#ExperienceRomania: 7 activități de weekend break la Brașov

Brașov

Brașovul, orașul din inima țării înființat de cavalerii teutoni și germani pentru a proteja rutele de negoț și a dezvolta economia locală, este o destinație ideală atât de city break, cât și de weekend break.

Azi oraș european candidat la #EUGreenCapital, Brașovul e orașul în care viața mondenă și culturală se împletesc cu istoria, dând naștere unei panoplii de activități potrivite pentru toate vârstele.

Poți alege să te plimbi prin zonele verzi ale Brașovului, să savurezi un ceai la o ceainărie ascunsă pe străzile vechi ale Brașovului, într-o dimineața târzie, să faci un tur de oraș cu specific, sau să studiezi arhitectura orașului vechi fără vreun traseu specific. De altfel, poți să te bucuri de atracțiile contemporane ale orașului în vizite educaționale cu cei mici sau de agrement.

Turul fortificațiilor medievale din vechea cetate a Brașovului*

Harta turului pietonal prin Brașovul vechi

Dacă ești pasionat/ă de arhitectură în general și arhitectură medievală în particular, poți alege să faci un tur prin exteriorul zidurilor de apărare ale vechii cetăți Brașov, cunoscută și ca cetatea celor șapte bastioane.

Ghidați de Ana de la Anapedia Travel, am intrat pe traseul fortificațiilor medievale dinspre Livada Poștei, pe strada După Ziuduri ce urmează cursul Pârâului Graft pe la poalele Dealului Warthe. Am trecut pe lângă Poarta Ecaterina și am urcat până la Turnul Țesătorilor, de unde am continuat traseul tematic pe Promenada de sub Tâmpa.

Principalele tipuri de fortificații medievale ce împânzesc traseul sunt bastioane, turnuri și porți de apărare.

Bastioanele medievale ale Brașovului

Bastioanele erau construcții unghiulare ce ieșeau în afara zidurilor de incintă, de cele mai multe ori având aceeași înalățime ca și acesta. În vechea cetate a Brașovului, bastioanele erau administrat de breselele de meșteșugari. Pe timp de pace erau folosite pentru depozitarea mărfurilor, și deveneau adevărate fortărețe în caz de război.

Pe varianta de traseu recomandată aici, ai să întâlnești următoarele bastioane: cele de la latura de nord-vest a cetății, păstrate integral: Bastionul Graft, Bastionul Fierarilor, Bastionul Țesătorilor, și cele de pe latura de sud-est a cetății, reconstruite sau restaurate: Bastionul Funarilor, Bastionul Postăvarilor și Bastionul Cojocarilor.

Turnurile de apărare

Turnurile de apărare erau construite din piatră și mult mai înalte decât zidurile de apărare ale cetății, ceea ce le făcea greu de escaladat, dar ușor de distrus de către artilerie. Turnurile de apărare erau prevăzute cu parapeți, guri pentru smoală și păcură, guri de tragere și balcoane de observare. Puteau fi plasate atât în incinta cetății, acestea fiind folosite și pentru depozitarea pulberii, cât și în afara zidurilor sale.

Cetatea Veche a Brașovului a avut 4 turnuri externe de observație: Turnul Alb, cel mai înalt punct de observație din Brașov, Turnul Negru, Turnul Cizmarilor (în ruine), Turnul Cuțitarilor (în ruine). Inițial, acestea erau completate de turnul care exista pe dealul unde se află azi Cetățuia.

Dacă vrei să observi forfota din cetate, precum o făceau străjerii cetății odinioară, după ce treci de Bastional Graft, faci dreapta pe scările ce te conduc la Turnul Alb. De pe platforma de lemn a turnului poți admira vechea cetate a Brașovului și mai departe de ea, pe Tâmpa.

Turnurilor externe de observație li se adăugau alte 28 de turnuri (pulberării) de pe zidurile cetății. Pe latura de sud a cetății au fost restaurate Turnul Artelor, Turnul Vânătorilor, Turnul Lemnarului, toate având acum rol expozițional.

Fortificațiile medievale ale Brașovului, Turnul Vânătorilor
Turnul Vânătorilor

Porțile de acces în cetatea Brașovului

Porțile de acces în cetate aveau rolul de a controla, evident, accesul în incinta cetății. Se remarcau prin masivitatea și utilizarea arcadelor.

