Cum închiriezi o mașină online

O mașina închiriată este cea mai bună opțiune atunci când vine vorba de beach hopping pe o insulă mediteraneeană, de hop-on hop-off în ritmul tău într-o destinație populară de city-break sau de vizitarea unei bijuterii arhitecturale sau naturale ascunse dintr-o destinație turistică fără acoperire pe partea de transport public.

Închirierile de mașini post-pandemie

Imediat după pandemie apetitul românilor pentru călătorii a reînceput să crescă, ceea ce face și ca închirierile de mașini să țină trendul, atât pe zona de leisure, cât și pe zona de business. Subliniez faptul că țin trendul și nu că vor crește neapărat peste nivelul din 2019, asta pentru că serviciile de închirieri mașină sunt strâns legate de relansarea zborurilor comerciale și redeschiderea completă a unităților de primire turistice.

Am închiriat mașină când am făcut road trip-uri pe insula Mallorca și, astfel, ne-am putut bucura pe îndelete de destinațiile turistice pe care le-am vizat. Deși la momentul respectiv am închiriat mașina la fața locului, un an mai târziu au crescut în popularitate serviciile de închiriere a unei mașini online sau dintr-o aplicație mobilă.

Evoluția soluțiilor software pentru închirierea mașinilor

Online-ul și aplicațiile mobile, precum și digitalizarea procesului de preluare a mașinilor închiriate de la distanță, ies considerabil în evidență, atât pentru închirierea mașinii direct de la furnizor sau prin intermediul unui broker, precum DiscoverCars.com. Conform BusinessWire, care citează un raport al ResearchAndMarkets.com, este de așteptat ca, până în 2027, piața de software pentru serviciile de rent-a-car să înregistreze o creștere cumulată de 9.25%, prognoza luând în calcul perioada 2021 – 2027.

Închirierile de mașini online

Chiar dacă închirierea unei mașini este încă condiționată, de cele mai multe ori, de deținerea unui card de credit, faptul că o poți închiria online îți scutește atât timp, cât și energie pe care le-ai aloca odată ajuns în destinația vizată.

Cum demarezi procesul de închiriere a unei mașini online?

Ajungi să închiriezi o mașină online după clasica documentare pe care o faci și pentru hotel și pentru bilete de avion sau alte obiective turistice ce intră în itinerariul tău, asta pentru că va trebui să alegi serviciul care ți se pare ție cel mai de încredere. Îți poți începe documentarea pe Google Review, pe Tripadvisor, pe TrustPilot.com sau, de ce nu, chiar pe Facebook. Dacă site-ul de închirieri de mașini online mai este și premiat pentru activitate sau inovație tehnologică, cu atât mai bine.

Acte și documente necesare pentru închirierea unei mașini online

Odată identificat site-ul de închirieri mașini, nu îți rămâne decât să te asiguri că ai un permis valabil și recunoscut în țara în care urmează să închiriezi mașina (acest aspect se aplică pentru țările membre ale Uniunii Europene sau chiar din Spațiul Economic European) sau să intri în posesia unui permis internațional de conducere, o traducere în 7 limbi a permisului într-un format agreat prin Convenția Internațională de Circulație Rutieră de la Viena din 8 noiembrie 1968.

Permisul va trebui însoțit de actul de identitate eliberat în țara de reședință și recunoscut și în țara în care călătorești sau de pașaport, după caz.

Acestor documente li se adaugă un card de credit sau unul de debit pentru închirierile de mașini care permit acest lucru.

Închirierea unei mașini online pe DiscoverCars.com

Introducerea datelor de căutare

Primul pas pe care va trebui să îl faci pe site-ul de închirieri de mașini este să alegi locul de unde vei ridica mașina și să te asiguri că opțiunea de a returna mașina în aceeași locație este vizibilă și bifată. Dacă dorești să o lași în altă parte, scoate bifa și alege locul în care dorești să o lași odată cu sfârșitul vacanței tale sau a road trip-ului în destinație. Acest lucru va atrage după sine o taxă extra, cum orice dotare sau serviciu pe care îl dorești extra va adăuga o taxă în plus la tariful final de închiriere.

Motorul de căutare pentru mașini de închiriat DiscoverCars.com

De cele mai multe ori, site-urile de închirieri te vor localiza după IP-ul de pe care le accesezi și îți vor afișa condițiile de închiriere pentru șoferii cu permisele emise în țara de origine sau, acolo unde tehnologia nu a ținut pasul cu trendurile actuale, va trebui să declari tu în ce țară îți este emis permisul.

