Lapți și icre cu pudră de alge, tochitură de porc cu midii și plăcintă dobrogeană cu brânzeturi maturate și fructe confiate sunt doar câteva dintre preparatele ce așteaptă să fie descoperite și savurate în cadrul târg-festivalului Vinuri și bucate dobrogene.
În weekend-ul 18-20 octombrie, cu impresii încă vii despre mâncărurile de pe litoral, voi continua explorarea gastronomică a României un pic mai departe, în inima Dobrogei, la Tulcea, o destinație pe care OMD Municipiul Tulcea dorește să o facă mai mult decât o destinație de tranzit spre și dinspre Delta Dunării. Și ce ocazie mai bună, dacă nu un târg-festival gastronomic?
Culmea este că tot gastronomic am luat contact și eu prima dată cu Tulcea, fiind vorba de o oprire de potolit foamea în drum spre București din … Delta Dunării, Dunavățu de Jos :). Păi, nu au dreptate cei de la OMD Municipiul Tulcea că orașul merită mai mult de atât?
Târg-festivalul Vinuri și bucate dobrogene
Evenimentul va avea loc la Restaurantul la Liman de pe Faleza Tulcea și va pune pe masă oaspeților sute de produse locale.
Deschiderea evenimentului, vineri 18 octombrie, se va face cu o cină festivă pregătită Chef Ileana Braniște, unde meniul va încânta atât vizual, cât și gustativ un public mai restrâns cu lapți și icre cu pudră de alge, șuberek, supă groasă & aromată de raci, sărmăluțe de berbecuț cu tomate coapte și vânătă confiată, tochitură de porc cu midii și plăcintă dobrogeană cu brânzeturi maturate și fructe confiate. Vinuri de la cramele Histria, Rasova, Domeniul Bogdan și Via Viticola Sarica Niculițel le vor sta alături pentru a le da un plus de savoare.
Amfitrionii Cosmin Dragomir și Cezar Ioan, inițiatori ai demersurilor care au condus la instaurarea prin lege a unei Zile naționale pentru gastronomia și vinurile din România și organizatori ai Congresului regional de gastronomie dobrogeană, vor anima seara și vor crea atmosfera necesară pentru degustare, probabil cu povești despre vinuri și bucate.
Din comunicatul de presă:
Seria de evenimente gratuite debutează sâmbătă, de la ora 12:00, pe terasa închisă a restaurantului, unde tulcenii sunt așteptați cu sute de produse dobrogene. Printre expozanți se numără Mos Iosif, Brânza TU!, Doza de Fresh (sucuri naturale), Moara Veche (băcănie), Țăranii Dobrogeni (băcănie).
Muzeul sarmalelor și colecții gastronomice dedicate peștelui și lactatelor
În același spațiu expozițional vor putea fi admirate parte din colecții GastroArt: zeci de ambalaje de lactate și cutii de brânză, etichete de conserve de pește sau cutii de caviar și alte exponate, unele cu o vechime de peste 100 de ani. Tot acolo publicul poate vedea parte din exponatele viitorului Muzeu al Sarmalelor: borcane, conserve, ambalaje de sarmale, cărți, obiecte promoționale, reclame și timbre cu și despre sarmale din zeci de țări de pe patru continente plus alte surprize.
Congresul Regional de Gastronomie și Vin
În paralel cu evenimentul gastronomic, sâmbătă, 19 octombrie, au loc dezbaterile din cadrul Congresului Regional de Gastronomie și Vin, în cadrul cărora vei putea afla despre cum vede OMD Municipiul Tulcea turismul sustenabil și în extrasezon, te vei putea familiariza cu vinurile danubiano-pontice și cu gastronomia locală.
Duminică, 20 octombrie, vei putea participa chiar la workshop-uri gastronomice sau de degustare.
Găsești programul complet aici.
În contextul dezbaterii adresate cititorilor, am făcut o colecție dedicată evenimentului în aplicația Tu și Tulcea, în care am adunat locurile menționate în comunicatul de presă, puncte de interes, articole despre OMD Municipiul Tulcea ș.a.m.d. Poți urmări punctele de interes din colecție pentru a fi la curent cu evenimentele similare.
Actualizare din 2 noiembrie 2024: regăsești mai jos lista articolelor scrise cu ocazia info trip-ului Vinuri și bucate dobrogene:
- Tu și Tulcea, mai mult decât un preambul pentru experiențele din Delta Dunării
- Vinuri și bucate cu personalitate, o incursiune fastuoasă în gastronomia dobrogeană
- La pas prin fostele mahalale ale Tulcei: mahalaua turcească și un colț de mahala grecească
- Excursie în Delta Dunării, la Muzeul Ivan Patzaichin din Mila 23