Cea mai veche și bine păstrată poartă din cetatea veche este Poarta Ecaterinei. A fost construită de către breasla croitorilor, la începutul secolului al XVI-lea, pentru a apăra cetatea de atacurile tătarilor și mai târziu de la cele ale otomanilor. La începutul secolului al XIX-lea a fost înlocuită de poarta Schei, care a supraviețuit integral până în ziua de azi.

Urcă pe Tâmpa să vezi ruinele cetății Brașovia și Brașovul de sus

Brașovul vechi văzut de pe Tâmpa
Brașovul vechi văzut de pe Tâmpa

Poți lega turul fortificațiilor medievale din vechea cetate a Brașovului cu o ascensiune la picior pe Tâmpa sau, dacă oboseala îți dă ghes, poți apela la telecabină.

Telecabina funcționează de marți până duminică, după următorul program: prima urcare la 09:30, ultima urcare la 16:00, ultima coborâre la ora 17:00. Prețul unui bilet tur-retur este de 25 de lei pentru un adult și 15 lei pentru un copil.

Muntele Tâmpa, muntele din centrul orașului, după cum forțează nota unele publicații în căutare de senzațional, este ridicat la 400 de metri față de oraș și are o altitudine maximă de 960 de metri. Peste 450 de tipuri de plante și faună protejată se găsesc în Masivul Tâmpa, acesta fiind declarat rezervație naturală.

De pe Tâmpa poți vedea Brașovul de sus, priveliștea absorbindu-ți privirea către cartierele Bartolomeu, Prund-Schei și Brașovechi.

Nu departe de vârful masivului, te poți familiariza cu istoria anterioară colonizării sașilor în Țara Bârsei și așezării ordinului cavalerilor teutoni în aceeași regiune, vizitând ruinele Cetății Brașovia. Cetatea a fost construită în în evul mediu, fiind cel mai important punct de apărare pentru Brașov.

Revizitează ori de câte ori ai ocazia centrul vechi al Brașovului*

Piața Sfatului, Brașov
Piața Sfatului, Brașov

Indiferent de câte ori ajungi în Brașov, nu poți rata ocazia de a revizita Centrul Vechi al orașului. Acesta încă ascunde mistere și secrete care așteaptă să fie descoperite de curioși. Poate că senzația generală e ca a unei plimbări prin Praga, printre clădiri-muzeu și clădiri-hotel, dar punctele forte ale centrului vechi sunt atracțiile care l-au conectat cu cei ce au trecut pe sub arcadele porților de acces în cetate, acum închipuite: Stada Sforii, Biserica Neagră și Turnul Sfatului.

Biserica Neagră

Biserica Neagră, inițial Biserica Sf. Maria (protectoarea Brașovului), este o catedrală în stil gotic a cărei construcții a început în anul 1380 și a durat 100 de ani. Numele de Biserica neagăr a apărut după ce a fost parțial distrusă într-un incendiu, în urmî cu 300 de ani. Biserica deține unul din cele mai mari clopote de biserică și una dintre cele mai mari orgi Buchholtz din Europa. Dacă îi studiezi cu atenție exteriorul, pe cornișa dinspre nord ai să observi o statuie ce întruchipează un copil ce pare că se apleacă peste margine. Te las pe tine să descoperi cele 2 versiuni ale legendei din jurul acestei statui, statuie ce iese din tiparele celor ce împodobesc bisericile gotice.

Strada Sforii

Strada Sforii, Brașov

Una dintre cele mai înguste străzi din Europa (top 3 după Spreuerhofstraße din Reutlingen, Germania, și Strada Parlamentului din Exeter, Anglia.). Strada Sforii permitea echipelor de pompieri să treacă rapid de pe Strada Cerbului spre Strada Poarta Schei. Are 80 de metri lungime, lățimea variind între 1.11 m și 1.35 m.

În perioada medievală, era loc de întâlnire și tandrețuri pentru îndrăgostiți. După restaurarea sa, în 2018, o statuie reprezentând o femeie înfășurată în sfoară a fost plasată la intrarea dinspre Strada Cerbului.

