Concept inedit de lasare a unui complex hotelier balnear

stres, relaxare, sovata, hotel bradet, spa, health, sorin rusi, andrada crangus

Sâmbăta ce a trecut, pe 15 martie, în cadrul Târgului de Turism al României, la invitaţia Andradei, am luat parte la evenimentul de lansare al hotelului Danubius Health Spa Resort Brădet din Sovata. Evenimentul s-a desfăşurat sub titulatura de Despre stres, cu relaxare, concept îmbrăţişat în procedurile propuse publicului larg.

Dr. Suzana Pretorian a trecut în revistă câteva cauze ale stresului şi urmările acestora, precum şi soluţiile cele mai la îndemână.

Surprinzător, TV-ul şi berea cu prietenii nu sunt soluţii salvatoare.

Stresul se tratează spiritual, prin mişcarea în natură, prin hidroterapie, cromoterapie, oxigenoterapie (lipsa oxigenului creşte tensiunea, glicemia, colesterolul). Legat de cel din urmă aspect, probabil aţi văzut prin sedinţele de la corporaţii oameni care nu se pot concentra, oameni căscând în continuu etc. Sunt cauze ale lipsei de oxigen, ale activităţii în spaţii închise, care generează situaţii favorabile stresului (ex. şefii devin iritaţi de faptul că participanţii sunt plictisiţi – căscatul e asociat eronat cu plictisul).

Anca Maftei, psiholog şi psihoterapeut, ne-a prezentat rezultatele unui chestionar orientativ în stabilirea nivelului de stres, pe 3 subiecţi ce activează în medii diferite. Evident, nivelul de stres diferă de la un domeiu la altul.

Această pledoarie pentru tratarea stresului a fost doar o introducere pentru prezentarea Danubiul Health Spa Resort, un hotel cu bază de tratament partajată cu alte 2 hoteluri ale grupului.

Stațiunea Sovata este propice pentru relaxare, unitățile de cazare de aici, în special cele ale grupului Danubius, oferind condiții de relaxare prin masaj, hidro și termo terapie. De asemenea, programul antistres sau programul de medical wellness, Danubius Healthy Aging, propus de specialștii Danubius Health Spa Resort, ce se derulează pe durata unei săptămâni, ajută pacienții, dacă îi putem numi așa, pentru a se readapta la efort prin sesiuni de fitness, oxigenoterapie, agrement – jogging, gimnastică și hidroterapie în lacul Ursu, supranumit și Marea Moartă a Europei. Toate sesiunile de terapie integrată body and mind sunt susținute de consiliere antistres, în câte 2 şedinţe pentru a se stabili priorităţile personale și a se defini fiecare în parte.

Și ca să vedeți că turismul de destresare nu se poate face ala oricum, Dr. Suzana Pretorian a subliniat faptul că nu se pot aplica cure antistres în zone cu infrastructură precară, în zone poluate sau cu personal stresat, toate aceste “negative” transmițându-se pacienţilor.

Nicu Rădulescu, János Fülöp Nagy, Sovata, Despre stres, cu relaxare
Nicu Rădulescu și János Fülöp Nagy într-o dezbatere pe tema turismului balnear în Sovata, în cadrul evenimentului Despre stres, cu relaxare.

Surprinzător, conform d-lui director general al Balenoctimaterica SA Sovata, János Fülöp Nagy, la Sovata s-au putut face investiții, autoritățile locale lăsându-se greu convinse de beneficiile în dezvoltarea zonei. Am ținut să subliniez acest aspect pentru că multe stațiuni balneoclimaterice dispar de pe harta turistică a României datorită barierelor puse în calea investițiilor de către autorități, Herculane fiind una dintre acestea, unde interesele politice sunt mai presus de bunăstarea zonei.

Grupul Danubius a investit în amenajarea de centre spa, în complexele de cazare, cu precădere în Danubius Health Spa Resort Brădet (peste 7 milioane de euro) ce va fi clasat la 4 stele superior, dar și în amenajarea Lacului Ursu.

