5 aplicații mobile de instalat înainte de a pleca la drum prin România

aplicatii mobile, auto, romania

La fel ca și mine cu siguranță și voi folosiți un smartphone, indiferent că o faceți când călătoriți în țară sau în afară. Și nu ne-ar fi suficient de util, dacă nu am avea instalate aplicații dedicate pasiunii pe care o împărtășim.

Cum în ultimii ani am tot urmărit piața dedicată aplicațiilor mobile de călătorii, prin intermediul blogului turism20.ro, sunt în măsură să fac câteva recomandări pentru călătorii digitali prin România. Da, ați mai citit și alte articole despre acest subiect, dar țin să menționez faptul că acest articol vizează aplicații mobile dezvoltate de dezvoltatori sau startup-uri din România.

Pentru că sunt aplicații ce vizează anumite etape sau aspecte ale călătoriei le-am grupat astfel, pentru a vă fi mai ușor în a urmări articolul și a vă alege aplicațiile de prim interes pentru voi.

  • Aplicații mobile pentru organizarea transportului
  • Aplicații mobile pentru rezervarea locurilor de cazare
  • Aplicații mobile pentru recomandări de obiective și alte puncte de interes
  • Aplicații mobile pentru recomandări evenimente
  • Aplicații mobile pentru căutat restaurante sau food delivery

Astăzi voi încerca câteva recomandări de aplicații auto ce pot fi utile în organizarea și desfășurarea transportului, urmând ca în zilele ce urmează să acopăr și celelalte arii de interes, precum cazare, obiective turistice, evenimente și restaurante.

Aplicații mobile pentru organizarea transportului

În România, principalele modalități de deplasare sunt cu mașina personală, cu trenul sau cu autocarul sau cu mijloacele de transport în comun în interiorul orașelor.

În materie de road trip-uri cu mașina personală, trebuie să fiți conectați la mai tot ce înseamnă servicii auto, pentru că nu știți când aveți nevoie de un service, o spălătorie, o parcare etc. Nu am să includ aici aplicațiile cu hărți, nu cunosc niciuna dezvoltată de vreo echipă de români, dar tind să cred că mulți dintre voi folosesc fără vreo recomandare Google Maps sau alte aplicații similare.

Auto.ro (Android | iOS)

Una dintre aplicațiile care vă pot scoate din impas când plecați cu mașina la drum este aplicația auto.ro, care pe lângă anunțuri și alte informații din lumea auto pune la dispoziția șoferilor facilitați de plată a amenzilor, rovinietei, RCA-ului, precum și a parcării în peste 20 de orașe din țară sau a asistenței rutiere sau asigurării de călătorie. De asemenea, în funcție de poziția curentă a utilizatorului, aplicația afișează locații auto dintr-o arie dată ca benzinării, service-uri auto sau spălătorii.

SMS Parking Romania (Android | iOS)

Dacă ajungeți în unul din următoarele orașe: Arad, Bacău, Baia-Mare, Bistrița, Brașov, Cluj-Napoca, Oradea, Pitești, Ploiești, Reghin, Satu-Mare, Sighișoara, Sighetul Marmației, Turda, Târgu Mureș și Timișoara, aplicația SMS Parking România vă va fi de ajutor în plata parcării pentru parcările pentru care plata se poate face și prin SMS. Aplicația vă va indica dacă vă aflați într-o astfel de parcare. De asemenea, din aceeași aplicație se poate plăti taxa de pod de la Fetești – Cernavodă și amenzile de circulație.

În mod normal aș mai fi completat cu o aplicație de urmărit prețul carburanților, dar cum aplicațiile pe care le cunosc eu nu sunt la zi, nu pot decât să vă recomand aplicațiile benzinăriilor consacrate.

În ceea ce privește călătoritul cu trenul pe teritoriul României, nu vă rămâne decât să verificați mersul trenurilor pentru operatorii feroviari cu care călătoriți. Aplicațiile existente, cel puțin pentru mersul trenurilor CFR Călători, s-ar putea să nu mai fie la zi, având în vedere că CFR-ul nu mai permite parsarea datelor. Cât despre operatorii feroviari privați, din ce știu eu doar unul are o aplicație mobilă de mersul trenurilor și aceea făcută de un dezvoltator independent.

Info Autogări (Android)

În privința deplasării cu autocarul prin țară, nu vă rămâne decât să apelați la aplicația celor de la autogari.ro. Aplicația permite căutări de curse de autocar în principalele orașe din țară, afișând data, ora și locul de plecare, precum și tariful. Din păcate, nu se pot achiziționa încă bilete din aplicație.

Odată ajunși la destinație va trebui să vă deplasați în interiorul orașelor, fie cu transportul în comun, fie cu taxiul.

Transport Urban (Android | iOS | Windows Phone)

Transport Urban vă va fi de folos dacă ajungeți în unul din orașele
Alba-Iulia, Brașov, București, Cluj, Constanța, Craiova, Iași, Oradea, Ploiești, Sibiu sau Timișoara. Acolo unde plata călătoriei se poate face prin SMS, aplicația vă va facilita acest lucru.

CITEȘTE ȘI: Transport Urban, aplicaţie Android pentru orientarea pe traseele RATB şi Metrorex

Star Taxi (Android | iOS | Windows Phone)

Dacă nu sunteți fanii transportului în comun, puteți apela la agregatorul Star Taxi, cu mașini disponibile în București, Brașov, Timișoara, Cluj sau Constanța. Aplicația vă localizează și, la plasarea comenzii, vă identifică cel mai apropiat taxi pe care îl puteți accepta sau refuza, în funcție de ratingul și dotările afișate de aplicație. Dacă nu vreți să vă complicați cu bani cash, puteți să optați pentru plata cu cardul direct din aplicație, pentru asta fiind necesar ca înainte de plasarea comenzii să vă completați datele cardului în aplicație.

CITEȘTE ȘI: Un nou star printre aplicaţiile de comandă taxi. StarTaxi

Evident, aveți oricând posibilitatea de a alege un operator taxi din orașul pe care îl vizitați.

Acestea ar fi câteva aplicații care consider eu că v-ar face călătoriile cu mașina prin România mai ușoare.

Voi ce aplicații din cele amintite mai sus folosiți frecvent când călătoriți și ce anume v-a determinat să le folosiți?

Foto: Cheon Fong Liew, Garmin-Asus A10 GPS Android smartphone review via Flickr, Creative Commons Attribution

Total
0
Shares
1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Article

Ce artificii de marketing mai fac agențiile de turism pentru a atrage vizitatori pe siturile de agenție în perioada târgului de turism

Next Article
aplicatii mobile, cazare, cazare Romania, aplicatii cazare romania

5 aplicații mobile pentru rezervarea locurilor de cazare în România

Related Posts
Total
0
Share