Iată-ne și pe al treilea segment al traseului nostru pe Valea Doamnei și Valea Vâlsanului: Corbi – Nucșoara, Lacul Învârtita – Nucșoara, Casa Memorială Elisabeta Rizea – Gruiu – Bazinul de acumulare Vâlsan – Brădetu.
Fascinați de cele aflate de la localnici despre uriași și formele din stâncile de gresie, ne-am urnit cu greu spre următoarea destinație, Lacul Învârtitei.
Lacul Învârtita
Din Corbi ne-am continuat traseul spre Sboghițești, iar de aici, pe un drum pietruit, spre Nucșoara, cu o oprire scurtă pentru a vedea Lacul Învârtita sau Lacul Nucșoara.
Numele Învârtitei/Învârtita i se trage de la curenții de aer din lac, care, pe timp de iarnă, când lacul îngheață, trasează în stratul de gheață o spirală. Lacul s-a format în secolul al XIX-lea, într-o dolină pe gips și este cel mai mare lac carstic format pe gips din România.
Evident, și în jurul lacului a luat naștere o legendă care spune că aici zace balaurul care răpea fecioare și le ținea prizoniere în peștera sa, asta până să-i vină de hac Nucușor, fiului unei muritoare și al Spiritului Pădurii. Zice legenda că balaurul, învins de Nucșor, s-a refugiat în adâncurile pământului, peste care s-a format lacul, din care încă se mai aud răgetele balaurului.
Casa Memorială Elisabeta Rizea
Dacă ești interesat de rezistența anticomunistă, mai jos de zona carstică Măgura, locul în care ne-am oprit pentru a admira lacul, pe DC268, cum mergi spre Sboghițești, poți vedea casa memorială Elisabeta Rizea. Nucșoara este o zonă cunoscută pentru activitatea grupurilor de rezistență armată anticomunistă din România postbelică. Vezi și mișcarea anticomunistă din zona Făgăraș, poți citit câteva detalii în articolul despre Cetatea Făgărașului.
Elisabeta Rizea a fost o susținătoare a mișcării anticomuniste din zona Muscel, o susţinătoare a grupului de rezistenţă condus de Toma Arnăuţoiu, grup la care a aderat și soțul său în anii ’40. A fost condamnată la închisoare în nenumărate rânduri pentru ajutorul acordat partizanilor din Muscel. În total a petrecut 12 ani în închisoare.
Strănepotul Elisabetei Rizea a inițiat un proiect de restaurare a casei și transformarea sa în casă memorială. Poți citi mai multe despre asta pe .
Ca o ironie a istoriei, la nici măcar 100 m de casa memorială, într-o clădire în care au activat cei din aparatul comunist se află sediul poliției.
Casa Memorială Elizabeta Rizea Strada Elizabeta Rizea nr. 16 Nucșoara 117540 Județul Argeș România
Cum ajungi în Nucșoara?
Dacă vrei să ajungi în Nucșoara, cel mai la îndemână îți e autoturismul personal, altfel trebuie să te bazezi pe transportul județean asigurat de o companie privată, ce asigură legătura între Pitești și Nucșoara sau Curtea de Argeș și Nucșoara.
Din Pitești ai la îndemână cursa de microbuzul ce pleacă din Autogara Girexim spre Domnești, apoi Nucșora, de la 08:30, 09:30, 15:15, 16:00, 19:00, 20:30, 09:30 și 16:00.
Autogara Nord (Girexim) Strada George Coșbuc 12 Pitești 110103 Vezi pe hartă Vezi harta traseelor județene pentru cursele de transport persoane (.pdf)
Din Curtea de Argeș ai la îndemână microbuzul ce pleacă din Autogara R.M.R. către Domnești, apoi Nucșoara, de la 08:00, 11:00, 16:00 și 19:00.
Autogara R.M.R. Strada 1 Mai 7 Curtea de Argeș 115300 Tel.: +40 248 726 510 Vezi pe hartă Vezi harta traseelor județene pentru cursele de transport persoane (.pdf)
Cascada Vâlsan
Din Nucșoara am coborât spre Gruiu și-am revenit pe Valea Vâlsanului, unde Cascada Vâlsan e motiv de stop pentru a-ți alimenta sufletul cu frumos.
Atenție! Ultima porțiune din drumul ce leagă Gruiu de Brădetu este neasfaltată și se pretează cel mai bine mașinilor cu gardă la sol înaltă.
