Când foamea îți dă ghes prin Câmpulung Muscel

Din când în când mai evadăm spre paradisul muscelean, motiv pentru care trebuie să ne și recăpătăm forțele după colindat printre muscele pe la restaurantele și terasele din zonă, fie ele din Câmpulung Muscel, fie de prin împrejurimile orașului.

Îți las mai jos o listă scurtă de locații de servit masa, unele preferate datorită priveliștilor din jur, altele datorită serviciilor și preparatelor, și, nu în ultimul rând, altele datorită viciilor dulci. Tot ce-i posibil ca pentru tine să fie doar o oprire în tranzit, în drum spre casă după tura prin Iezer sau Păpușa, deci tot de interes în planificarea traseului tău prin Cheile Dâmbovicioarei, pe la Mănăstirea Nămăiești, sau prin Culoarul Rucăr-Bran, cu oprire pe la Mausoleul de la Mateiaș și nu numai.

Conacul de pe Deal

Sat Mațău nr. 41B
Comuna Mioarele
Câmpulung 117484
Instrucțiuni de navigare Waze

Conacul de pe Deal este o pensiune-restaurant ce aduce puțin a clădire cu arhitectură bavareză, construcție cu bârne vizibile în structură. O găsești pe cel mai înalt deal locuit din țară, dealul Mățău, în imediata apropiere a Pârtiei Mățău. Dacă nu folosești Waze sau alt program de navigație rutieră, întreabă de Liceul Pedagogic Carol I sau stadion, iar odată ajuns aici ai la dispoziție indicatoare până la Conacul de pe Deal. Noi am parcurs drumul până la conac în 2 anotimpuri, primăvară-târziu și vara. O încântare, dar nu despre asta vorbim aici, ci despre cum îți poți potoli foamea aici.

Înainte de a te încumeta să ajungi aici, fii ferm convins că vrei să te bucuri inclusiv de priveliștea de pe deal, căci pensiunea-restaurant e preferată de localnicii zonei pentru evenimente. Din acest motiv, servirea clienților în afara evenimentelor poate dura ceva.

De fiecare dată când am fost aici, am stat la terasa suspendată de afară, care poate acomoda la vreo 20-30 de persoane.
N-ai să găsești în meniu termeni locali ca sloi, moși sau carne la garniță, dar te vei lovi de tradiționalele ciorbe muscelene sau argeșene, nume adaptate locului pentru tradiționalele ciorbe românești de legume, vită, pui, porc, fasole etc. Predominat, în meniurile restaurantelor din zonă, se găsesc mâncărurile le bază de ciuperci și … păstrăv, că doar e pește ce crește în ape de munte, iar zona nu duce lipsă de crescătorii.

Noi am încercat aici păstrăvul la grătar, tochitura de porc cu mămăliguță, cu siguranță cu carne ținută la garniță, ciuperci sote cu pui în sos alb, șnițel și cam atât. Nimic de comentat despre păstrăv, ciuperci și pui, dar tochitura nu a fost pe placul meu, carnea prea uscată, de abia i-au făcut loc murăturile, iar șnițelul … năclăit bine în ulei.

Prețurile sunt medii, acceptabile. Pentru consumația a trei adulți și un copil am lăsat de fiecare dată până în 200 lei.

Dacă mergi acolo cu copiii, să știi că au un loc de joacă fooooarte mare, cu leagănă, tobogane și trambuline. Locul de joacă este la baza micului deal pe care e pensiunea, imediat sub terasa suspendată. Din păcate, cu fiecare an ce trece echipamentele de joacă se deteriorează.

Așa cum îți spuneam și mai devreme, nu ezita să admiri priveliștea de pe Dealul Mățău. Poate te vor deranja tinerii localnicii ce chinuie niște mobre și scutere pe acolo, în niște încercări de enduro freestyle, dar e musai să prinzi apusul acolo.

Pensiunea are parcare proprie, aglomerată dacă găzduiește evenimente.

Grătar pe valea râului Brătioara și Păstrăvăria Brătioara

Mergem la vest de Câmpulung Muscel de data aceasta, pe valea Râului Brătioara, unde, până mai acum 2-3 ani, găseai un loc pe malul râului să pui de un grătar. Din cauza ploilor și vijeliilor din ultima perioadă, multe locuri potrivite pentru asta sunt total nefrecventabile din cauza copacilor prăbușiți. Poate, între timp, au curățat zona, nu știu să-ți spun exact.

Merită, totuși, să faci un efort și să mergi până la Păstrăvăria Brătioara. Noi am fost de 2 ori aici.

