Poiana Ţapului

Poiana Tapului, Valea Prahovei

Partea proastă a team building-urilor e că trebuie să te pliezi pe jocurile de grup pentru a consolida echipa și să ignori mare parte din minunățiile care te înconjoară. Așa am ajuns eu la Poiana Țapului, într-un team bulding.Poiana Țapului e una dintre stațiunile montane, bine, acum cartier al Bușteniului, ce poate oferi multe turistului neavizat care se retrge aici pe week-end pentru grătar și alte plimbări light prin stațiune.

Pe urmele regalității în Poiana Țapului

În primul rând, zona Poiana Țapului e puternic legată de averea Casei Regale, regele Ferdinand, urmașul la tron al lui Carol I, având aici o reședință, undeva pe șoseaua națională, printre multe alte fânețe, păduri, poieni, stânci și goluri alpine. De asemena, unul dintre reperele ce leagă zona de Casa Regală (în special, pentru cei în necunoștință de cauză) este mormântul doctorului Wilhelm Kremnitz, doctorul personal al regelui Ferdinand, acum strămutat în micul parc al cartierului. Poziționarea sa inițială era la baza drumului ce urcă spre Cascada Urlătoarea (strada Urlătoarei), acolo unde acum se găsește Vila Parc.

Poiana Țapului, Bușteni

Strada Urlătoarei

Conform spuselor localnicilor, în același loc și-ar dormi somnul de veci și soția doctorului, Mite, una dintre muzele și iubitele lui Mihai Eminescu, doamnă de curte a Reginei Elisabeta și cumnată a lui Titu Maiorescu.

Stațiunea balneoclimaterică Poiana Țapului?

În al doilea rând, Poiana Țapului, ca și poziționare, se bucură de un climatul tonic-stimulant, ionizarea atmosferei recomandând stațiunea, pe lângă odihnă și recreere, și pentru tratarea nevrozelor, a surmenajului fizic și intelectual. Cred că acest aspect a atras și mulți scriitori în zonă, care și-au scris aici operele: Nicolae Poiana, Corneliu Leu, Eugen Barbu, dar și Lucrețiu Pătrășcanu, intelectual de stânga, victimă a comuniştilor.

Din Poiana Țapului pleacă unul din cele mai frecventate trasee turistice, cel spre Cascada Urlătoarea (marcaj punct albastru, durata 1 oră). Traseul urmează un drum forestier şi abia spre final ia calea unei poteci mai abrubte, printre rădăcinile copacilor.

Poiana Țapului, Bușteni

 Poiana Țapului, Bușteni

Tot de aici, de la finalul străzii Mihai Bravu, pleacă traseul marcat cu punct galben spre Poiana Stânii, iar de aici se poate urma traseul către Cabana Piatra Arsă.

De cealaltă parte a văii ce traversează Poiana Țapului, se întinde cartierul Zamora, la poalele Munților Baiului.

Poiana Țapului, Bușteni

Culmea Zamora văzută de la intrarea pe traseul spre Cascada Urlătoarea din Poiana Țapului
Un alt lucru de văzut în Poiana Ţapului e halta Poiana Țapului, unică pe Valea Prahovei, în ceea ce priveşte stilul arhitectural, de inspirație germană. Construcția este mai nou decât tronsonul feroviar Ploiești – Predeal, construit în mare grabă, spun oamenii locului, în vederea vizitei împăratului Franz Iozef al Austro-Ungariei, pe la sfârșitul secolului al XIX-lea, ce urma să intre în România pe la Predeal. Aceasta datează din perioada 1925 – 1935.

Tot aici, în 1972, s-au filmat mai multe scene, din filmul Astă seară dansăm în familie.

Pentru odihnă puteți încerca Casa Sara, nu cred că veți avea ceva de reproșat.

Poiana Țapului, Bușteni

Casa Sara

Strada Urlătoarei, Nr. 7
Poiana Țapului
Cod Poștal 105550, Bușteni
România

Tel.: 0724 375 789 | 0722 348 420

Știați că ...
  • În 1910, italianul Filippo Dozzi a ales Sinaia pentru fabricarea salamului de Sibiu? Împreună cu soția sa, acesta se stabilește în jurul anului 1885, la cariera de piatră de la Piatra Arsă, din fostul cătun Poiana Țapului (parte din comuna Sinaia până în 1885, când aceasta a devenit comună de sine stătătoare). În 1910, cumpără în această zonă o clădire în care fondează Întreprinderea Individuala Filippo Dozzi, locul unde a început fabricarea salamului de Sibiu.
  • Badea Cârțan a murit, de fapt, în zona Poiana Țapului, dupa ce a fost surprins de o avalanșă pe când încerca să traverseze munții? A fost înmormântat la Sinaia.

Pe acest cont de Pinterest puteți vedea o serie de imagini vechi din Poiana Țapului.

Total
0
Shares
3 comments
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Article
Calator Pe Valea Prahovei

Călător pe Valea Prahovei (#calatorpevaleaprahovei)

Next Article
Varful Urechea, Muntii Baiului

Excursie în Munții Baiului

Related Posts
Total
0
Share