Peştera Valea Cetăţii

Peștera Valea Cetății
Pestera Valea Cetatii, Pestera Fundata

Info: Sinaia, In Sinaia Pestera Valea Cetatii, Wikipedia Pestera Valea Cetatii, Twitter Pestera Valea Cetatii, Facebook Pestera Valea Cetatii, Flickr Pestera Valea Cetatii, Youtube
Deşi se află în propierea celui mai frecventat culoar montan, turistic vorbind, Peştera Valea Cetăţii sau Peştera Fundata, parte din Rezervaţia Naturală Valea Cetăţii din masivul Postăvaru, se remarcă prin felul în care este pusă în valoare şi nu neapărat prin notorietatea zonei.

Peştera a fost descoperită la sfârșitul anilor ’40, în urma unei explozii hidraulice, care, de altfel, a şi inundat Valea Fundata la vremea respectivă, şi a fost cartografiată în anii ’50 și ’80. Publicului a fost deschisă abia în anul 2010, după ce a fost amenajată de către firma S.C. EMS Cave S.R.L. la cele mai înalte standarde din Europa de Sud-Est.

Vorbind de standardele amenajării peşterii, intrarea în peşteră este pavată cu plăci din fibră de sticlă ce permit dezvoltarea biodiversităţii, ca un sac de pânză ce permite convieţuirea acarienilor, iar iluminarea peşterii se face pe bază de LED-uri ecologice.

pestera, intrare, carst, Rasnov, Valea Cetatii, Fundata

Indiferent unde ţi-ai petrece vacanţa de peste an sau week-end-ul prelungit de 1 mai pe Valea Prahovei, fie că e vorba de Sinaia, Buşteni, Azuga sau Predeal, merită să dai o fugă până la peşteră, cu posibilitatea de a pune pe lista obiectivelor Râşnov şi Cetatea Țărănească Râşnov, ambele pe traseul spre peşteră, la distanţă de 1.5, respectiv 3 km, Râşnov fiind cea mai aproape localitate unde se poate găsi cazare.

Dacă eşti norocos şi te informezi din timp, poţi avea şansa de a participa la un concert de peşteră, lucru ce remarcă obiectivul între celelalte obiective din zonă, după cum spuneam la începutul articolului. Sala Mare sau Catedrala cum este denumită ţine loc de scenă pentru instrumentiştii Filarmonicii din Braşov.

pestera, Fundata, Valea Cetatii, Catedrala

Dacă eşti pasionat doar de vizitarea peşterii, aşteaptă-te la un tur ghidat al peşterii de aproximativ 30 minute, plus alte 20 de minute pe care trebuie să le faci pe jos prin Valea Fundata pentru a ajunge la peşteră, cu plecare din parcarea amenajată lângă şoseaua ce leagă Râşnovul de Poiana Braşov.

Tururile ghidate se fac din 30 în 30 de minute, iar taxa de acces este de 15 RON pentru turul ghidat şi 40 RON pentru acces la concerte + tur ghidat.

stalagmite, pestera, carst, Valea Cetatii, Pestera Fundata

În peşteră vei putea vedea formaţiuni carstice clasice (stalacmite, stalactite, coloane, perle de peșteră), dar şi decoruri ce sunt făcute de mâna omului contemporan în podeaua de calcar, cum este “calul alb”.

pestera, carst, Valea Cetatii, Pestera Fundata

Cele mai reprezentative formaţiuni ale peşterii sunt Felinarul şi Cascada de Piatră.

carst, coloana, stalacmita, stalactita, pestera

Ghidul care te va însoţi în peşteră îţi va oferi 1 minut de întuneric total, timp în care poţi auzi glasul subteranului, ecouri ale picăturilor de apă ce se preling pe stalactite şi îţi îngheaţă sângele în vene, când ele nu fac decât să modeleze peştera şi să o readucă la viaţă. Dacă ai o imaginaţie suficient de alimentată de basme, cu siguranţă îţi va fi teamă că dintr-un cotlon, de undeva, poate apărea oricând Şolomâţ. Sau vreo armată de morni.

În cazul în care eşti pasionat de speoturism şi ai echipamentul necesar, tot însoţit de ghid poţi vizita galeria superioară ce avea deschidere în Valea Dracului, deschidere închisă acum artificial pentru a bloca intrarea celor neavizaţi în acest paradis subteran.

~~~ Informații utile ~~~

Program de vizitare

Luni – Duminică

Aprilie – Iunie: 10.00 – 19.00
Iulie – Septembrie: 10.00 – 20.00
Octombrie – Martie: 10.00 – 20.00

Acces auto

DN 1E Brașov – Poiana Brașov – Râșnov, urmând Valea Cetății, până la confluența cu Valea Fundata

Total
0
Shares
2 comments
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Article

Nu ești singur sub duș

Next Article

Plătește cursa cu taxiul direct din aplicația Star Taxi

Related Posts
Total
0
Share