Dacă vrei să rămâi ancorat mai mult în contemporan, urmează strada Cerbului înspre Liceul Sportiv și aici fă stânga spre Tâmpa. Îți poți clătii ochii cu câteva grafitti-uri colorate care nu-ți pun atât de tare mintea la contribuție ca restul istoriei ce te înconjoară la fiecare pas prin centrul vechi al Brașovului. 😀

Mergi dincolo de zidurile vechii cetăți*

Ansamblul muzeal al Bisericii Sf. Nicolae din Piața Unirii, Brașov

Când spui Brașov, trebuie să iei în calcul și Brașovul de dincolo de zidurile cetății vechi, în special partea dinspre SE, spre Piața Unirii, locul care găzduiește majoritatea evenimentelor comemorative din oraș.

Piața Unirii e locul unde se adună Junii în fiecare an, de Duminica Tomii, prima duminică de după Paște, și refac un traseu simbolic cu plecare de la troița din piață, troiţa Căpitanului Ilie Birt, un promotor al românismului braşovean, iar parada lor îmbină elemete mitice, ritualice, ceremoniale și de magie.

Tot în Piața Unirii poți vizita Biserica Sf. Nicolae și Prima Școală Românească.

Biserica Sf. Nicolae

Biserica Sf. Nicolae din Scheii Brașovului, Piața Unirii, Brașov
Biserica Sf. Nicolae din Scheii Brașovului, Piața Unirii, Brașov

Biserica Sf. Nicolae este cea mai vechi biserică ortodoxă din Municipiul Brașov, construită inițial în stil gotic, apoi fiind completată de element arhitecturale în stil baroc. Biserica găzduiește icoana Fecioarei Maria.

Prima școală românească din Scheii Brașovului

De asemenea, Biserica Sf. Nicolae este casa limbii române și casa imnului național. Mergi și vizitează muzeul dedicat primei școli românești pentru a afla mai multe despre începuturile scrierilor în limba română.

Eu am avut ocazia să-mi uit ghizdanul în banca din mica sală de clasă ce te transpune la începuturile gramaticilor în limba română.

Chiar lângă mica sală de clasă, într-o altă încăpere vei putea vedea inclusiv tiparnița folosită de Diaconul Coressi pentru a tipări primele gramatici ale limbii române, la jumătatea secolului al XVI-lea.

Pe lângă primele tipărituri românești și primele gramatici ale limbii române, muzeul găzduiește și colecția integrală a bibliilor vechi românești și Arhiva Istorică, o selecție a urmelor pe care românii le-au lăsat în istoria Transilvaniei.

Apropos de tipărituri, știai că la Brașov s-a construit prima moară de hârtie din sud-estul Europei? Și tot aici s-a scris prima cronică locală cu subiect românesc, în 1628, și prima gramatică românească, în 1757.

În drum spre Prima Școală Românească din Scheii Brașovului, S. a pus întrebarea de baraj: și care e a doua? Ei bine, răspunsul a venit în timpul prezentării din muzeu, a doua școală românească (din Brașov) poate fi considerată Colegiul Andrei Șaguna din Brașov (a doua jumătate a secolului al XIX-lea). Cronologic vorbind, a doua școală cu predare în limba română a fost Colegiul Sfântul Sava, la apariția căruia a contribuit Gheorghe Lazăr, la începutul secolului al XIX-lea).

Și dacă ajungi la Prima Școală Românească din Scheii Brașovului, nu ai să pleci de acolo fără să auzi că Biserica Sf. Nicolae este casa imnului național al României. George Ucenescu, ucenicul lui Anton Pann și cântăreț al bisericii, a armonizat melodia pe care se cântă azi Deșteaptă-te, române!.

Bucură-te de o plimbare cu autobuzul turistic (linia 20B)*

Plimbare cu autobuzul turistic în Brașov

Și pentru că ai nevoie de timp să digeri toată informația acumulată în urma activităților mai sus descrise, nu îți rămâne decât să odihnești piciorul și să lași mintea să sprintene printre superlative, legende și istorie.

Autobuzul turistic este varianta cea mai la îndemână, căci te va plimba prin centrul vechi al Brașovului, dându-ți ocazia să treci în revistă ce ai asimilat.