Pastravaria Bratioara, Albestii de Muscel, Arges
Str. Magistrat Sorin Moisescu nr. 219
Sat Cândești
Comuna Albeștii de Muscel
Instrucțiuni de navigare Waze

Prima dată în recunoaștere, fiind la grătar în zonă, iar a doua oară am dat grătarul pe luxul de a avea mâncarea servită de-a gata. Și n-am regretat! Am vizitat păstrăvăria chiar în plină pandemie și am răsuflat ușurați când am văzut că respectă cu strictețe regulile de distanțare și igienă, deși românul, în general, nu are treabă cu pandemia, sare peste coada de așteptare și măsurarea temperaturii; primează să bage la ghiozdan cu orice preț și să arate că el e imun la tătii boalilii.

Păstrăvăria are atât restaurant închis, cât și terasă în aer liber. Restaurantul are aer rustic, terasa e modernă. Date fiind condițiile, am optat pentru terasă. Deși vânzoleală mare, am fost preluați în foarte scurt timp de un angajat al complexului și conduși la masa de la terasă, fără rezervare în prealabil. Recomandarea celor de la păstrăvărie e să vii cu rezervare făcută, mai ales în perioadele aglomerate. Noi am fost la început de iunie 2020.

Eu, unul, încerc să mă țin departe de tot ce e deep fried, așa că am servit un păstrăv la proțap, frumos împopoțonat cu ceapă roșie și cartofi țărănești la tigaie, iar A. a experimentat burgerul de pește. Excelente ambele, burgerul de pește fiind chiar o experiență reușită pentru A., foarte pretențioasă, de altfel, la mâncare, fie ea (mâncarea) și fără pretenții.

Evident, totul gravitează în jurul peștelui și trebuie să recunosc că o mână dibace de marketer a făcut meniul atractiv, păstrând-ul prietenos cu buzunarul vizitatorului. În ton cu meniul, ne-am petrecut restul timpului în Grădina Ursului, la umbră, pe păturica de picnic, pe malul Râului Brătioara.

Direct din bazinele păstrăvăriei, îți poți lua păstrăv pe care să-l perpelești cum dorești pe grătarul pensiunii la care stai în zonă, în cuptorul aragazului de acasă sau la grătarul de la curtea în care stai. Dacă ești mai masochist de fel, poți da chiar la pește, direct în bazinele special amenajate ale păstrăvăriei.

Copiii au spațiul lor dedicat în incinta păstrăvăriei, iar adulții pot poposi la câte un foișor. Dacă vrei să îți petreci mai mult timp în zonă, poți închiria căsuțe sau te poți caza într-una din camerele din clădirea principală a păstrăvăriei.

Noi am fost mai mult decât încântați de experiența petrecută la păstrăvărie.

Păstrăvăria are propria sa parcare, neîncăpătoare în orele de vârf sau în zilele de sărbătoare.

Drumul până la păstrăvărie e presărat cu gropi, piatră și zone cu alunecări de teren. Trece prin sate de deal și e îngust pe alocuri. Pleacă din zona Parcului Poienița, cartierul de bogați al Câmpulungului. 🙂

Restaurant terasă Musceleanca

Restaurant Musceleanca AMC, Campulung Muscel, Arges
Strada Negru Vodă 150
Câmpulung 115100
Instrucțiuni de navigare Waze

Puțin mai jos de Piața Primăriei, pe Bulevardul Negru Vodă, odinioară vibrând de atâtea Pardon! Merci!-uri, chiar în inima orașului, dai de o clădire ce rămâne, oarecum, ancorată în trecut, deși are urme clare de modernizare. Aici e Restaurantul Musceleanca. Pe afară un pic de arhitectură neo-românească, pe interior atmosferă relaxantă într-un amalgam de modern și tradițional, echilibrat, de altfel. Cam așa aș descrie eu locația.

La momentul vizitei mele aici, nu se călcau clienții în picioare, iar ospătarii serveau preparatele în timp util. Regăsești în meniul mâncăruri din bucătăria românească, dar și din cea internațională. Cei ce le calcă pragul merg pe ciorba de fasole în pâine, ceea ce am făcut și eu. Am completat masa cu încă o pizza și ceva orez cu legume pentru cel mic, plus o Silva brună, o cola și un fresh. Cost total puțin peste 100 de lei.

Am trecut pragul restaurantului cumva în calitate de localnici, deci fără pretenții de turiști, am servit cina și ne-am văzut în continuare de treabă. Din ce am văzut la alte mese cu pofte mai de nestăpânit, plating-urile arătau foarte bine, mulți mergeau pe coaste de porc.

Cofetăria Iepurașul

Cofetaria Iepurasul, Campulung Muscel, Arges
Strada Negru Vodă
Câmpulung 115100
Instrucțiuni de navigare Waze

La Cofetăria Iepurașul nu contează unde mănânci bine, în compania cui, cine ești și din ce clasă, contează că aici găsești cele mai bune prăjituri clasice de cofetărie din toată zona. Cofetăria e chiar în apropierea primăriei, vis-a-vis de Hotel Muscelul și în imediata apropiere a Vilei Anastase Iorgulescu, opera a arhitectului Dimitrie Ionescu Berechet.