Revenind la complexul Danubius, acesta are în componență 3 hoteluri (fost hotel Sovata, Brădet și Făget) unite unite prin pasarele şi tunel spre baza de tratament comună. Împreună, cele trei hoteluri însumează 550 camere duble, așadar 1100 locuri de cazare.

În cadrul discuției a intervenit și dl. Nicu Rădulescu, președintele Organizației Patronale a Turismului Balnear din România, care a făcut o pledoarie pentru turismul balnear, susținând că, citez, ”România va deveni o țară balneară”, și asta pentru că are medici pregătiți, o autoritate care reglementează activitatea în acest domeniu, izvoare unice în Europa, o asociație națională de turism medical etc.

Și prentru a-și susține afirmația a dat câteva exemple de stațiuni balneo climaterice ce s-au revitalizat după investiții, așa cum s-a întâmplat cu Sovata: în stațiunea Tușnad, investitorii au adoptat conceptul Ana Aslan, Băile Felix au fost reorientate către balneoterapie și agrement, iar Voineasa e cunoascută pentru curele de aer.

Și pentru a înțelege mai bine conceptul de cure antistres, organizatorii au adus în cadrul conferinței un colț verde, un colț în care grijile au trebuit abandonate. În afară de mișcare și alimentația ajută la destresare, alimentația propice, cu preparate sănătoase, bio, drept pentru care branch-ul ce a urmat evenimentul a fost unul aparte.

Acum, am eu o curiozitate, cât de popular este turismul pentru destresare în forma în care a fost el descris mai sus? Nu de alta, dar am impresia că românii încă au puternic înrădăcinat în minte conceptele de băi și deplasări pentru tratament, chiar dacă acestea constau, în mare, în hidroterapii și alte proceduri care ajută, într-o oarecare măsură, și la destresare.

Foto: Sorin Rusi, airlinestravel.ro

Total
0
Shares
3 comments
  1. Da, exista ! Clinica “Herghelia” de langa Tg Mures.. Nu o sa iti vina sa,crezi ca esti in Romania, din pdv al modului de trarae a celor ce se duc acolo.. si crede ma sunt din toate categoriile sociale si cu diverse post-afectiuni..O atmosfera de neimaginat, cu zambete, mancare vegetariana, proceduri de tip balneo si mai ales plimbari intr-o natura inca neafectata prea mult de om, fara prea mult TV si celulare….Personalul este totdeauna cu zambetul pe buze, binevoitor si indatoritor.. dar stai.. nu ai cui sa i dai acolo 1 (un) leu sa incerci sa rasplatesti grija fata de tine.. stiu cine o sa citeasca o sa zica , da asta pentru ca majoritatea personalului este adventist si clinica are la origine un ONG adventist.. dar crede ma in cele11 zile cat stai acolo nu ai sa auzi vre o diferentiere sau vre o comparatie sau vre o disputa despre religie…poate conditiile de cazare nu sunt de 5 stele, dar programul individual propus, grija fata de tine, si o stare de bine omniprezenta, ca si personalul medical de exceptie (cu studii in USA !) , astea da, sunt de 5 * +  !!! Da, am fost acolo si am vazut directori de companii importante, oameni care veneau dupa saptamani de lucru cate 12-14 ore pe zi, oameni dupa diverse afectiuni.
    / cu stima/ Nicolae ALDEA

  2. Mulţumesc pentru comentariu! Am navigat puţin pe situl recomandat, dar nu am văzut ca respectivul stabiliment sa se promoveze in jurul conceptului “antistres” sau “destresare”. Da, e adevarat, observ elemente specifice in programele sale.

    După modul in care pun eu problema, intrebarea ar fi urmatoarea: pentru ce merg clientii acolo: proceduri balneo pentru diferite afectiuni, calarie sau vin exact pentru programele ample ce ajuta la destresare? 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Article
sighisoara, turnul cu ceas

Sighișoara, singurul oraș-cetate medieval locuit din Europa de Sud-Est din patrimoniul UNESCO

Next Article

Situri şi aplicaţii mobile pentru afacerile din turism. Ce alegem?

Related Posts
Total
0
Share