Bazinul de acumulare Vâlsan
Cât am poposit pentru a admira cascada, a început și ploaia, lucru ce nu ne-a împiedicat să mergem mai departe prin Cheile Vâlsanului, parte din , până la Lacul de acumulare Vâlsan, lac ce captează apa râului și o direcționează în Lacul Vidraru. Am ajuns la baraj când deja întunericul se așternuse peste chei.
Rezervația găzduiește aproximativ 300 de specii de plante și animale ocrotite.
Vara, zona este populară pentru pasionați de ieșiri în aer liber, până în baraj fiind o zonă cunoscută ca Poienile Vâlsanului.
Aspretele, peștele care lua micul dejun cu dinozaurii de pe Valea Vâlsanului
Figura de stil nu-mi aparține, a fost folosită de Alex Găvan într-o apariție televizată în care se anunța că aspretele, o specie endemică considerată dispărută încă de prin anii 2000, a fost redescoperit pe Valea Vâlsanului, în amonte de Brădetu. Este o fosilă vie și are o vechime de peste 65 de milioane de ani, fiind contemporan cu ultimii dinozauri.
Aspretele a fost descoperit în 1956 de Nicolae Stoica, student al facultății de biologie din București, în apele Vâlsanului și a primit numele științific de Romanichthys valsanicola, peștele românesc de pe Valea Vâlsanului.
Până să devină o specie pe cale de dispariție, aspretele a fost identificat pe râul Argeș și afluenții săi, Râul Vâlsan și Râul Doamnei.
Deja ploia își intrase serios în drepturi când ne-am îmbarcat spre Pensiunea Ciprian, punctul terminus al micii noastre expediții pe Valea Vâlsanului și Valea Doamnei.
Unde te cazezi în Brădetu?
Resort Carpatia – Pensiunea Ciprian din Brădetu pune la dispoziția turiștilor ce vizitează Valea Vâlsanului 10 camere duble și 2 apartamente, cu toate dotările necesare unei șederi confortabile. Ba chiar ai la dispoziție și un spa. Pensiunea beneficiază de restaurant propriu ce funcționează în regim de pensiune, meniuri prestabilite în funcție de pachetele turistice achiziționate.
De cum intri în curtea pensiunii, ai impresia că ai nimerit într-o tabără de sculptură cu temă dacică. Stilul construcției – alpin tradițional românescu – te încântă și el încă dinainte să traversezi râul Vâlsan.
Eu îți pot spune că am găsit camerele pe măsura așteptărilor noastre, că baia este spațioasă, camerele sunt încălzite mai mult decât corespunzător, iar când vremea e frumoasă, cele 2 foișoare din curtea pensiunii sunt gata să asculte povești din toate colțurile țării, cântece de tabără sau sfârâieli îmbietoare de cărnuri pe grătar, iar copiii au un loc de joacă amenajat special.
Așa cum ai dedus din ultimele articole, cei cazați la Pensiunea Ciprian pot opta pentru excursii 4×4, drumeții în natură (din Brădetu, urmând cursul Râului Vâlsan, se ajunge la traseul ce urcă spre Vârful Moldoveanu), închirieri de biciclete, foc de tabără și petreceri în aer liber.
Indiferent pentru ce ai opta, la întoarcerea la pensiune te poți delecta cu o bere craft făcută pe Valea Argeșului (Valea Râului Topolog mai exact), . Eu am încercat Amarillor Single Hop Ale și Russian Imperial Stout. Dacă ar fi să-ți recomand una dintre ele, ți-aș recomanda Russian Imperial Stout-ul. Single Hop Ale-ul mi s-a părut mult prea … industrial.
Cum ajungi în Brădetu?
Despre opțiunile de transport către Brădetu găsești informații în primul episod al excursiei noastre pe Valea Vâlsanului și Valea Râului Doamnei. Dacă optezi pentru oricare dintre ofertele speciale de pe site-ul Pensiunii Ciprian (3 zile/5 zile), ai transportul asigurat, fie cu microbuzul, fie cu autocarul (plecarea se face din București).
Am vizitat Valea Vâlsanului, Valea Râului Doamnei și am stat la Pensiunea Ciprian (Resort Carpatia Brădetu) la invitația Carpatia Tour, agenție de turism specializată atât în servicii de turism, cât și de transport. Carpatia Tour administrează Resort Carpatia – Pensiunea Ciprian din Brădetu și Hotelul Plutitor Carpatia Sf. Constantin din Sulina. Traseul făcut de noi face parte din oferta de tururi 4×4.