Odată locul de ridicare a mașinii ales, nu îți rămâne decât să completezi datele și orele de preluare/predare din locul selectat inițial și să inițiezi procesul de căutare.

În acest moment, site-ul de închirieri va căuta prin conținutul agregat de la diferiți furnizori de mașini pentru închiriat și îți va afișa mașinile disponibile pentru paramentrii introduși de tine.

Sumar rezultat căutare pentru mașină de închiriat pe DiscoverCars.com

De aici nu îți rămâne decât să te joci cu filtrele puse la dispoziție de agregatorul de servicii de închirieri de mașini. Cu cât mai multe, cu atât mai bine, acest lucru dând dovadă de transparență din partea agregatorului în ceea ce privește serviciile ce pot fi contractate de către potențialii clienți. Tu, în calitate de potențial client, îți vei filtra rezultatele în funcție de preferințe. Poți filtra rezultatele în funcție de ofertele active la momentul căutării pe site, în funcție numărul de locuri, de dotările mașinii, de modalitățile de plată, de valoarea depozitului, de ratingul furnizorului etc.

Alegerea opțiunii potrivite pentru tine

În momentul în care ai identificat mașina potrivită pentru nevoile tale, identifică și citește cu atenție condițiile de închiriere, de la cerințele minime pentru posesorul de permis până la valoarea depozitului ce va fi reținut ca și garanție pentru mașină și returnat la predarea acesteia, condiții de trecere cu mașina închiriată dintr-o țară în alta sau cardurile de plată acceptate, de cele mai multe ori Visa sau Mastercard.

Afișarea condițiilor de închiriere pentru unul din rezultatele căutării de mașini de închiriat pe DiscoverCars.com

Dacă ești de acord cu toate aceste condiții, verifică și ce anume este inclus în prețul închirierii în materie de asigurări, cu mențiunea că trebuie să fii atent la ce anume acoperă și ce nu asigurările. De cele mai multe ori, partea inferioară a mașinii, interiorul, cheile, yalele, oglinzile, parbrizul și anvelopele nu sunt acoperite de niciuna din asigurările disponibile la furnizorul mașinii de închiriat, ceea ce înseamnă că o asigurare full este recomandată. Această asigurare îți poate fi pusă la dispoziție chiar de brokerul ce intermediază închiriera prin site-ul de închirieri.

Detalii asigurare Full Coverage oferită de DiscoverCars.com

Reține totuși că aceasta nu te scutește de celelalte asigurări disponibile, ci doar le completează. Fără oricare dintre celelalte asigurări, asigurarea full este nefolositoare.

Dintre cele mai ofertate asigurări pentru închirieri, se remarcă:

 • Collision Damage Waiver (CDW) – acoperă daunele ce pot apărea în timpul închirierii pentru caroseria mașinii, bare de protecție, aripi sau uși;
 • Super Collision Damage Waiver (SCDW) – acoperă excedentul de daună;
 • Loss Damage Waiver – nu trebuie să plătești pentru mașină dacă aceasta este furată
 • Third-Party Liability (Asigurarea de răspundere civilă sau RCA) – asigurare ce acoperă pagubele produse altora

Acestea sunt completate de alte asigurări sau servicii de asistență, precum:

 • Personal Effects Coverage – acoperă bunurile personale în cazul în care acestea sunt furate dintr-o mașină închiriată;
 • Roadside Assistance – acoperă servicii de asistență rutieră pe durata călătoriei;
 • Theft Protection – acoperă valoarea mașinii în cazul în care aceasta este furată sau piese de pe mașină sunt furate;
 • Personal Accident Insurance (PAI) – acoperă transportul cu amubulanța și serviciile medicale de care beneficiază șoferul unei mașini închiriate în cazul unui accident ce necesită asistență medicală.

Unele situații pot fi acoperite chiar și de asigurarea de călătorie sau serviciile conexe anexate cardurilor tale de credit, așa că verifică și aceste documente înainte de a opta pentru o asigurare full. Tine cont de faptul că, în primă instanță tu vei fi plătitorul urmând ca apoi să deschizi dosare de daună cu furnizorii de servicii menționați mai devreme.

CITEȘTE ȘI: Asigurarea de călătorie ce acoperă riscurile de terorism, greve, revolte şi tulburări civile

Taxele pe care le plătești pentru aceste asigurări sunt deductibile și nu se mai recuperează. Un alt aspect de care să ții cont e cel legat de excesul de daună, pe care va trebuie să-l plătești în cazul în care mașina este avariată. O asigurare la asigurare, precum Super Collision Damage Waiver (SCDW), o asigurare care este utilă în cazul în care vrei refund, te poate scuti și de asta.

