă mariaj sau, și mai delicat, părințeală. Se schimbă puțin rețeta: efort suplimentar, buget extins și, nu în ultimul rând, nervi de oțel și deschidere la criticile celor din jur (sau miserupism), pe care copiii tăi s-ar putea să-i deranjeze. Dacă ai trecut deja cu succes prin asta, ajută-i și pe alții cu câteva sfaturi (în comentarii).

Dacă trebuie să faci sacrificii pentru asta, undeva e o problemă și ar fi bine să îți reconsideri lista de priorități. Deși te mănâncă invidia când vezi contactele tale de pe Facebook cum fac baie în lapte de măgăreață și beau nectarul zeilor la branch-uri în destinații exotice, poate ar fi bine să-ți pui capul la contribuție. Ăia au muncit ca căpiații ani întregi să pună deoparte bani ca să poată să umble brambura prin lume sau poate chiar își strofoacă creierii pe acolo cu cine știe ce activități care să le permită să se întrețină. Dar asta nu se vede pe Facebook.

Pune degetul pe hartă și pleacă

E simplu când citești mesaje motivaționale, dar mai bine planifică pe hârtie sau în vreo aplicație care îți e la îndemână.

Eu zic să începi cu destinații care se încadrează în buget, iar pe parcurs să faci rectificări bugetare ca să poți trece la următoarea destinație. Ca să fii tot timpul în temă va trebui să urmărești bloguri, să te abonezi la newsletter-ele companiilor aeriene, să urmărești forumuri, să-ți setezi alerte de preț etc. Și, cel mai important, planifică-ți din timp vacanțele și tine cont de trenduri.

Cum economisești mai mult pentru vacanțe?

Spre dezamăgirea ta, nu poți face rectificări bugetare doar din pix, ca să citez un motostivuitor. Și așa ajungi iar la blocaje și priorități.

Pe blogul de călătorii al Alexandrei ai un articol despre cum poți economisi sau strânge bani eficient. Îți recomand să-l citești.

Singurul sfat pe care ți-l pot da eu e să pui lunar ceva deoparte … într-un cont de economii. Uuu, știu, ai să zici că în contul de card e la fel de O.K. Dacă zici tu … Dacă tot ești legat de un card, vezi ce opțiuni ai în materie de carduri co-branded.

Dacă ești deja trecut printr-un astfel de blocaj, ajută-i și pe alții cu câteva sfaturi (evident, în comentarii).

Concediu, vacanță sau ieșire de week-end?

Dacă ai trecut cu succes prin toate cele de mai sus, ca printr-un satelit de poker, ești mai aproape de scopul final, ceea ce înseamnă că ești la un nivel destul de avansat cu planificarea, așa că acum e momentul să îți numeri zilele de concediu, să îți faci punți și să le legi de destinații și bugete.

Citește despre locurile pe care vrei să le vizitezi

Deși tot manevră motivațională, e mult mai util să te legi ceva mai palpabil decât de citate. Ai la dispoziție de la bloguri la romane de călătorie. Dacă ai nevoie de cineva să te inspire, îți recomand blogul Ancăi, ea abordând destinațiile în acest fel.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Article
Najee, bucatarie orientala, Titan, restaurante Bucuresti

Najee, gusturi orientale și belly dance

Next Article
NO. 1 F4

Review de călător: brățară fitness NO. 1 F4

Related Posts
Total
0
Share