Pe noi când ne lovește dorul de mare, ne planificăm din scurt ieșirea, ne suim în mașină și mergem fie cu cortul, fie la hotel. Bine, de fapt, alergăm după băi de soare să combatem niște carențe de vitamina D, iar combinația cu aerosoli marini e de preferat.
Acum o săptămână am testat în familie standarde de mii de stele, dar și standarde de 4 stele la Hotel Sulina International Mamaia.
Dacă sezonul estival nu este pentru tine, poți testa hotelul în extrasezon, căci marea este la fel de frumoasă și toamna și primăvara, unde mai pui că tarifele sunt mai avantajoase și poți alege pachete speciale de week-end break, week-end romantic, pentru familii sau pentru aniversarea zilelor de naștere, toate în regim de demipensiune. Gratuit poți participa la tururi de oraș cu colega Diana Slav sau poți intra la parcul de aventură Paradis Land sau te poți bucura și de alte atracții ale litoralului.
Hotel Sulina International Mamaia
Constanța, Mamaia
Cod Poștal 900001
România
Tel.: 004 0341 180 045
Website: www.hotelsulinamamaia.ro
Email: contact@hotelsulinamamaia.ro
Coordonate: 44.227206, 28.628156
Hotelul
Parese că progresul la superlativ de care vă vorbeam anul trecut a ascuns și inițiative lăudabile, precum renovarea hotelurilor populare înainte de anii ’90. Nici Hotel Sulina International din Mamaia nu a făcut excepție de la regulă, în primăvara lui 2016 fiind complet renovat și adus la standarde de 4 stele, ca și dotări și servicii, păstrând aceleași standarde și în camerele mai puțin spațioase.
Dacă alte hoteluri vechi s-au rebrănduit odată cu renovarea, noii proprietari ai hotelului Sulina au decis să nu se rupă total de trecut și să păstreze numele vechi, asociind brandului standarde ridicate atât în finisajele rezultate din renovare, cât și în prestarea serviciilor.
Hotelul e aproape de oraș (zona fântânii arteziene Nufărul și pasarela ce intră în mare), lucru ce poate fi un avantaj pentru cei ce călătoresc inclusiv în interes de afaceri și trebuie să se deplaseze acolo. Este deservit de o parcare măricică, iar dacă ai noroc poți parca fix în fața hotelului, lângă intrare, cum am făcut și noi.
După fațadele casetate cu balcoane ale hotelului se găsesc 136 de camere și 10 apartamente, spațiile interioare fiind decorate într-un stil clasic, judecând inclusiv după mobilier tind să cred că ceva baroc modern simplist, pereții fiind mascați parțial de panouri de lemn vopsite în alb, cu simetrii și forme minimaliste.
Nu mă crede pe cuvânt, că nu mă pricep la design interior, dar mie asta îmi seamănă, hai, poate și un pic de stil victorian sau poate rococo, dacă tot vrei să te scandalizez. Evident, mă poți combate în comentarii.
Nu îți pot spune nimic despre ce se întâmplă dacă ajungi înainte de ora de check-in, noi ajungând mult peste ora 16.00. Îți pot spune doar că am fost sunați de cineva de la recepție pentru a confirma că într-adevăr ajungem.
Camera
Noi am avut o cameră dublă superioară, spațioasă, deservită de un balcon spre Hotel Doina, dotată cu frigider, dulap, seif, aparat de aer condiționat, masă cu scaun și masă de toaletă cu oglindă (budoar).
Între pat și perete am avut loc și de pătuțul copilului, între patul dublu și pătuț rămânând suficient loc de trecere. Apropos de pătuț, dacă vrei să faci loc în bagaj, îl poți cere de la hotel contra sumei de 6 euro pe noapte.
Așa cum probabil ai intuit deja, în camerele mai puțin generoase spațiul dintre pat și perete nu este la fel de generos. Dar sincer, nu văd unde e problema, dacă ai să cauți hoteluri de 4 stele în zona de litoral a Spaniei, ai să găsești și acolo camere mai puțin spațioase. Și ca să nu crezi că vorbesc aiurea, îți spun că am stat într-o asemenea cameră în Palma de Mallorca, la Barcelo Oriental Playa de Palma. Și tind să cred că cine rezervă camere la Hotel Sulina International, rezervă în cunoștință de cauză.
Camerele sunt deservite de o baie mică, dar curată. Design-ul e aliniat cu al camerei, predomină albul pe pereți și pe obiectele de mobilier și un crem fad pe jos și parțial pe pereți (culoarea faianței).
Dușul e separat de restul băii de un paravan de sticlă transparentă cu ușă. Bateriile de la chiuvetă și duș te duc cu gândul câțiva zeci de ani în trecut, la perioada industrială.
Dacă ești amatorul dușurilor lungi, află că va trebui să te dușezi mai repede, căci mica cădiță se va umple de apă repede, iar scurgerea nu face față. Noi ne-am descurcat exemplar, fără să inundăm baia sau camera, cum am citit că s-a întâmplat altor turiști.
Tind să cred că ține și de educația fiecăruia. Noi suntem responsabili cu resursele și nu irosim apa aiurea, inclusiv acasă, adică dăm drumul dușului, ne udăm din cap până în picioare, îl oprim, ne săpunim, ne șamponăm, îl pornim să ne clătim și gata. Plus de asta, treaba asta pare să fie o problemă pentru mai multe hoteluri de pe litoral, căci sistemul de drenaj n-a fost gândit să preia inclusiv nisipul pe care îl cară turiștii pe picioare de la plajă. Deci încă o dată, educația.
