Două lucruri bune (dar nu prea) pe care le-am văzut pe litoral

umbrele, plaja, navodari, mamaia nord

Așa cum vă anunțam la sfârșitul articolului despre progresul la superlativ, cu ghilimelele de rigoare, pe litoralul românesc sunt și lucruri bune (dar nu prea), cum ar fi aleea de promenadă din Mamaia și cea dintre Mamaia Nord și Năvodari.

Promenada din Mamaia

atractii-turistice-Mamaia-Navodari (21)

Aleea de promenadă ce străbate stațiunea Mamaia a fost modernizată. Eu anul ăsta am vazut-o așa, nu știu când au fost demarate lucrările exact. Dar e de remarcat faptul că a fost gândită de așa natură să fie împărțită și de pietoni, și de șoferi și de bicicliști.

Minerva zâmbește satisfăcută

atractii-turistice-Mamaia-Navodari (19)

Pietonilor le sunt dedicate trotuarele ce mărginesc calea de acces din lungul plajelor, cale pe care s-a găsit loc și pentru parcări în spic și pentru piste de biciclete. Pe alocuri se pot vedea și rasteluri de biciclete.

atractii-turistice-Mamaia-Navodari (24)

Pistele de biciclete sunt delimitate de parcările în spic de bile de piatră ce nu permit nici accesul mașinilor printre ele, nici nu pot fi încălcate. Pistele sunt delimitate față de trotuarul pietonal de niște borduri joase.

Un alt lucru bun sunt parcările la botul calului, evident, contra cost și parcările supraetajate de pe Bulevardul Mamaia.

atractii-turistice-Mamaia-Navodari (23)

De ce Neptun face spume și Jupiter aruncă cu fulgere în mare?

De ce sunt nepotrivite pistele de biciclete aici? Pentru că românii nu au încă o cultură a bicicletei bine conturată și cred că li se cuvine să meargă peste tot. Am văzut cum pista era luată de trotuar, iar oamenii abia se sinchiseau să se dea la o parte când auzeau scârțâit de saboți sau sonerii de bicicletă.

Ironia face ca pistele să fie declarate ilegale și nepotrivite pentru stațiunea Mamaia chiar de către autorități, în condițiile în care am observat că chiar sunt folosite de bicicliști. Rămâne de văzut dacă în plin sezon vor fi cu adevărat de parcurs.

Ideea pistelor de biciclete în lungul plajelor nu e ceva ce i-a trăznit pe edilii constănțeni peste noapte. Le puteți vedea în toate țările cu o cultură puternică a bicicletei ce au deschidere la litoral.

Piste de biciclete sunt și pe Bulevardul Mamaia, cu rasteluri din loc în loc.

CITEȘTE ȘI: Tururi şi activităţi pentru #relaxaresivitalitate în sudul litoralului românesc

Promenada dintre Mamaia Nord și Năvodari

atractii-turistice-Mamaia-Navodari (7)

Ei bine, ăsta e un subiect delicat cu multe aspecte.

Minerva zâmbește satisfăcută

Personal consider că ar fi fost bine-venită în condițiile în care zona era deja stabilă din punct de vedere al dezvoltării imobiliare. Cine știe, poate pe termen lung aleea de promenadă chiar va fi benefică în ceea ce privește activitățile în aer liber, turiștii antrenându-se în plimbări pe jos de-a lungul plajei sau în plimbări cu bicicleta.

atractii-turistice-Mamaia-Navodari (17)
atractii-turistice-Mamaia-Navodari (5)
atractii-turistice-Mamaia-Navodari (3)
atractii-turistice-Mamaia-Navodari (8)
atractii-turistice-Mamaia-Navodari (18)

De ce Neptun face spume și Jupiter aruncă cu fulgere în mare?

atractii-turistice-Mamaia-Navodari (11)

În prezent, ceea ce odată era o zonă plină de arbuști specifici litoralului + o mlaștină este parcelată între rechinii imobiliari care construiesc de zor, în plin sezon, blocuri, vile și mai știu eu ce.

Acum, vă place sau nu, va trebui să vă obișnuiți cu ideea. Poate la următoarele alegeri chiar ieșim în număr semnificativ la vot pentru a stârpii corupții din administrații. Între timp, un pic de atitudine împotriva dezastrelor și corupției ar putea îndrepta ce se mai poate îndrepta. Aveți în articolul de mai jos câteva instrumente ce vă pot ajuta.

CITEȘTE ȘI: Fii un călător responsabil, reclamă autorităților neregulile pe care le întâlnești în călătoriile tale

Cu siguranță v-ați dat seama că primul afectat a fost ecosistemul și odată cu el biodiversitatea. Cu câțiva ani în urmă, când am scris prima dată despre Năvodari, îmi imaginam în păduricea de arbuști spații amenajate pentru recreere și relaxare și zonă de grătare. Bine că nu am fost vreun influent, că mi-ar fi sărit lumea în cap că așa ceva va strica echilibrul ecosistemului, că speciile de păsăret s-ar speria și-ar dispărea din zonă sau definitiv. Oamenii din zonă și aiurea au dormit liniștiți, autoritățile corupte au avut grijă de asta în cel mai mic detaliu.

atractii-turistice-Mamaia-Navodari (14)

Dacă zona ar fi fost păstrată verde, fără construcții, și s-ar fi pus în evidență cadrul natural, s-ar fi putut implementa o promenadă, dar sub formă de căi de acces din lemn, nu cu mult deasupra solului, pentru a permite libera circulație a biodiversității cu picioare spre și dinspre plajă. Cu siguranță ați văzut lucrul ăsta pe afară, acolo unde sunt arii protejate.

atractii-turistice-Mamaia-Navodari (9)

Cum litoralul e plin de atracții turistice urmați accesați link-ul către articolul recomandat mai jos și vedeți dacă aplicațiile mobile recomandate vă sunt de folos.

CITEȘTE ȘI: 7 aplicații mobile pentru recomandări de obiective, puncte de interes, evenimente

Servicii digitale utile veți găsi și pe plaje – sisteme de comandă băuturi prin sisteme pe bază de QR code, siteme de ghidaj la obiective pe baza aceleiași tehnologii sau pe bază de tehnologii NFC, aplicații mobile dedicate stațiunilor (e.g. Eforie Nord) ș.a.m.d.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Article

Week-end cu cei mici la Club Vila Bran

Next Article

Unde mănânci dacă ești cazat în regim de demipensiune/mic-dejun la Phoenicia Holiday Resort

Related Posts
Total
0
Share