Plecarea se face din Livada Poștei, traseul fiind următorul: Livada Poștei – Piața Unirii – Teatrul Dramatic – Primărie – Astra (Mielul Alb) – Biserica Evanghelică Bartolomeu – Belvedere, unde autobuzul va staționa pentru ca turiștii să poată admira Brașovul de sus.

Poți coborî în oricare din stațiile mai sus menționate pentru a vizita ce este de vizitat. O călătorie costă 4 lei, iar un abonament de o zi costă 12 lei, ceea ce îți permite să circului cu autobuzul în regim de hop-on/hop-off.

De luni până vineri autobuzul circulă în intervalul 16:00 – 21:00, iar în zilele de sâmbătă și duminică autobuzul circulă în intervalul 14:00 – 21:00.

Fă o vizită educațională cu copiii la grădina zoologică din Brașov

Poate nu are același farmec ca observatul animalelor în natură, dar de undeva tot trebuie să începi periplul acesta al cunoșterii cu copilul. Pentru vârstele fragede e cel mai sigur loc în care pot începe să facă cunoștință cu animalele sălbatice, fără a-i ține lipiți de ecrane.

CITEȘTE Și: Animale sălbatice ce îți pot ieși în cale când călătorești prin țară

În mai 2022, noi am nimerit leii destul de activi și ne-am amuzat pe seama nutriilor care își făceau de treabă cu gustările pe care le aveau la dispoziție. Ba chiar am nimerit câteva rațe, nu știu dacă neapărat sălbatice, care își tot vizitau vecinii din grădina zoologică.

Grădina Zoologică este situată în cartierul Nou-Dârste și funcționează de marți până duminică în intervalul 09:00 -19:00. Prețul unui bilet de acces este de 10 lei pentru copii și 20 de lei pentru adulți.

Bucură-te de atmosfera de litoral de la munte

Paradisul Acvatic

Piscine în Brașov, Paradisul Acvatic
Piscine în Brașov, Paradisul Acvatic

Litoral, nelitoral, aqua park-ul Paradisul Acvatic din zona Bartolomeu-Nord a Brașovului e ce trebuie după o zi de alergătură. E locul perfect pe la care să treci, mai ales dacă ai făcut multe din activitățile de mai sus cu copiii după tine. După o zi de smiorcăieli și inconveniente pentru ei, piscinele și toboganele vor fi singurele de trecut în albumul lor mental de amintiri.

La momentul vizitei noastre, în mai 2022, nu am nimerit piscinele exterioare funcționale, dar S. s-a bucurat maxim de piscina interioară de relaxare și de tobogane.

Dacă tu ești în continuare pus pe agrement, ai la dispoziție pentru înot o piscină semi-olimpică.

Aqua Parcul e deschis de marți până vineri între orele 10:00 și 21:00, sâmbătă și duminică de la 09:00 la 21:00 și lunea de la 12:00 la 21:00.

ARO Palace Wellness & Spa

Dacă faci parte din categoria celor ce preferă liniștea, ai la dispoziție piscina hotelului ARO Palace. S. al nostru s-a bucurat și de asta maxim, chit că a fost constrâns de evenimentele primului lui infotrip. 😀

Piscina este accesibilă în intervalul orar 07:30 – 22:00, iar taxa de acces este de 70 lei pentru un adult și 50 lei pentru un copil.

Ca activitate bonus ce se regăsește în toate activitățile de mai sus ia în calcul și datul turelor pentru găsit locuri de parcare, mai ales dacă ești genul campion la vizite și activități atunci când e toată lumea dornică de istorie, cultură și agrement. De plătit oricum vei plăti parcarea, prin SMS sau prin aplicația mobilă Tpark.

Știu că ai vrea să ai Brașovul ca punct de decolare către city break-uri în alte capitale europene, danai(r) cu cine, dar, pentru moment, va trebui să te mulțumești cu faptul că ai la dispoziție servicii de transfer către alte aeroporturi mari din țară.

*Activitățile s-au desfășurat în cadrul evenimentului independent de promovare a României #ExperienceRomania, ediția dedicată Brașovului, organizat de Pura Vida Huts, iar cazarea a fost asigurată de ARO Palace.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Article
Tiny House Festival

4 motive pentru care e musai să participi la evenimente ca Tiny House Festival

Next Article
Bilete de tren integrate

Ghișeul unic de vânzare online a biletelor de tren integrate

Related Posts
Total
0
Share