Harta monumentelor uitate

La două săptămâni de la relansare, situl monumenteuitate.ro vine în întâmpinarea celor interesați de ansamblurile nobiliare exraurbane din Transilvania, Banat, Crișana și Maramureș cu o hartă interactivă a castelelor, palatelor și curiilor.

Pe harta construită pe un API Google Maps sunt localizate peste 400 de ansambluri nobiliare extraurbane, ansambluri construite în secolele XVI-XIX,  adevărate mostre de arhitectură central și vest-europeană pe teritoriul României. Aceste ansambluri ilustrau sau încă mai ilustrează curente artistice ca Renașterea, Barocul, Clasicismul, Romantismul, Neogoticul sau Eclectismul, interpretate însă în manieră locală.

Pe hartă veți găsi marcate atât ansambluri nobiliare clasate ca monumente istorice, dar și ansambluri nobiliare neclasate sau dispărute, acestea fiind prezentate prin imagini de arhivă.

Dacă în cazul hărții mănăstirilor ortodoxe din România utilizatorii au la dispoziție mai câteva opțiuni de filtrare, nu același lucru se întâmplă și în cazul hărții monumentelor uitate. Așa că cei interesați nu au decât să localizeze zona de interes, apoi monumentele vizate. La accesarea fiecărui placemark se deschide o fereastră din care se poate afla numele obiectivului și se poate vizualiza o imagine la dimensiuni reduse a acestuia.

La click pe imagine utilizatorul este redirecționat către pagina dedicată monumentului pe situl monumenteuitate.ro, unde se pot găsi informații despre localizarea, istoricul și situația actuală a acestuia, precum și imagini. În cazul monumentelor dispărute, singurele detalii de localizare sunt localitățile unde au fost identificate, fără stradă sau alte coordonate exacte.

Proiectul Monumente Uitate este coordonat de Asociația ARCHÉ, în parteneriat cu Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu, Departamentul de Istoria, Teoria și Conservarea Patrimoniului Sanda Voiculescu și a fost dezvoltat plecând de la premisa lipsei de informații istorice sau statistici recente cu privire la situația actuală a vechilor reședințe din mediul rural ale nobililor fostului Imperiu Austro- Ungar.

Harta este utilă celor pasionați de turism negru, arhitectură și istorie.

[Harta interactivă a castelelor, palatelor și curiilor]

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Article

Cum s-a văzut fenomenul Black Friday în rândul agențiilor de turism?

Next Article

Ești fan calatoruldigital.ro? Dacă da, fii pilot de încercare Planes și poți zbura la Bruxelles

Related Posts
Total
0
Share