Progres la superlativ pe litoralul românesc

Promenada, Navodari

Litoral 2016. Acorduri fine de flex pe tonuri de ciocan, macarale râd în soare, pe turistul român îl cam doare în cur de cât de respectat e de autorități și investitori. El vrea cu orice preț la mare.

Pentru că românul vine la mare și cu soacra și cu cuscra, ca bone pentru copii, autoritățile de pe litoral au decis să dea liber la autorizații de construire pe fiecare metru pătrat de verdeață pentru a suplimenta numărul de camere. Astfel, familiile numeroase se pot bucura împreună de un sejur de poveste și asta nu numai în falsul program Litoralul pentru toți, ci și în plin sezon, când hotelierii ar lua și chiloții de pe ei.

Grill House, Mamaia, constructie

Alături de ei, cei ce își permit să ia masa la restaurant sau la terasă vor ajunge să hulească la scenă deschisă formația angajată pentru animarea atmosferei și asta pentru că ei preferă sunetul suav al sculelor de pe șantier și spațiile verzi mai mici. Ce atâți copaci și verdeață peste tot, praf, parfuri peste tot să fie.

Chiar așa, și în materie de spații verzi, te mâncau și încă te mânâncă câinii prin boscheții decorativi dintre alei, o junglă în buza litoralului ca o pădurice neîngrijită la poalele Muntelui lui Venus. Nehotărâte autoritățile astea.

Deși, conform legii, toate șantierele trebuie mascate de așa natură pentru a nu deranja turiștii, constructorii s-au înțeles cu administratorii de unități de alimentației publică să facă toate lucrările pe față, fără ascunzișuri, pentru a ține la depărtare românii săraci care vin la restaurant cu tot felul de pretenții și amenință personalul cu tot felul de abrevieri, ca ANPC, OTV, Mircea Badea etc. În Mamaia n-ar fi o problemă, clientela în target nu face ochi să vadă obiectivele turistice în șantier, în plină zi. Ea e obișnuită oricum cu ciocănitul (ca să nu facem discriminări, nu contează de ce parte a ciocanului se află) și acordurile de flex din club.

CITEȘTE ȘI: Mamaia

Nici ăia de vin la all-inclusive nu au totul inclus, și aici vorbim de șezlongul care le conferă statutul de all-inclusivist cu stele. Zic asta pentru că autoritățile s-au înțeles de așa natură cu investitorii de pe litoral, încât preferă diversitatea. De investitori, evident. Așa că plajele au fost date pe mâna unora cu experiență în șezut. Pe șezlong, evident. Alți bani, altă distracție, ce atât all-inclusive și plaje administrate de hotelieri?

Ce, crezi că ăștia de își pun cu lopata în farfurie la all-inclusive au scăpat de praful fin de pe șantier? În visurile lor de dinainte de vacanță poate. Cu toate șezlongurile în roatele afacerii investitorii vor cât mai multe stele pe litoral. Și camere pentru străinii ce vin cu soacrele și cuscrele în vacanță, desigur. De ce n-ar construi sub nasul turistului, cât se poate de transparent?

all-inclusive, litoral, navodari, hotel, structura, constructie

Prin câteva stațiuni s-au construit garduri de beton, din bani europeni, pentru a proteja faleze și mai știu eu ce. Sanchi, ce atâta privit în larg, la mare, stând pe bancă? Domnii deputați și senatori, micii baroni întreprinzători au chioșcuri și magazine ce au nevoie de toată atenția turiștilor ăia izgoniți de la terase și restaurante. Unele mai în legalitate decât altele.

Și dacă tot sunt bani europeni, de ce n-ar fi și o alee de promenadă printr-o zonă pustie, cu piatră bătută de-ampulea? Ah, stați așa, în câțiva ani nu o să mai rămână petic de pământ neconstruit. Să aibă agenții economici vad. E ciudat cum într-o zonă plină de boscheți și moloz până mai acum câțiva ani, unde între plajă și strada principală șarpele cu un singur ochi își mai făcea de cap, au început să se dea autorizații de construire. Dar ce plajă frumoasă și liniștită era după ea. Azi, ce-i drept, nu mai mori de foame dacă vii la plajă fără sandvișurilele alea de le șutezi de la all-inclusive. Sunt terase, unele mai legale decât altele, din o sută în o sută de metri pe plaja aia de a fost liniștită și frumoasă.

Promenada, Navodari, faleza
Promenada, Navodari, faleza
Promenada, Navodari, faleza

CITEȘTE ȘI: Năvodari, Năvodari Sat, Mamaia

Acum totul e mai interesant, cum ar spune cei mai plimbați bloggeri de turism de pe la noi. E și mai interesant că în loc să te înțepi numai în scoici, te înțepi și în coji de semințe, parte acum din ecosistemul marin. Nutline chiar încuraja, acum vreo 4 ani de zile, consumul de bomboane agricole la plajă, ditamai bilboardurile străjuiau Bulevardul Mamaia.

Că ce se poate întâmpla? Ce, castele din coji de semințe n-ai mai văzut? Cum crezi că și-au câștigat plajele din Năvodari și Mamaia statutul de cele mai poluate plaje de pe litoral? Nu înțelegi logica? Unde scuipă românașul nostru o sămânță, crește petul. Petul atrage după sine punga de plastic, iar punga de plastic alte resturi. Oamenii de la Let’s do it, Romania! și militarii americani de la Kogălniceanu îți pot spune câte tone de deșeuri au adunat de pe plajele astea. Că, deh, ăia cu șezlongurile sunt ocupați cu agresat turiștii, să scoată banu’. Ăia din Eforie Nord sunt revoltați că amenajarea plajei le-a scăzut încasările, dar cred că râdeau pe sub mustăți când se gândeau că, odată cu triplarea suprafeței plajei, își pot tripla și numărul de sezlonguri.

CITEȘTE ȘI: Litoralul nu e al meu, e al altcuiva

Chiar așa, pula mea, cum ar zice căpitanul Burcea, ăla din Terminus Paradis, nu ăla uns la șefia ANAT, ce mai e prin Vama Veche? Au venit investitorii cu corporatiștii după ei și au futut-o de i-a ieșit autenticitatea pe nas?

CITEȘTE ȘI: Despre ce este Vama Veche până la urmă?

Te-ai rușinat ca o domnișoară de ce-ai auzit? E la modul introspectiv, boss, sumarizează situația jenantă a litoralului prin ochii mei. Vezi dacă nu studiezi stand-up comedy cu Teo?

Articolul ăsta e jumate un pamflet la conținutul quality de pe profit.ro, din secțiunea turism, jumate adevărul gol-goluț, că doar așa e frumos pe litoral, despre starea turismului pe litoralul românesc. Dar vai, în loc să mă concentrez pe frumos, eu îmi dau cu tesla-n coaie! Nu, e o palmă dată autorităților și investitorilor, dar și animalelor cu două picioare care se perindă pe litoral. Nu vă panicați, urmează și un articol pozitiv.

Total
0
Shares
2 comments
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Article

momondo dă un alt sens conceptului de Big Data printr-un studiu despre originile mixte ale oamenilor

Next Article

Week-end cu cei mici la Club Vila Bran

Related Posts
Total
0
Share