Călătorii români sunt dispuși să plătească mai mult pe mesele la restaurant în timpul unei vacanțe

Pe măsură ce mâncarea este un indicator important al calității vieții, banii alocați pentru servitul mesei la restaurant capătă o pondere mai mare în bugetul alocat unei vacanțe. 

Un studiu efectuat de momondo.ro arată că 73% dintre călătorii români sunt dispuși să plătească mai mult pe mesele în oraș în timpul unei vacanțe, față de ieșitul în oraș în localitatea de proveniență. Procentajul este cu atât mai relevant cu cât devansează toate celelalte 21 de naționalități participante la sondaj.

Tendința de a cheltui mai mult pe mâncare și băuturi nu se reflectă la fel de mult și în locuitorii altor țări care au răspuns la chestionar: doar 52% dintre danezi, finlandezi sau ruși ar fi dispuși să lase mai mulți bani în restaurantele din orașele în care călătoresc. Cei care se apropie cel mai mult de obișnuințele călătorilor români din acest punct de vedere sunt respondenții din Columbia sau Mexic, fiecare cu un rezultat de 70%.

Pe 89% dintre români mâncarea locală îi ajută să înțeleagă mai bine cultura locului vizitat

Descoperirea obiceiurilor și particularităților culturale din țările pe care le vizitează se realizează și prin experiențe gastronomice, după părerea celor mai mulți dintre participanții la sondaj. Românii sunt din nou conducători în topul celor care se inspiră în alegerea restaurantelor citind bloguri (19%).

La coada acestui clasament se află călătorii din Austria și Olanda, dintre care doar 4% au afirmat că aleg restaurantele pe care le vizitează în vacanțe citind un blog.

Proximitatea și recenziile, lucrurile de care țin cont românii atunci când aleg un restaurant

Cei mai mulți dintre respondenți își doresc să găsească restaurante bune în apropierea hotelului în care sunt cazați, dar un procent semnificativ (41%) caută locuri atractive în care pot servi prânzul sau cina în aer liber, spre deosebire de participanții italieni la acest studiu (12%).

Un alt factor important în această alegere îl reprezintă recenziile altor clienți sau recomandările personalului hotelier, dar există și o parte a călătorilor români care caută restaurante care acceptă animale de companie sau care au servicii sau atracții pentru copii.

Atunci când nu caută pachete turistice sau, separat, cazare și transport online, românii caută informații despre restaurante și activități, în special de pe mobil, fiind responsabili cu 37% din numărul vizualizărilor asupra conținutului despre România, conform unor statistici Tripadvisor prezentate la ediția din 2016 a eTravel Conference.

CITEȘTE ȘI: Deși adoptă noile tehnologii, clienții doresc interacțiune umană cu brandurile hoteliere și de restaurant

Cât cheltuie românii pe un meniu în vacanță?

Nu în ultimul rând, prețul unui meniu este important în acest proces. Un sfert dintre participanții la studiu cheltuie între 81 și 120 de lei/ persoană pe un meniu în timpul vacanței, iar alți 15% au afirmat că de obicei plătesc între 161 și 320 de lei/ persoană pentru un meniu.

Conform datelor Revolut pentru vara lui 2018, românii au cheltuit în medie 130 euro/persoană la restaurante per vacanță (sejur), o sumă semnificativ mai mică decât majoritatea utilizatorilor Revolut în Europa, dar apropiată de datele furnizate de momondo.ro.

Prețurile studiate de momondo.ro arată că, în România, costul mediu al unui meniu cu trei feluri de mâncare într-un restaurant de nivel mediu pentru o persoană este de 50 lei (locul 57 din 86 de țări analizate). Același top situează pe primele poziții Islanda (210.56 lei), Elveția (209.67 lei) și Norvegia (198.2 lei), iar pe locurile țărilor în care meniurile din restaurante sunt printre cele mai ieftine se regăsesc Indonezia (22.43 lei), India (21.19 lei) și Nepal (18.94 lei).

Pe o poziție interesantă în acest clasament se află Turcia (locul 80), o țară foarte vizitată de români, mai ales în sezonul estival, unde prețul mediu al meniului este de 28.99 lei.

NStudiul a fost realizat pe datele colectate în ianuarie 2019 printr-un sondaj online în rândul a 23.400 de persoane din 22 de țări, dintre care 1006 români cu vârste cuprinse între 18 și 65 de ani. Statistica prețurilor medii din restaurante a fost preluată de pe numbeo.com pe 15.04.2019, iar valorile pot suferi modificări.

Total
0
Shares
2 comments
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Article

travellerinromania.com, platforma cu peste 100.000 de obiective turistice din România

Next Article

Mamaia și Vama Veche, cele mai aglomerate stațiuni de pe litoralul românesc în perioada vacanței de Paște și 1 mai

Related Posts
Total
0
Share