Azi a avut loc penultimul seminar marca travelVision, Turism 2.0, modalitati de promovare online, invitatul evenimentului fiind Cristina Vişan, responsabilă cu marketingul și comunicarea la PayU România, care a vorbit audienţei despre strategii de marketing pe canalele social media.
Mai jos găsiţi câteva din ideile discutate pe parcursul seminariului:
- Produsele copy-cat fac parte din strategiile de abordare a canalelor social media ce se caracterizează prin oferte nediferenţiate de produse şi de bătălia pe preţ. Pe piaţa serviciilor turistice acestea se regăsesc în pachetele turistice pentru o anume destinaţie ce pot fi cumpărate de la mai multe agenţii de turism, toate incluzând aceleaşi tipuri de servicii. Pe partea de marketing şi promovare în social media acestea se regăsesc în concursuri pentru promovarea unei anume destinaţii şi alte tactici comune de promovare. Abordarea pieţei turistice trebuie să se facă prin diferenţiere (prin personalizare, inovaţie, promovare), astfel încât să se aducă valoare adăugată.
- Piaţa este văzută ca un mediu de punere în practică a strategiilor red ocean (strategie de abordare a pieţei la nivel concurenţial) vs. blue ocean (strategie de abordare a pieţei prin inovare, caracteristică unei pieţe consecutive, cu clienţi pretenţioşi). Abordarea caracteristică strategiei blue ocean se face prin înţelegerea pieţei şi educarea consumatorilor de servicii turistice, precump şi prin identificarea oportunităţilor. Cel mai bun exemplu din .ro pe partea de turism este tedoo.ro (identifică oportunitati, dirijează opţiuni şi educă turişti).
- Mesajul în social media este ca un genie in the bottle, comunicarea este disonantă, mesajele irelevante. Un exemplu bun am găsit analizat într-unul din articolele tnooz.com: de câte ori îți poate spune un hotel bună dimineața pe rețelele sociale, postând în același timp poze cu camerele pe wall? Care este scopul acestui mesaj? Nu de alta, dar pozele pot înșela ochiul pentru moment, tot sentimentul plăcut transformându-se în frustrări la fața locului datorită diferențelor ce pot fi întâlnite. Un mesaj adecvat și coerent se transmite printr-o strategiee de marketing; în piața din .ro nu cred că am văzut așa ceva când vine vorba de social media.
- Canalele de comunicare și managementul riscului. Canalele de comunicare în social media sunt de multe ori irelevante pentru că se decurge la generalitate, se face focus pe un singur canal de comunicare, de aceea, trebuie ca mesajul să fie corelat cu canalul, să se identifice publicul țintă de pe fiecare canal de comunicare, adică audiența, și mediul unde se citesc știrile.
- Trebuie să se folosească un mix de media pentru a se obține interacțiunea și loializarea consumatorilor. Cele mai bune exemple de social media ale companiile din turismul românesc sunt blogul vola.ro, blog ce oferă cititorilor povești de călătorie, newsletterul Veltravel, personalizat și semnat de managerul general al agenției de turism, precum și pagina de Facebook a paravion.ro, pagină ce îndeamnă potențialii consumatori la abonare.
- La fel de bine, orice abordare a canalelor social media trebuie să aibă în vedere metricii acestora, astfel încât să se evite promovările fără obiective. O abordare corectă se face prin stabilirea obiectivelor pe baza metricilor obținuți, pe baza eficienței calculate ca și cost per client sau cost per lead.
După prezentarea Cristinei, Marius Negre a vorbit celor prezenţi despre instrumentul de monitorizare a paginilor de Facebook, facebrands.ro.
Cele mai de impact informaţii au fost cele legate de studiile de caz pentru care facebrands.ro a oferit detalii în amănunt. Nu cred că are rost să le etalez aici, important de menţionat că instrumentul amintit mai sus permite utilizatorilor monitorizarea de campanii (gen concursuri pe Facebook).
Mie mi-a atras atenţia partea legată de Facebook Ads, de unde am aflat că rata de expunere cea mai mare se înregistrează în primele 6 ore de la lansarea reclamei (concluzie trasă în urma monitorizării campaniei prin Facebook Ads a Wizz Air cu ocazia aniversării companiei). Cât despre utiliatea lor, merită urmărit subiectul pe fondul ultimelor schimbări.
În materie de comunicare pe paginile de Facebook sunt recomandate taburile, mai ales pentru evenimente, taburi ce se pot obţine şi edita cu ajutorul unor aplicaţii Facebook.
De asemenea, în ceea ce priveşte interacţiunea companiilor cu fanii de pe Facebook, Vola a răspuns doar în 66% din cazuri, iar eSky doar în 40% din cazuri, iar ca şi timp de răspuns din partea companiilor media este de 9 ore, mult prea mult dacă e să vorbim de social media ca principal mijloc de comunicare şi promovare, mai ales pentru companiile ce activează cu precădere în online.
În materie de zilele săptămânii cu cel mai mare engagement al fanilor cu paginile de brand din turism, zilele de marţi şi miercuri sunt cele mai potrivite, plus intervale specifice din timpul fiecărei zilei a săptămânii.