Atenție la distanța maximă în km ce poate fi parcursă pentru perioada pentru care ai optat, orice este extra se plătește … în plus. Un alt lucru de care să ții cont este politica de combustibil: fie iei mașina cu plinul făcut (full to full), fie cu el parțial (same to same) și o returnezi în aceleași condiții. În caz contrar vei plăti plinul/diferența la suprapreț plus o taxă de realimentare extra.

Dacă ești convins că ai înțeles condițiile în care poți închiria mașina și totul este conform așteptărilor tale, mergi mai departe și vezi informațiile detaliate despre mașina ce urmează a fi închiriată, precum locul de pick-up, clasa și echiparea și posibilitatea de a opta pentru servicii extra (șofer extra, GPS, scaun de copil, lanțuri de zăpadă etc.), informații despre trecerea granițelor cu mașina sau traversările cu feribotul, informații detaliate despre modalitățile de plată etc.

Detalii rezervare: informații despre locul de preluare a mașinii pe DiscoverCars.com
Detalii rezervare: informații despre serviciile incluse și dotările mașinii

Servicii adiționale pentru care poți opta în procesul de închiriere

Practic, de aici încolo ești într-un process de cross-selling, iar pe măsură ce vei opta pentru servicii extra se va actualiza și sumarul rezervării. La agregatorul de servicii de închiriere vei plăti taxa de închiriere și serviciile extra pentru care optezi oferite fie de brokerul de închiriri, fie de un alt terț, urmând ca, la momentul preluării mașinii, furnizorul mașinii inchiriate să îți rețină depozitul sau excedentul de daună și să încaseze taxele de închiriere și pentru trecerea graniței sau traversarea cu feribotul, dacă e de interes pentru tine. E important să folosești același card pe care l-ai folosit și pentru achitarea serviciului de închiriere.

Detalii rezervare: posibilitatea de a opta pentru o asigurare full pe DiscoverCars.com
Detalii rezervare: servicii extra pentru care poți opta la preluarea mașinii
Detalii rezervare: servicii extra pentru care poți opta la închirierea unei mașini pe DiscoverCars.com

Plata online pentru închirierea unei mașini

Următorul pas e să plătești online pentru serviciul de închiriere a mașinii (fee-ul intermediarului) și pentru asigurarea full, ca pentru orice alt produs sau serviciu achiziționat online și să intri în posesia voucher-ului de închiriere cu care te vei prezenta la biroul de închirieri.

Detalii rezervare: check-out pentru închirierea unei mașini pentru care s-a optat pentru servicii extra

Un lucru important de reținut legat de închirierea de mașini online: deși este un contract la distanță, este exclus dreptul la retragere din acesta, adică nu poți renunța la el în termen de 14 zile și primii banii plătiți pentru serviciile de închiriere înapoi.

Sesizări în caz de situații neprevăzute

După ce preiei mașina, nu îți rămâne decât să te bucuri de vacanță. În cazul evenimentelor neprevăzute va trebuie să urmezi regulile specificate în documentele de închiriere, să te asiguri că primești documente doveditoare de la ceilalți șoferi sau autorități, să anunți reprezentanții sitului de închirieri prin instrumentele puse la dispoziție și pe cei ai furnizorului mașinii de închiriat.

În caz că te simți nedreptățit în urma unor astfel de evenimente, poți apela oricând la Centrul European al Consumatorilor din România.

Sper că informațiile ți-au fost utile. Dacă vrei să completezi cu informații din experiența ta, ai secțiunea de comentarii la dispoziției.

Total
0
Shares
2 comments
 1. si documentele de creditare de la furnizorul de plati pe care il alegi pentru efectuarea tranzactiei (card de debit sau de credit, card American Express, PayPal sau o scanare a acestora).

  Cu ajutorul acestor informatii complete, procesul de inchieiere a unei masini online se desfasoara fara probleme.

  Un inchiriere de masina este cea mai buna optiune cand vine vorba de calatorii, si inchirierea online devine din ce in ce mai simpla, cu ajutorul portofelelor electronice si a documentelor oficiale – o modalitate eficienta si sigura de a vizita orice destinatie turistica, de la o insula mediteraneana la o bijuterie arhitecturala.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Article
Târguri de Crăciun din România

Timp liber și dezmăț culinar prin Târgurile de Crăciun din România

Next Article

Review Garmin Instinct 2 Solar

Related Posts
Total
0
Share