Scurtă vizită pe Promenada Lacul Morii

Promenada Lacul Morii

Cum am crescut în Cartierul Crângași, unde parcul mi-a fost loc de joacă și de pescuit păienjeni de pământ cu smoală, iar lacul mi-a fost piscină în verile toride, în weekend, în prima zi de Paște, am zis să mă reconectez cu locurile aceastea. Așadar, am făcut o scurtă escapadă prin Parcul Crângași, ocazie cu care am urcat și pe digul lacului pentru a vedea și eu minunea despre care vorbește lumea, promenada ce se întinde de la Barajul Ciurel până la Insula Lacul Morii.

Schimbările sunt mai mult decât vizibile și lasă loc de mai bine, cred că e primul facelift cu ecou pe care îl cunoaște digul de când mă știu eu.

Promenada Lacul Morii, aprilie 2022

S-a renunțat la fâșia de spatiu verde dintre malul ridicat al lacului și aleea pietonală și s-a asfaltat întreaga suprafață superioară a digului. Măcar acum nu îți mai rupi picioarele între dalele de beton sau denivelări. Pe alocuri au fost ridicate pergole, pe care, înțeleg, că se vor cățăra plante decorative. Rămâne de văzut dacă până la începutul luniii mai, când e estimat să se încheie lucrările, vor apărea și plantele, probabil în ghivece.

CITEȘTE ȘI: Pe când culoare verzi și-n București?

Scările de acces dinspre Parcul Crângași sunt prevăzute cu rampe de acces pentru persoanele ce se deplasează în cărucioare cu rotile, lucru ce pune promenada pe harta accesibilității, rămâne de văzut cum vor percepe oamenii în cauză această facilitate – efortul e dublu pentru aceștia, unde mai pui că, din cauza dispunerii în diagonală pe segmentele de trepte, va fi o adevărată aventură în a ocoli pe cei ce urcă în linie dreaptă (în zilele aglomerate, e drept).

Curios să văd dacă nu cumva rampele vor fi de ajutor și bicicliștilor (eu, unul, sunt pro-bicicletă prin oraș), aflu că în proiectul inițial (fișier .pdf) nu este prevăzută o pistă de bicicletă pe promenadă, ci doar una de alergare, care ar trebui să facă joncțiunea cu cei 100 de m de pistă de alergare de până în drumul de acces pe insulă, din partea de nord. Nu-mi mai aduc aminte a cui a fost inițiativa asta, probabil Primăria Chiajna, am trecut pe acolo într-o noapte friguroasă de pe la finalul lui 2020.

Dintr-un articol Click!, aflu că, de fapt, pista de biciclete va fi pe lângă dig, pe exterior, și că pentru asta e deschis un concurs de idei într-un proiect separat. Cool, așa scăpăm de șerpăria dintre parc și dig și din lungul restului digului. Singura zonă problematică e cea dinspre Platforma Industrială Grantmetal și Cartierul Giulești, până la drumul de acces spre insulă. Moloz, câini vagabonzi și oameni fără adăpost aciuați în clădiri dezafectate, cam așa s-ar descrie această porțiune. Rămâne de văzut cum vor decurge lucrurile. De asemenea, cam tot perimetrul lacului ar trebui să aibă parte de aceeași amenajare pentru a facilita agrementul peste tot în jurul lui. Dintr-o declarație a primarului am înțeles că pe terenurile din zona de nord a lacului intenționează să facă o pădure urbană, dar pentru asta are nevoie și de sprijinul Primăriei Chiajna.

CITEȘTE ȘI: București lacustru: turul lacurilor bucureștene pe bicicletă

Pe parcursul promenadei sunt câteva tribune, așa-numitele zone de relaxare, unde te poți imagina pe scările din Piazza di Spagna din Roma, dar privind peste luciul de apă al lacului, nu la jeturile ce țâșnesc din Fontana della Barcaccia, sau, de ce nu, la spectacolul aviatic de la următoarele ediții de Aeronautic Show.

Cel puțin, apusul peste lac e subiect major de Instagram pentru cei ce ajung pe dig.

Insula Lacul Morii va fi și ea reamenajată, urmând ca acolo să fie organizate câteva zone ce vor satisface câteva nevoi de agrement: plajă, activități în aer liber, spațiu de concerte, închirieri echipament acvatic etc. Se pare că locul va fi folosit pentru ce visa lumea încă de pe acum 10-15 ani. Prin 2007 au concertat aici trupe de pe lista mea de artiști favoriți (pe care nu am avut ocazia să-i aud decât vag, de la distanță, căci nu m-am organizat din timp).

Din punct de vedere al deplasării pe bicicletă (de plăcere sau pentru commuting) cu ce zonă ai vedea tu conectată această promenadă și, mai ales, cum? Ai vedea zona ca pe o cameră de agrement pe un traseu mai complex?

Total
0
Shares
1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Article
Incarcator de retea si acumulator extern Anker

Gadgeturi utile în vacanțe și ieșiri de weekend: acumulator extern și încărcător de rețea Anker

Next Article
Magic Place Aqua Park Crangasi

Zile însorite cu mare bălăceală la Magic Place Aqua Park Crângași

Related Posts
Total
0
Share