Mai multe informații despre clădirile monumente istorice din Câmpulung găsești în albumul Câmpulung Muscel. Schițe pentru o monografie arhitecturală (Igloo media).

Recunoști repede cofetăria după firmamentul ancorat într-o epocă apusă și mașinuțele cu fise de la intrare.

Dacă nu ești cu prăjiturile, atunci intră în patiserie și delectează-te cu niște imense pateuri cu brânză, al cărui miros te trage de nas de la depărtare.

E imposibil să nu te decizi la ceva, mai dulce sau mai puțin dulce, mai ales dacă vii dintr-o tură din munți.

Berăria Pardon

(!) Actualizare august 2024: Berăria Pardon a fost închisă. Locația a fost preluată de o altă entitate juridică. La adresa la care funcționa Berăria Pardon funcționează acum Restaurantul Curtea Veche.

O halbă de bere roșie la berăria Pardon
Strada Negru Vodă nr. 112* 
Câmpulung Muscel 115100
Județul Argeș
Instrucțiuni de navigare Waze

*La adresa la care funcționa Berăria Pardon funcționează acum Restaurantul Curtea Veche.

Nu știu cum am ajuns să descopăr berăria Pardon, dar ce știu e că primul articol pe care am aterizat în căutare de informații e cel de pe hailaplimbare.ro.

Așadar, pe Strada Negru Vodă 112, la vreo 400 m de fostul Hotel Unic sau la 200 m de Grădina Publică Merci, ai să dai peste Berăria Pardon. Intrarea se face printr-un gang pavat, cu tavanul cu lambriuri, direct din stradă. Atenție, strada e cu sens unic și merge pe direcția sud – nord, dinspre Hotel Unic spre Grădină Publică Merci.

Interiorul e modern cu aer de construcție din zonă de munte, cu pereți de cărămidă și grinzi vizibile, iar pe alocuri câte o coloană cu lambriuri. Da, atmosferă de berărie.

Localul este deservit inclusiv de o terasă în partea din spate, împărțită în două zone: una cu mese normale și una cu canapele și mese joase.

Găsești aici cam orice în materie de mâncare: paste, burgeri, pizza, antreuri, ciorbe, cărnuri la grătar și garnituri, deserturi sau platouașe gata să-ți satisfacă pofte diverse.

Noi am încercat burgeri (cartofii sunt din comerț, congelați), pizza, ciorbă și pește la grătar. A durat ceva până am fost serviți, dar a meritat. Și nici nu am lăsat aici o avere la final.

Evident, meniul este completat de berile artizanale făcute la Lerești. Toate berile sunt nepasteurizate și nefiltrate și te trec prin diferite combinații de hamei și malț și arome fructate.

Helles, Märzen, Bock, Pils, Weizen, Ale sunt tipurile de bere cu care te poți răsfăța aici. Eu am încercat berea roșie, de tip Märzen, și Weizen-ul, fiind mare amator de nefiltrate de grâu. Pentru acasă am luat la sticlă cam de toate felurile, mai puțin Bock. Dintre toate cele luate pentru a le savura acasă, doar Helles și Pils-ul au fost cele care nu m-au impresionat deloc (sunt greu de impresionat din fire, de altfel). La sticlă găsești berea pardon la Băcănie, pe Strada Căpitan Ion Becleanu 7A, Câmpulung.

Grătar pe Valea râului Târgului sau masa la Cabana Voina

DJ734
Județul Argeș
GPS: N45.441405 / E 25.050201
Instrucțiuni de navigare Waze

Ultimul loc spre care te-aș îndruma, în caz că treci prin Câmpulung, ar fi Valea Râului Târgului. Pitorescul de acum mulți-mulți ani s-a transformat într-un loc de bâlci. Am fi vrut să stăm într-o după amiază la un picnic pe malul râului și abia am găsit un loc cât de cât curat. Nu știu cum se prezintă situația spre Cabana Cuca.

La plecare, am făcut o scurtă oprire la Cabana Voina pentru cină. Condiții de cabană, fără alte comentarii.

Când iubești muntele, comuți pe condiții de supraviețuire, nu mai faci nazuri. Când faci popas, după-o plimbare pe patru roți până acolo, s-ar putea să strâmbi din nas. Restaurantul cabanei e frecventat de excursioniști, rideri și turiști de weekend deopotrivă. Nu cred că are rost să-ți spun cum se prezentau lucrurile în plină pandemie. În munți, COVID-ul nu răzbise încă.

Pentru următoarele ieșiri în zonă am pe listă Maisonette și Păstrăvăria Nămăiești. Dacă ai recomandări de locații de luat masa în Câmpulung Muscel și împrejurimi, nu ezita să completezi lista de recomandări.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Article
Echipament ciclism vreme rece

Echipament pentru pedalat în trei sezoane

Next Article
CFR Calatori App

Bilete de tren pe rutele CFR Călători, acum și din aplicația mobilă

Related Posts
Total
0
Share