Review ladă frigorifică electrică Icego 30L

Lada frigorifica portabila auto

Când și Constanța, și Mamaia au temperatură, după cum zice Connect-R, dai fuga la mare să vezi cu ochii tăi care-i situația. Nu pleci cu mâna goală, ci echipat cu o ladă frigorifică portabilă, în care ascunzi merinde după cum te lasă buzunarul, nu de alta dar până analizezi situația, îți dă foamea ghes.

Pentru că m-am lăudat cu ceva timp în urmă cu recomandări de lucruri de luat la plajă, inclusiv genți frigorifice și lăzi frigorifice portabile, revin cu un review pentru un produs din această categorie, un upgrade făcut inopinat de la lada frigorifică pasivă, cu pastile de răcire, la o ladă frigorifică portabilă electrică. Am zis să facem acest upgrade, pentru că lada frigorifică cu răcire pasivă cu brichete de răcire ne acoperea nevoile pentru ieșiri scurte, de maxim 2 zile, fie pentru picnic, fie pentru camping.

Aspect

Icego 30L are aceeași construcție ca orice altă ladă frigorifică portabilă pasivă: pereți de plastic (polipropilenă) ce încastrează un izolator la mijloc (polistiren). În comparație cu vechea ladă frigorifică portabilă, aceasta are pereții mai subțiri cu vreo jumătate de centimetru, iar plasticul din care este construită se comportă ca un material mult mai ieftin, mânerul se arcuiește destul de mult sub greutatea cutiei, mai că zici că sare din îmbinări.

Alimentare și principiu de funcționare

Lada frigorifică electrică portabilă Icego se conectează la bricheta de 12V a mașinii, sau la o sursă de curent, un cablu de alimentare la o sursă de curent de 230 V, cu adaptor mamă pentru mufa pentru brichetă, fiind disponibil la achiziționare. Noi avem o priză de alimentare de 12 volți chiar în bortbagajul mașinii, așa că am păstrat spațiul din habitaclu pentru alt echipament atât de necesar expediției (da, așa plecăm noi în camping, echipați ca pentru expediție), și-am evitat zgomotul făcut de ladă frigorifică, putând să ne bucurăm de un roadtrip playlist pe Spotify.

Lada frigorifică electrică Icego funcționează pe principiul plug&play, nu are buton de pornit/oprit, temporizatoare sau alte butoane de reglaj. Funcționează pe baza efectului Peltier: capacul lăzii ascunde un sistem de absorbție de căldură la joncțiunea dintre doi conductori diferiți, când prin aceasta circulă curent electric. Căldura generată este scoasă în exteriorul lăzii de un ventilator. Acest sistem de răcire este similar celui de răcire a procesoarelor și este specific sistemelor de refrigerare mici, cum este și această ladă frigorifică de 30 de litri.

Eficiență

N-am avut cum să măsor temperatura din interiorul lăzii, dar după un drum cu mașina de 3 ore și alte 7 ore de păstrat lada într-un cort Quechua Arpenaz Family 4.2 (fără tehnologie Fresh&Black, adică cu interior în care temperatura nu e cu mult diferită față de cea de afară în bătaia directă a soarelui), alimentată de la sursă obișnuită de curent, ce aveam noi de îmbucat pe acolo s-a păstrat fresh și rece, ca-n piesa aia a lui Skizzo Skillz, fapt ce s-a păstrat și în următoarele zile petrecute în camping.

Vezi aici corturi cu tehnologie Fresh & BlackTechnologie Fresh & Black, material în 4 straturi

Bine, am mai trișat și-am plusat cu câteva pastile de răcire și pungi de gheață pe parcursul șederii noastre. Mai jos e o pungă de gheață păstrată timp de 15 ore în această ladă frigorifică, consumată doar pe sfert, ăsta a fost singurul test pe care am putut să-l fac pentru a-i verifica eficiența.

Producătorul zice că lada poate păstra o temperatură constantă între 5-15 grade Celsius timp de 12 ore. Nu-mi este clar ce reprezintă aceste 12 ore. Să fie timpul maxim recomandat de funcționare? Noi am deconectat-o câte 30 de minute la 8 – 10 ore pentru a o ține lângă masă și a ne serivi cu cele necesare din ea.

Concluzii

Un inconvenient al acestei lăzi frigorifice electrice e faptul că adaptorul pentru priză se încinge foarte tare. Pentru a-i mai reduce din temperatură l-am poziționat oblic peste fanta de evacuare a aerului din capacul lăzii frigorifice. Metoda funcționează … cât de cât.

De asemenea, sper că vecinii de cort din camping nu mi-au urat de bine cât am stat acolo, căci lada frigorifică electrică Icego este gălăgioasă, aplicația Sound Meeter înregistrând un nivel al zgomotului de ~ 50 dB (sub un uscător de păr clasic) la ~ 1m distanță, fără alt zgomot de fundal. Bine, zgomot care poate fi catalogat ca zgomot alb, deci relaxant pentru … bebeluși.

Ți-o recomand dacă o folosești într-un camper, rulotă, unde nu trebuie să o plimbi de colo-colo și unde o poți stoca într-un compartiment care să mai izoleze și din zgomot. Nu mă încântă neam adaptorul acela de alimentare, deși aș putea face ceva încercări cu altele ce se găsesc în piață.

Cumpără adaptor priză pentru ladă frigorifică autoAdaptor priza 230V-12V/6A

Următorul pas va fi către o ladă frigorifică portabilă electrică mai avansată sau cu compresor, dacă situația o va cere, până atunci alternez între ladă frigorifică pasivă și cea electrică.

Vezi aici o selectie de lazi frigorifice portabileSelectie lazi frigorifice portabile electrice

Total
1
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Article
dus solar

Review duș solar Countryside pentru camping și grătar

Next Article
Smartwatch Canyon Wasabi

Canyon Wasabi, un smartwatch care te ajută să înregistrezi pe unde umbli brambura

Related Posts
Total
1
Share