Creștere cu 40% a numărului de bilete de avion vândute spre Cluj-Napoca, în perioada festivalurilor

Publicul celor mai mari festivaluri din țară, Electric Castle și Untold, ambele desfășurate la Cluj, optează în număr din ce în ce mai mare pentru avion pentru a ajunge la cele două festivaluri. Conform estimărilor Vola.ro, în săptămânile festivalurilor, aeroportul Avram Iancu din Cluj-Napoca a îregistrat cu până la 40% mai mulți călători decât într-o perioadă normală.

Luna iulie, cea mai aglomerata si scumpa din an pentru zborurile spre Cluj-Napoca

Cele două festivaluri, Untold și Electric Castle, au transformat luna iulie în cea mai aglomerată și scumpă lună din an, în ceea ce privește călătoriile cu avionul la Cluj-Napoca. În perioada 30 iulie – 4 august 2019 (săptămâna festivalului Untold), au aterizat pe aeroportul din Cluj-Napoca cu 40% mai mulți călători față de săptămâna precedentă, în timp ce în perioada 15 – 21 iulie 2019 (săptămâna Electric Castle), au aterizat pe aeroportul din Cluj-Napoca cu 37% mai mulți călători față de săptămâna precedentă (7 – 14 iulie 2019).

Biletele de avion rezervate cu 9-10 luni în avans

În cazul ambelor festivaluri, locurile disponibile pe zborurile din zilele festivalurilor au început să se ocupe înca din luna noiembrie, 2018. Primele rezervări de bilete de avion pe perioada festivalului Untold au fost făcute încă de pe 11 noiembrie 2018, ziua în care au fost anunțate datele ediției din 2019, conform datelor vola.ro. Prețul primei rezervării spre această destinație pentru 4 persoane a fost de peste 480 euro.

CITEȘTE ȘI: În octombrie 2018, vola.ro a înregistrat un record de 40.000 de bilete de avion vândute

Primul bilet de avion cu destinatia Cluj-Napoca în perioada desfășurării festivalului Electric Castle a fost cumpărat pe 21 noiembrie, ziua în care au fost anunțați primii artiști care urmau să concerteze pe scena festivalului. Prețul biletului pe ruta București – Cluj-Napoca (și retur) a fost de 123 euro, pentru un zbor cu Tarom.

Bilete de avion mai scumpe in perioada festivalului Untold

Turiștii care și-au dorit să participe la festivalurile din vestul țării au plătit între 80 și 401 de euro pentru biletul de avion. Dacă pentru biletele de avion cu date de calatorie în perioada festivalului Electric Castle prețul mediu a fost de 158 euro, în timpul festivalului Untold prețurile au fost cu până la 20% mai mari.

În medie, un bilet dus – întors pe ruta București – Cluj-Napoca, în perioada festivalului Untold, a costat aproximativ 194 de euro.

Peste 50% dintre rezervările de bilete de avion pentru festival se fac last minute

Dacă pentru o vacanță termenul mediu pentru rezervarea biletelor de avion este de aproximativ 6 săptămâni, în cazul festivalurilor, turiștii și-au rezervat în proporție covărșitoare biletele de avion cu aproximativ 2 săptămâni înainte de eveniment.

Conform analizei realizate de Vola.ro, aproximativ 5% dintre rezervările atât pentru Electric Castle, cât și pentru Untold au fost făcute încă din 2018, 10% au făcute în primele luni din anul 2019 și aproximativ 30% au fost făcute în lunile mai – iunie 2019.

Dintre călătoriile în perioada festivalului Electric Castle, 53% au fost rezervate în luna iulie, iar pentru cele din perioada festivalului Untold, 60% au fost rezervate în luna iulie, 2019, cu doar câteva săptămâni înainte de startul evenimentelor.

Cel mai scump bilet de avion vândut pentru perioada festivalului Untold a costat 401 euro (preț pentru o persoană) și s-a înregistrat pe ruta București – Cluj-Napoca și retur, cu Tarom. Biletul a fost cumparat pe 31 iulie. Cel mai scump bilet de avion spre Cluj-Napoca, vândut pentru perioada Electric Castle, a costat 340 de euro (ruta București – Cluj-Napoca, cu Tarom) și a fost cumpărat pe 10 iulie.

94% dintre rezervări au fost achitate cu cardul

Cele mai multe rezervări au fost făcute pentru călătorii individuale. 73% dintre rezervarile din perioada festivalurilor au fost făcute pentru o persoană, 20% pentru bilete de cuplu și doar 7% pentru grupuri.

Conform datelor Institutului de Statistica, Aeroportul „Avram Iancu” din Cluj-Napoca este al doilea din țară după numărul de pasageri, primul fiind aeroportul „Henri Coandă” Otopeni. Peste 30 de zboruri zilnice aterizează la Cluj-Napoca și alte aproximativ 35 de zboruri zilnice decolează de la Cluj-Napoca, dintre care aproximativ 5 curse zilnice spre București, dar și spre orașe din afara țării precum Munchen, Frankfurt, Istanbul sau Varsovia.

Topul zilelor: între 15 și 20% dintre festivalieri au sosit la Cluj-Napoca în ultima zi de festival

18% dintre festivalierii care au călătorit cu avionul la Electric Castle au sosit la Cluj-Napoca pe 16 iulie, chiar în prima zi de festival, în timp ce 17% dintre ei au aterizat pe 19 iulie, zi în care cap de afiș au fost cei de la Florence & The Machine. 15% dintre călători au ajuns la Cluj-Napoca în ultima zi de Electric Castle, pentru a-i vedea pe cei de la Thirty Seconds to Mars.

20% dintre festivalierii care au călătorit cu avionul spre Untold au sosit la Cluj-Napoca pe 2 august, zi în care headliner-ul festivalului a fost Armin Van Buuren. În ultima zi de festival, când pe scenă a urcat Robbie Williams, au ajuns la Cluj-Napoca 18% dintre călători, în timp ce pe 31 iulie, în prima zi de festival, au aterizat 17% dintre festivalieri.

Cea mai solicitata rută: București – Cluj-Napoca

Majoritatea biletelor dus – întors în perioada festivalurilor au fost pe ruta București – Cluj-Napoca, dar printre orașele de plecare s-au numărat și Constanța, Nisa, Varșovia, Veneția, Bruxelles, Milano sau Londra.

În 2018, Vola.ro a avut o cifră de afaceri de aproximativ 9.2 milioane de EUR, în creștere cu 33% față de 2017.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Article

85% din rezervările cu vouchere de vacanță de pe Travelminit.ro sunt finalizate online, restul de 15% fiind finalizate prin callcenter

Next Article

Compensații pentru zboruri întârziate pentru peste 10 000 de români

Related Posts
Total
0
Share