Alternative taxi în caz că primărița interzice Uber și Taxify

Well, multe n-ar fi, la fel cum nu sunt multe șanse ca primărița în persoană să dea legi, cert e că va trebui să te rezumi la o aplicație de comandă taxi, precum Star Taxi sau Clever Taxi, aplicații pe care va trebui să le folosești la capacitatea lor maximă.

Folosește aplicațiile mobile de comandă taxi

Așadar, instalează-ți Star Taxi, Clever Taxi sau orice altă aplicație de comandă taxi sau dispecerat mobil pentru călători, dacă ți se pare mai potrivit numele, deși multe opțiuni locale nu prea ai. Cum au apărut, așa au dispărut Taxiplon, GTI Taxi, Chem Taxi, TaxiZoom, Yellow Taxi, Taxibeet sau Partir.

În ambele aplicații poți vedea rating-urile șoferilor și la rândul tău poți da rating-uri și feedback despre șofer și cursă, astfel alți pasageri vor putea accepta sau refuza cursa, lucru valabil și pentru tine.

CITEȘTE ȘI: Aplicații taxi pentru principalele orașe din România

Actualizare în 8 decembrie: în goana după senzațional :D, mi-a scăpat faptul că dispeceratele mobile de comandă taxi gen Star și Clever sunt și ele vizate de măsurile făcute publice de primărie, asta nu înseamnă că nu poți folosi aplicațiile mobile proprietare firmelor de taxi (ex. Meridian, Speed, Taxi As), aceleași lucruri fiind valabile ca și în cazul Star sau Clever: rating-uri și feedback pentru șoferi, astfel încât acestea să reflecte cât mai bine realitatea.

Plătește cu cardul in app

Dacă folosești aplicația Clever Taxi, poți face plățile direct din aplicație, cu cardul. În caz că șoferul umblă cu maimuța (stă foarte des cu mâna pe frâna de mână sau cu cotul pe portieră, locurile unde sunt plasat strategic butoane ce dau impulsuri în aparatul de taxat), poți cere chargeback la banca emitentă a cardului, deși nu pot băga mâna în foc că funcționează. Eu am încercat un chargeback pentru o tranzacție în procesare (așteptare) pentru o comandă eMag și cei de la bancă mi-au spus că atât timp cât am autorizat tranzacția, nu se poate așa ceva.

Apelează la serviciile de închiriere cu șoferi

O altă alternativă ar fi să folosești BlackCab, un serviciu de transport persoane în regim de închiriere cu șoferi, serviciu reglementat de MAI, alături de care guvernează taximetria și rent-a-car-ul.

Poți opta fie pentru plata cash sau cu cardul la POS, la finalizarea cursei.
Vei plăti 2 lei rezervarea, 1.45 lei pe km, 0.5 lei pe minut, iar cursa trebuie să facă minim 17 lei. Pentru cursele spre și de la aeroport vei plăti o taxă extra de 10 lei la dus și 16 lei pentru preluare.

Folosește chioșcurile de comandă taxi

Folosește ori de câte ori ai ocazia chioșcurile de comandă taxi din aeroport, hoteluri, restaurante sau alte zone de petrecere a timpului liber și fă poze bonurilor pe care le eliberează, sunt șoferi care ți le vor cere spre păstrare la ei.

Fă reclamații ori de câte ori este necesar

Reclamă ori de câte ori se ivește ocazia comportamentul taximetriștilor sau starea precară a mașinilor către firma de taximetrie, către Direcția Transporturi, Drumuri și Sistematizarea Circulației (ei se ocupă de autorizare și pot fi contactați la Tel. 021.305.55.00/2013, petiții, aici), RAR, către ANAF dacă nu se emite bon fiscal, către dezvoltatorul aplicației sau către poliția locală dacă ești agresat/ă de către taximetrist. Dezvoltatorii aplicațiilor de comandă taxi ar putea implementa simple butoane de redirect către serviciile în cauză direct din aplicații, astfel șoferii fiind conștienți de consecințele acțiunilor lor (de parcă i-ar mai speria ceva!). Ba chiar ar putea include ceva funcționalități de estimare a curselor cu taxiul, astfel de servicii existând deja independent de acest aplicații.

Pony Car Sharing

Dacă ești din Cluj sau București, mai ai la dispoziție Pony Car Sharing, partajare de mașină dintr-o arie de acoperire, cu mențiunea că în acest caz tu ești șoferul. E drept, accesul la mașinile Pony e limitat fie de relația ta contractuală cu un angajator, fie de posesia unui card contactless Mastercard emis de BCR. Tarifele variază de la 1 leu până la 2.50 lei pe minut. Totul se face în baza unei aplicații mobile în care îți înregistrezi actual de identitate, permisul de conducere și cardul. Mai multe detalii, aici.

Transportul în comun și mersul pe jos

Folosește transportul în comun. Știu, e crunt, dar așa salvezi inclusiv planeta și bani. Ai la dispoziție o grămadă de aplicații dedicate ce te ajută să identifici mijlocul de transport în comun ce circulă spre locul în care ai treabă. Sau poți folosi direct Google Maps.

Până la interzicerea propriu-zisă, te poți bucura în continuare de cursele Uber și Taxify și poți spera că primăria își va canaliza eforturile către lucruri cu adevărat importante pentru serviciile de taximetrie.

Total
0
Shares
2 comments
 1. Salutare, Petruș!

  Dorim să te asigurăm că serviciul de plată prin card de la Clever Taxi este un sistem sigur. Toate plățile sunt procesate de MobilPay, iar datele tale sunt în siguranță în sistemul lor. Șoferul de taxi nu are nicio legătură cu costul final al călătoriei, nu-l poate înfluența și nici nu are acces la datele tale sau ale cardului tău. O eventuală suprataxare nu este posibilă.
  Și da, dacă întâmpini probleme cu o cursă prin Clever Taxi, păstrează bonul și noi putem investiga și returna banii dacă este cazul și în cazurile în care este posibil.
  Ne bucurăm că am fost menționați în articolul tău, însă în cazul în care propunerea COTAR este aprobată de către Primăria București, aplicațiile de e-hailing precum a noastră vor avea probleme în a funcționa pentru că prevederea cuprinde toate aplicațiile mobile, nu doar cele de ridesharing. Ar fi un pas tehnologic foarte mare dat înapoi de către COTAR.

  1. Bună, Ioana!

   Mulțumesc pentru completări.
   Cât despre ce vrea COTAR să vadă pe bară, e mai mult decât o aplicație, sunt cei ce nu sunt autorizați pentru transport persoane și nu îndeplinesc condițiile impuse celor autorizați, pe când dispeceratele mobile de taxi sunt dedicate celor autorizați. Dar da, problema e pusă de așa natură că poate avea un efect de domino și pentru cele din urmă menționate aplicații.

   Sper doar ca primăria să vadă pădurea de copaci înainte ca CGMB să ia vreo decizie.

   Zi faină!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Article

Rebranding marca Prologue pentru site-ul Paralela 45

Next Article
corfu, masina, GPS, smartphone

București - Corfu cu mașina

Related Posts
Total
0
Share