Restaurantul
Restaurantul Aqua e poziționat la parter, spre estul clădirii, terasa acestuia având deschidere spre fântâna arteziană monument istoric Nufărul și către promenadă și plajă.
Există mese inclusiv în interior, unde se găsește și bufetul pentru mic-dejun, inclus în pachetul de cazare. Micul-dejun este standard, fără preparate speciale, și îi împacă pe mâncătorii de omletă, ouă ochiuri, cârnați prăjiți, mezeluri și branzeturi. În plin sezon estival, pepenele nu lipsește de la deserturi. De asemenea, cei doritori pot servi ceaiuri sau cafea.
Am văzut că lumea se plânge de faptul că stă la coadă la verificarea pentru accesul în restaurant pentru mic-dejun din cauză că cineva caută numele în niște tabele. N-a fost cazul pentru noi. Om bun, același lucru se întâmplă și la hoteluri de 5 stele, cum ar fi Marriott-ul din Cochin, Kerala, unde o noapte de cazare e de 3, 4 ori mai scumpă ca aici. Îți spun ce-am văzut și experimentat cu ochii mei, căci nu înțeleg de unde nevoia de atâta perfecțiune. Ah, ca să nu mai vorbesc de purtatul unei eventuale brățări de control, care să indice personalului ce fel de pachet ai. Discriminare, marcare, necuratul și altele pe tema asta.
Cu excepția micului-dejun ce se servește în regim de bufet suedez, restaurantul funcționează à la carte și pentru prânz se deschide la ora 12.30. În două zile cât am stat la hotel, am luat doar o dată masa aici, la prânz. O ciorbiță de pui cu tăiței, un șnițel cu piure și o salată de varză, o porție de spaghete cu fructe de mare, o Cola la doză și o bere nefiltrată au făcut 93 de lei.
Apropos de Cola, e unul din puținele locuri din zona asta de litoral unde poți găsi așa-ceva, în rest am observat că cei de la Pepsi au fost destul de agresivi, majoritatea restaurantelor comercializând numai Pepsi. Da, știu, total irelevant detaliul, dar poate contează pentru cineva care vrea să-și crească glicemia rapid.
Ciorbița de pui cu tăiței a fost delicioasă și cred că prezența ei în meniu vizează copiii, asta așa ca părere personală. Nu de alta, dar e cea mai ușor acceptată de pitici. Și că tot am adus vorba de pitici, evident, aceștia pot sta la masă în scăunelele dedicate. Acum, după cum îți e norocul, dacă e aglomerat și copii prea mulți, s-ar putea să fii nevoit să-ți ții copilul în brațe sau pe scaun, lângă tine.
Apropos de familiile cu copii care se cazează la hotel, am înțeles că pe viitor vor avea un colț special în restaurant, unde vor putea încălzi sau semi-prepara mâncărurile speciale ale acestora.
Spaghetele cu fructe de mare au fost bine-venite și gustoase, aromate așa cum îți imaginezi orice mâncare cu fructe de mare, și au mers numai bine cu berea nefiltrată.
Comenzile sunt luate pe cale electronică, de pe tablete Samsung, iar plățile se pot face inclusiv cu cardul.
Terasa restaurantului e acoperită de copertină în timpul zilei, copertină ce e ridicată seara, în zilele frumoase.
Seara, cei prezenți pe terasă, sunt spectatorii unui show muzical, în special muzică grecească. Eu am sesizat inclusiv acorduri orientale ce te duc cu gândul la piesele lui Grigore Kiazim (e posibil să îți sune un clopoțel dacă ai crescut cu muzica părinților).
Activități diverse
Imediat lângă terasa restaurantului există un loc de joacă pentru copii în aer liber, destul de mare. Dotarea lui lasă loc pentru îmbunătățiri, dar asta nu înseamnă că trebuie să îți ții copilul departe de el.
Pe viitor e în plan o zonă de entertainment pentru copii, cu animator și activități diverse.
Până atunci, în după-amiaza fiecărei zile, copiii se pot zbănțui în castelul gonflabil de la intrarea pe plajă, contra cost – 15 lei pentru 20 de minute.
Sulina White Beach
Adulții dar și copiii mai au la dispoziție plaja situată la 50 m de hotel, Sulina White Beach. Din păcate, plaja nu e administrată de hotel, proprietarii hotelului făcând o înțelegere cu cei ce administrează în prezent plaja pentru tarife preferențiale pentru clienții hotelului în ceea ce privește închirierea șezlongurilor.
Astfel, dacă nu ești cazat la hotel, vei plăti 25 lei pentru șezlong, iar în calitate de client al hotelului doar 20 lei. Pe viitor e posibil ca plaja să treacă în administrarea hotelului.
În materie de prețuri la barul de pe plajă, nu îți pot spune decât că vei plăti 6 lei pentru o Coca-Cola la 0.5 l și 6 lei pentru o bere la draught.
În rest, nu îți rămâne decât să iei la pas Mamaia sau să vizitezi atracțiile din apropiere.
Pe final, îți spun că noi ne-am simțit bine două zile aici, așa că nu mă sfiesc să-ți recomand și ție să testezi serviciile hotelului. Evident, orice are un preț în plin sezon estival. 😉